Elokapinaa täytyy kiittää siitä, että sain tietää, mitä Vapo tekee Ruotsissa. Vapo, Valtion Polttoaineyhtiö, nykyään Neova, myy energiaturvetta, jota on nostettu Ruotsin soilta poltettavaksi.
”Polttoturpeen käytön hiipumisen myötä ihmisille on voinut syntyä virheellinen käsitys, että kaikki turvetoiminta olisi loppumassa. Neovan aikeissa ei kuitenkaan vaikuta olevan lopettaa tuhoisaa turvebisnestä Suomessa tai Ruotsissa. Päinvastoin, Neovan suunnitelmat ja uudet investoinnit ovat sitomassa suomalaiset turpeeseen vielä vuosikymmeniksi.”*
Nyt Elokapina- ympäristöliike yritetään lakkauttaa kansalaisaloitteella, joka varmaankin käsitellään eduskunnassa. Samoin paljon uutisarvoa ovat saaneet Elokapinan töhrimät eduskuntatalon pylväät, joita ei ollutkaan niin helppo puhdistaa, kuin aktivistit luulivat. Elokapinan jäsenet varmaan huokaisevat helpotuksesta, jos pylväät saadaan höyryllä puhdistettua. Aivan kaikkea he eivät ottaneet huomioon tempauksessaan.
Mutta itse asia, jonka he halusivat tuoda esille, halutaan jättää pimentoon:
Turpeen nostaminen, sen aiheuttamat metaanipäästöt ja turvepellettien poltto lämmityskattiloissa.
Jotenkin vielä ymmärtää turpeen käytön eläinten kuivikkeena – olisiko sille vaihtoehtoja? Miksi turvetta pitää polttaa lämmityksessä? Eikö sille ole vaihtoehtoja? Olisiko vaihtoehtona kaiken puun korjuusta syntyneen roskapuun kerääminen ja polttaminen kattiloissa? Toivon, että minulle vastaisi joku metsäyhtiöiden asiallinen edustaja. Monta kertaa olen nähnyt näitä korjuujätekasoja pitkin tienvarsia, sinne ne jäävät vuosi toisensa jälkeen lahoamaan.
Mistä meille kerrotaan uutisissa ja mistä ei kerrota? Yle Uutiset kehuu olevansa puolueeton mediayhtiö, mutta jokuhan sielläkin päättää, mitkä uutiset ylittävät uutiskynnyksen ja mitkä eivät.
Joskus tuntuu, että tavallaan aika mitättömät, viihteelliset uutiset julkaistaan – ja sitten metsäyhtiöiden epäilyttävä hakkuutoiminta Pohjois-Suomessa saa melko vähän huomiota. Toki ihminen voi hakea tietoa Neoviuksen kaltaisten yritysten omilta sivuilta – jos kiinnostaa ja jos ymmärtää hakea tietoa. Aina ei ymmärrä.
Monelta meni myös varmaan ohi Ylen uutinen hakkuista Sallassa. Siinä kerrottiin, että Värriössä hakattiin 2023 täysin luonnontilaista ikimetsää, Metsä Groupin, Stora Enson ja sahateollisuusyritys Pölkky Oy:n suunnitelmien mukaan.*
Paljon enemmän ja useammin näistä asioista puolueettoman mediayhtiön Ylen pitäisi kertoa, mitä eri puolilla maailmaa metsä- ja kaivosyhtiöt tekevät ja kuinka he tuhoavat luontoa.
Tietysti – yksityiset ihmisethän omistavat Suomen metsäpinta-alasta noin 60% ja yksityiset ihmiset saavat tehdä omaisuudellaan aivan mitä haluavat, kuten eräs keskustalainen kansanedustaja totesi. Mutta metsät ovat vähän eri juttu – on kyse puista, jotka kasvavat jopa satoja vuosia. Oikeastaan sellaista ei saisi edes omistaa – yhteiskunnan pitäisi päättää metsäomaisuudesta.
Tosin vaikuttaa siltä, etteivät monetkaan välitä, heitä ei kiinnosta. Itävallassa kansa on jakautunut – niin kuin monessa Euroopan maassa. Siellä ympäristöliike Letzte Generation ( Itävallan Elokapina ) lopettaa toimintansa ja kertoo tiedotteessaan:
”Ymmärrämme, että Itävalta haluaa jatkaa fossiilisten polttoaineiden käyttöä ja on täten valmis hyväksymään vastuun miljardien ihmisten kuolemista. Yhteiskunta on epäonnistunut. Tämä saa meidät valtavan surullisiksi”.*
Toivon, että Suomessa yhä useammat ihmiset ymmärtävät metsäomaisuutemme arvon ja taistelevat sen puolesta, ettei koko Lappia parturoida hirveällä kiireellä – ja salassa – tuskin metsäyhtiöt näistä kertovat ja tuskin paljon mistään tietäisimme, ellei olisi Elokapinan ja Greenpeacen kaltaisia ympäristöliikkeitä.
Metsähallitus luo myönteistä imagoa kartoittamalla suojeltavia metsiä, he sanovat, että kaikki Suomen metsät käydään läpi. Mutta kriteerit metsien suojeluun ovat kovin tiukat ja monikaan metsä ei täytä kriteereitä. Joten hakattavaa jää ja kartoitus kestää varmaan kauan ja jo sinä aikana ehditään tuhota vanhoja metsiä, kuten Värriössä.
Kuten eräs Greenpeacen vapaaehtoinen sanoi: ”Nämä ikimetsät ovat sellaisia, joita moni eteläsuomalainen ei ole edes nähnyt, eikä voi edes kuvitella, millainen vanha, luonnontilainen monisatavuotinen ikimetsä voi olla”.
*Elokapina: Elokapina oikoo Neovan väitteitä turvetuotannon hiipumisesta
*Greenpeace, tiedote: Sallassa hakataan monisatavuotiasta ikimetsää polttoon – Greenpeacen vapaaehtoiset selvittivät, mihin puut menevät
*yle/uutiset, Veikko Eromäki, 6.8.2024: Itävallan ilmastoliike Letzte Generation lopettaa: ”Yhteiskunta on epäonnistunut”