Mikä on ulkomaan lomamatkojen tulevaisuus koronan jälkeen? Palaako kaikki ennalleen? Toivottavasti palaa ja mahdollisimman nopeasti – toivovat tietysti ne, joiden työpaikat ja elanto ovat suoraan yhteydessä matkailuun. Myös he, jotka saavat virkistystä ja vaihtelua arkiseen raadantaan toivovat, että matkustusrajoitukset ja ulkoministeriön suositukset välttää tarpeetonta matkustamista lopultakin poistuvat. Eräs haastateltava sanoi televisiossa: ”Kun tästä selviämme, ensimmäiseksi varaan matkan!”
Voi ajatella toisinkin: turha lentely taivaalla on loppunut! Varmasti hiilidioksidipäästöt vähenevät, kun kerosiinia palaa vähemmän. Lehdessä oli uutinen, että hiilidioksidipäästöt ovat vähentyneet vain hyvin vähän koronan vaikutuksista huolimatta. Ihmettelen tällaista uutisointia! Ehkä vaikutukset eivät vielä näy näin lyhyessä mittakaavassa. Kuitenkin, jos katsoo Yle Uutisten satelliittikuvia Kiinasta, on aivan selvää, mikä vaikutus tällä pysähtymisellä on ollut.* Kiinassa on nähty ensimmäisen kerran pitkästä aikaa sininen taivas. Maaplaneetta on saanut vetää hetken henkeä. Välimeren rannat pysyvät puhtaampina muoviroskasta ja Välimeren maiden jätehuolto ei ole ylikuormittunut turistien jätteistä.
Mielestäni matkoja on tarjottu liian halvalla. Onhan se ihan järjetöntä, että jopa alle 300 eurolla saa viikon matkan puolihoidolla aurinkorannoille! Ihmiset ostavat matkoja hetken mielijohteesta, kun on niin halpaa matkustaa ja viettää lomaa meren äärellä – miltei halvempaa kuin asua Suomessa ja taatusti halvempaa kuin kotimaan matkailu! Matkojen pitäisi olla kalliimpia, se hillitsisi lentelyä paikasta toiseen – huvin vuoksi. Maapallo ei kestä tällaista elämäntapaa.
Ehkä tämä pysähdys tuli tarpeeseen. Nyt voimme miettiä, haluammeko elää kuten tähän asti. Pitääkö kaikki hienot nähtävyydet käydä itse paikanpäällä katsomassa, Taj Mahal, Gran Canyon, Kiinan muuri, Rooman Colosseum ja vaeltaa turistivirtojen mukana, että saa otettua itsestä selfien ja lähetettyä ystäville? Psykoanalyytikko Pertti Simula toivoo, että korona herättäisi ihmiset miettimään ”millä lailla ollaan toimittu ja onko se lopultakaan järkevää”.*
Välimeren maat ovat rakentaneet talouttaan turismin varaan. Sama tilanne on tietysti Suomen Lapissa. Harva turisti tulee Lappiin junalla tai autolla, lentokoneella sinne lennetään Lontoosta, Kiinasta ja Keski-Euroopasta. On investoitu hotelleihin, lomamökkeihin ja palveluihin ja nyt ei ole asiakkaita!
Moni on löytänyt korona-aikana Suomen luonnon ja nyt on ilmestynyt uusi kännykkään ladattava sovellus http://www.luontoportti.com/suomi/fi/. Siinä voi oppia tunnistamaan lintuja, kasveja ja vaikka villiyrttejä. Nyt on hyvä aika kerätä ketunleipää ja horman versoja. Versot on hyvä kerätä nuorina, noin 10-12 sentin mittaisina ja keittää tai paistaa ja nauttia voisulan kanssa.
Ehkä Kreikan saarillakin, esimerkiksi Samoksella, voidaan vuorten päällä oleva vesivarasto käyttää saaren omiin puutarhoihin vihannesten kasteluun kesäkuumalla, kun sitä ei tarvitse säästää turisteja varten. Lapissakin löytyy varmasti ratkaisuja kotimaan matkailijoille.
Joillekin ihmisille vapaus valita on se kaikkein tärkein asia. Voi itse päättää, matkustaako ulkomaille vai ei. Sen, mihin rahansa käyttää, ei pitäisi kuulua kenellekään, näin ajattelee moni. Voi tulla aika, että emme enää voi valita eri vaihtoehdoista, jos ilmastonmuutos tuo metsäpaloja, rankkasateita, tulvia ja sähköjä katkovia jäämyrskyjä Suomeen.
”Tämä on pelottava oppitunti siitä, jos emme rupea uskomaan tieteellisiä raportteja. Tämän pitäisi laukaista hyvin vakava pohdinta, miten täällä eletään ilman, että olemme kroonisissa poikkeusoloissa”, sanoo Helsingin yliopiston ympäristöpolitiikan professori Janne Hukkinen.*
Nyt meillä on vielä vapaus valita.
*Yle Uutiset 29.3.2020, ”Päästöt laskevat nyt rytinällä…”
*HS 14.5.2020, sivu C2-C3, ”Vapaa tuntemaan”
*Yle Uutiset 29.3.2020, ”Päästöt laskevat nyt rytinällä…”