Nyt suunnitellaan koronasta johtuvia liikkumisrajoituksia Uudellemaalle. Toisaalta on puhuttu rajatarkastuksista ja siitä, kuinka paljon erityisesti Virosta tulevat työntekijät mahdollisesti tuovat tartuntoja mukanaan. Viron tilanne on myös aika vaikea tällä hetkellä.

Puhutaan, kuinka hyvin on rajatarkastuksia saatu organisoitua ja kuinka sata henkilöä on käännytetty rajalta. Tv:n katsoja saa sen käsityksen, että rajatarkastukset ovat nyt kunnossa, kun asiasta on puhuttu jo viikkoja. Vasta tänään sanottiin selkeästi uutisissa, että tarkastukset ovat edelleenkin vapaaehtoisia. Aluehallintovirasto ei ole toistaiseksi määrännyt niitä pakollisiksi. Kuinka paljon työntekijöitä menee tarkastuspisteiden ohi, jää arvailujen varaan.

Kyllähän Aluehallintovirasto voisi pyytää virka-apua pakollista testausta varten, vaikka puolustusvoimilta, jos omat ja lisäresurssit eivät riitä. Kyse on vain päätöksestä. Jos tautitilanne halutaan saada hallintaan, kaikki rajojen yli tulijat pitää testata. Nyt pitäisi reagoida nopeasti.