Sitähän tämä nykyinen maailmantilanne tarkoittaa – lähes kaikki Euroopan maat lisäävät puolustusmäärärahojansa, Suomi muiden mukana. Monien mielestä tämä on ainoastaan hyvä asia – suomalaiset eivät saa olla sinisilmäisiä ja uskoa, että kaikki kääntyy hyvään ja rauhaan.
Tätä maailma ei olisi tarvinnut – monta muuta maailmanlaajuista ongelmaa on ratkaisematta, rahaa olisi tarvittu näiden muiden asioiden ratkaisuun – ilmastonmuutos aiheuttaa jo nyt tuhoja sääilmiöiden vuoksi, kuivuutta tai tuhotulvia. Fossiilisesta energiasta irtautumiseen ja uusiin keksintöihin ja tutkimukseen, maailman väestönkasvun hillintään ja köyhimpien ihmisten auttamiseen sitä rahaa olisi tarvittu – mikä nyt menee asevarusteluun. Puhumattakaan siitä, miten eri maiden kaupunkien rakennukset, sähkölinjat ja vesijohdot kaipaavat korjausta – eikö sitä olisi järkevämpää tehdä, kuin tuhota kaikki maan tasalle?
Suomen puolueettomuuspolitiikkaa arvostettiin ympäri maailman. ”Miten te noin hyvin osaatte tulla toimeen Venäjän kanssa, vaikka olette suuntautuneet länteen?”, meiltä kysyttiin. Onko tämä kaikki nyt romukopassa? Luottamus on mennyt. Mutta nyt täytyy korostaa, että tämä ei johdu Suomen toiminnasta. Suomi ei ole toiminut väärin.
Venäjän ja Ukrainan näkemykset mahdollisesta aselevosta ja kompromissista ovat todella kaukana toisistaan. Täytyy toivoa, että järki voittaa ja molemmat osapuolet voisivat lähestyä toisiaan.
Venäjä vaatii Ukrainaa laskemaan aseensa ja lupaamaan, ettei se koskaan liity Natoon eikä pidä asearsenaalia maaperällään. Lisäksi Krimi ja Itä-Ukrainan Donetskin ja Luhanskin alueet pitää tunnustaa Venäjälle kuuluviksi ja ehkä myös käytävä Mustalta mereltä Mariupolin kautta Venäjälle.
Ukraina vaatii välitöntä aselepoa eikä luovu maa-alueistaan, todennäköisesti Venäjän on korvattava kaikki tuhoamansa rakennukset. Ihmisiä ei voi korvata – mutta Venäjän pitäisi korvata perheille aiheuttamansa kärsimykset. Voivatko näkemykset olla kauempana toisistaan?
Silti – tätä hirvittävää tuhoa ei olisi tarvittu – jos Venäjällä olisi löytynyt järkeä neuvotella – ja jos länsimailla olisi ollut halua auttaa neuvotteluissa – ratkaisuun olisi päästy. Aikaa oli kahdeksan vuotta.
Aina ne ovat ne tavalliset ihmiset, jotka maksavat suurvaltojen pelin laskun!
Ilmeisesti nyt – lopulta – ihmisiä saadaan jonkin verran evakuoitua Sumyn kaupungista. Venäjä halusi, että heidät evakuoitaisiin Venäjälle tai Valko- Venäjälle. Sinne he eivät varmaankaan halunneet, eikä Ukraina halunnut, että heitä käytetään propagandan välineinä. Venäjän televisiossa olisi ukrainalaisia näytetty ehkä ”kauhuissaan fasisteja pakenevina veljeskansan ihmisinä, jotka Venäjä ottaa avosylin vastaan ja auttaa heitä”. Sodassa, jota ei saa sanoa sodaksi, joka on vain erityisoperaatio.
Myös venäläisten kansalaisten mielipiteet* ovat sekavia: sota on paha asia, se on ainoa järkevä lause, jonka haastattelija kuulee. Muuten heidän kommenttinsa eivät liity oikein mihinkään ja monia ei kiinnosta koko asia.
Venäjällä on kuulemma esitetty propagandaa, jossa Venäjä on juuri viime tingassa pystynyt estämään erityisoperaatiollaan Naton leviämisen Ukrainaan ja Naton ydinaseiden käytön – siis Venäjä on pelastanut ukrainalaiset.
Uskovatko kaikki venäläiset, että ihmisten ja kaupunkien tuhoaminen on ainoastaan ”ukrainalaisten pelastamista fasistien käsistä” – se jää nähtäväksi. Uusi laki Venäjällä sitoo median tuottamaan sellaista sisältöä, mitä Putin haluaa sanoa. Vapaata mediaa ei enää ole – saa nähdä, kuinka kauan tämä toimii.
Vasemmistoliiton Veera Honkasalo toivoi moninäkökulmaista keskustelua Suomen turvallisuustilanteesta ja mahdollisesta Nato- jäsenyydestä.
Minä yritän: Useissa katsomissani dokumenteissa* vuoden 1991 Varsovan liiton purkamisen jälkeen Venäjälle luvattiin, ettei Nato ottaisi lisää jäseniä Itä-Euroopasta ja ettei se laajenisi Venäjän rajoille. Toisin kuitenkin kävi, sen jälkeen liittyivät Tsekki, Puola, Romania, Unkari, Slovakia, Slovenia, Bulgaria, Baltian maat: Latvia, Liettua ja Viro ja viimeisimpinä Albania, Kroatia, Montenegro ja Pohjoismakedonia. Tulevia mahdollisia liittyjiä ovat Georgia, Kosovo, Bosnia-Hertsegovina ja Ukraina.*
Varmaan Balkanin maat halusivat itse liittyä Natoon, mutta kyllä Naton olisi pitänyt hoitaa itälaajentuminen diplomaattisemmin – ehkä yhteisymmärryksessä Venäjän kanssa. Aina voi tarjota hyvitystä, ei tarvitse edetä aggressiivisesti, eikä toista nöyryyttäen.
Iltalehden artikkelista* jokainen voi itse päätellä, mikä tulkinta oli oikea – Venäjän vai lännen? Lopputulos on, että Venäjä on lännen ja etelän suunnalta Naton saartama, varsinkin jos Georgia, Kosovo, Bosnia-Hertsegovina ja Ukraina vielä liittyvät Natoon.
Esimerkiksi tuo artikkeli julkaistiin 4.2.2022, jolloin nähtiin jo, että Venäjä keskittää joukkojaan. Sota alkoi 24.2.2022. Aikaa kompromisseihin puolin ja toisin olisi ollut – jos olisi ollut halua. Halua ei ollut.
Jälleen aseteollisuus riemuitsee!
Etupiiriajattelu on vanhanaikaista, eikä kuulu nykyaikaan, sanoi Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Natolla on 800 tukikohtaa ympäri maailman, Venäjällä 13.
Vielä vahvistamattomien radiokeskustelujen mukaan Ukrainan presidentti Zelenskyi tarjoaa ratkaisua: Ukraina pysyisi tulevaisuudessa neutraalina valtiona, eikä liittyisi Natoon ja he olisivat valmiit tunnustamaan separatistialueiden itsenäisyyden.
Venäjän kansan tulevaisuuden takia Putinin kannattaisi tarttua ratkaisuun ja lopettaa taistelut veljeskansan kanssa. Ukrainalaiset haluavat elää rauhassa – niin myös venäläiset.
Venäjä on Suomen naapuri – tämänkin sodan jälkeen.
Suosittelen katsomaan YouTubesta Puheenaihe 215 podcastia ”Venäjän strategia Miten Vladimir Putin toimii?” Haastattelijoina Rami Kurimo ja Leevi Leivo ja vieraana kenraalimajuri Pekka Toveri, pääesikunnan entinen tiedustelupäällikkö. Yksi asiallisimmista haastatteluista, mitä koskaan olen nähnyt – huolimatta siitä, kannattaako Suomen Nato- jäsenyyttä vai ei.
Lopuksi soikoon tavattoman kaunis ”Moonlight Night”*, ukrainalainen kansansävelmä kaikkien sodassa kärsineiden ja kuolleiden muistoksi.
*YouTube: 1420, venäläisten haastatteluja, Youtube: France24 Live The war in Ukrain
*YouTube: Ukraine zwischen Ost und West Mit offenen Karten Arte”, ein Dokumentarfilm, 13.2.2022
*4.2.2022, Iltalehti, Pekka Numminen: ”Tässäkö syy Venäjän tyytymättömyyteen? Länsi lupasi, ettei Nato laajene ”tuumaakaan itään”.
*wikipedia: Nato
*YouTube: Moonlight Night, ukrainalainen kansansävelmä, julkaistu 27.2.2022