Vasemmistoliitto on toiminut oikein oppivelvollisuuden pidentämisen ja maksuttomuuden suhteen – hienoa!

”Eduskunta on juuri hyväksynyt oppivelvollisuuden laajentamisen ja maksuttoman toisen asteen! Kyseessä on suurin yksittäinen harppaus, jonka koulutuksen tasa-arvo on Suomessa tällä vuosituhannella ottanut eteenpäin. Toisen asteen tutkinto kuuluu jokaiselle nuorelle ja tämän uudistuksen myötä me pyrimme varmistamaan, että yhdenkään nuoren opinnot eivät katkea rahan puutteeseen tai puuttuvaan tukeen.”*

Nyt on vielä yksi pyyntö tähän asiaan liittyen, jonka Vasemmistoliitto voi halutessaan viedä läpi – vaikka sitten säätämällä laki.

Oppikirja- ja oppimateriaalirahastus on lopetettava! Jokainen tietää, että oppikirjoissa eivät perusasiat muutu kovin lyhyellä aikavälillä, eivät ne muutu kielten, eivätkä matematiikan, eivätkä muissakaan kirjoissa. On täysin turhaa, että kustantamot joka vuosi muuttavat kappaleiden sijaintia kirjoissa, jos sisältö ei oleellisesti muutu. Näitä muutoksia tehdään vain sen takia, että lukiolaisten on pakko ostaa joka vuosi uudet kirjat, vanhojen kirjojen käyttäminen on hankalaa. Niiden käyttäminen uusien rinnalla on usein lähes mahdotonta, vaikka niitä saisi käytettynäkin.

Tähän olisi tietysti pitänyt puuttua jo aikaisemmin, mutta kun Suomessa suojellaan yritystoimintaa jopa silloinkin, kun se on epärehellistä.

Nyt kustantamot tietysti kuvittelevat, että kun valtio maksaa oppikirjat, niin piikki on taivaaseen asti auki.

Täytyy perustaa jokin toimikunta, joka tutkii oppikirjojen päivitysten tarpeellisuuden ja järkevyyden.
Kustantamoilla ei nyt mene ollenkaan huonosti, WSOY:n kirjamyynti on kasvanut 25%*, samoin muilla kustantamoilla menee nyt hyvin.

Sinulla on Li nyt varmasti muita asioita mielessä, mutta tähän turhaan oppimateriaalirahastukseen on puututtava, sitten kun se on jälleen mahdollista.

*Li Andersson: Facebook- päivitys 15.12.2020
*Yle Uutiset 16.12.2020: Lukeminen palasi monen harrastukseksi