Tällainen ajatus tuli väkisinkin mieleeni.

Olen keväästä asti seurannut Yhdysvaltojen ilmastoa, valtavia lumimyrskyjä ja ennätyksellistä lumen määrää talvella esimerkiksi Sierra Nevadan vuoristokylissä. Siellä sataa lunta usein tosi paljon, mutta tänä talvena sitä satoi niin paljon, että useat talot yksinkertaisesti romahtivat lumen painon alla. Televisio-ohjelmissa monet sanoivat, etteivät olleet koskaan nähneet sellaisia lumimääriä.

”The 22/23 winter season is officially our snowiest season on record with over 700" at Main Lodge and close to 900" at the summit. Take a behind the scenes look at some of the depths we recorded across the mountain in this video taken on April 14, 2023.” ( Talvikausi 22/23 on virallisesti meidän lumisin kautemme, ennätys on 700 jalkaa ( 210 cm ) Main Lodgessa ja lähes 900 jalkaa ( 270 cm ) huipulla. Katso joitakin syvyyksiä, joita me merkitsimme muistiin pitkin vuoristoa tässä videossa, joka on kuvattu 14. huhtikuuta 2023.)*

Lumen kokonaismäärä talvella 22/23 tuolla alueella oli 715 jalkaa, se on 214,5 metriä! Miettikääpä, mitä tämän lumimäärän sulaminen tekee maastolle ja rakennuksille.

Nyt kesällä tämä sama alue on kärsinyt jo yli viikkojen ajan sietämättömästä kuumuudesta, lämpötilat ovat kohonneet jatkuvasti noin 110 Fahrenheitiin ( noin 43 Celsius- astetta ) ja sen ylikin. Myöskään yölämpötilat eivät ole pudonneet juurikaan alle 30 asteen. Lisäksi vielä ilmankosteus saa kuumuuden tuntumaan entistä sietämättömämmältä.*

Atlantin valtameri on lämmennyt huippulukemiin.* Valtava määrä energiaa on sitoutunut meren lämpöön. Lämpeneminen jatkuu vielä syyskuuhun asti, pahin voi olla edessä, kun tuo energiamäärä purkautuu hirmumyrskyinä. Amerikkaa moukaroidaan silloin joka puolelta. Sama tapahtuu Aasiassa, Indonesiassa, Filippiineillä ja Japanissa. Aasiassa monsuunisateet ovat valtavan rajuja.

Puhutaan, että jopa 60 000 amerikkalaista kuolee kuumuuden takia joka vuosi.

Mikä maa se olikaan, joka veti Kioton ilmastosopimuksen alas vessanpöntöstä vuonna 1997? Yhdysvallat.

Tosin Venäjä ratifioi sen vasta 2004 ja monet maat turvautuivat joustomekanismeihin.* Muistan kuitenkin Joutsan Taidelaitos Haihatuksessa nähneeni pihalla tilataideteoksen: vessanpönttö, jossa oli pöntössä paperi ja siinä luki: Kioton ilmastosopimus. Narua oli vetämässä käsi, jossa oli Yhdysvaltojen lippu. Vaikuttava taideteos ja pysäyttävä! En löytänyt enää kuvaa tuosta teoksesta, ehkä joku muistaa nähneensä. Jos jollakulla on kuva, minulle saa mielellään lähettää.

Kiina katsottiin tuolloin vuonna 1997 kehitysmaaksi – uskomatonta – mutta nythän Kiina on kasvanut joka vuosi yli 10 prosentin kasvuvauhdilla. Tällä hetkellä Kiina on suurin saastuttaja. Covidin takia maailmantalous hieman hiipui, mutta nyt saimme kuulla ”hyviä” uutisia: Kiinan talous on vähitellen jälleen elpymässä. Se ei välttämättä ole hyvä uutinen, me emme voi kuluttaa maapallon luonnonvaroja, emmekä tuottaa kasvihuonekaasupäästöjä tätä vauhtia. Ihmiset hyväksyvät kulutuksen vähentämisen – jos se koskee kaikkia ja erityisesti heitä, jotka eniten saastuttavat. Kehitysmaiden hiilijalanjälki on murto-osa siitä, mitä rikkaammat maat päästävät ilmakehään.

Voiko vielä kääntää suuntaa?

Myös Kiinassa on uskomattoman kuumaa, samoin Euroopassa Välimeren maissa. Koko maapallo – ei ainoastaan Amerikka – kuumenee. Jotkut sanovat, ettei luonnonvoimille voi mitään. Mutta voisiko ihminen sentään tehdä jotain? Tai pitäisikö sanoa: olisiko ihminen voinut tehdä jotain tämän ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi?

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres sanoo:

”Ihmiskunta tekee yhteisen itsemurhan, jos ilmastotoimet jatkavat nykyisellä urallaan.”*

Yhdysvaltojen senaattori Bernie Sanders, joka sai presidentinvaalien esivaaleissa paljon ääniä nuorilta kannattajilta, suorastaan saarnaa YouTube- videolla:

”Meidän on toimittava ja meidän on toimittava nyt! Ilmastonmuutos koskettaa kaikkia maita ja on ihmiskunnan suurin uhka.”*

Aika vähän tästä koko asiasta puhutaan Suomessa. Asiahan ei koske meitä – meillähän on ihan mukavat lämpötilat ja kesä kauneimmillaan. Niinhän sitä luulisi. Jos tarkemmin ajattelee, katastrofi on jo ovella. Hinnat ovat nousseet joka puolella ja ruuan hinta tulee kallistumaan entisestään kuivuuden ja metsäpalojen takia. Ei kai puolta Amerikkaa sentään pysty kastelemaan, satoja on jo menetetty.

Tosin puolet Amerikasta on käsittämättömien tulvien kourissa – he menettävät kaiken. Sama tilanne on Kanadassa ja Aasiassa. Amerikkalaiset ovat sisukkaita, he rakentavat talonsa uudestaan ja auttavat hädän hetkellä toisiaan, mutta entä kun hurrikaani tai tornado tuhoaa heidän talonsa toisenkin kerran. Vakuutuksia Floridaan ei enää saa, ne maksavat mielettömän paljon, monet vakuutusyhtiöt ovat tehneet konkurssin.

Venäjän Siperiassa ikirouta sulaa ja vaikuttaa kokonaisiin yhteisöihin tundralla. Metaaniräjähdykset luovat valtavia kraattereita Siperiassa – kaikki on kuin maailmanlopun edellä.

Luulisi tosiaan, että ihmiskunnalla olisi parempaakin tekemistä kuin seurata vuosi toisensa jälkeen entisen presidentti Trumpin oikeudenkäyntejä, käydä sotia tai rakentaa aseita yhä enemmän. Aseteollisuus on Yhdysvalloissa valtava teollisuudenala ja tuo työtä suurelle ihmisjoukolle. Onko tämä se syy, miksi pitää olla sotia? Jos niitä ei ole, niitä synnytetään luomalla vastakkainasettelua ja provosoimalla.

Tietysti nyt koko läntinen maailma kiihdyttää asetuotantoaan Putinin aloittaman sodan vuoksi, tämä syö kaikilta mailta varoja, joita tarvittaisiin ilmastonmuutoksen ja maailmanlaajuisen kriisin ratkaisemiseen.

Mitä tapahtuu maailmantaloudessa?

Britanniassa yksi neljästä on jo vajonnut köyhyysrajan alapuolelle, he joutuvat miettimään: ”heat or eat” – lämmittääkö vai syökö – molempiin ei ole varaa. Vaikka Britanniassa työttömyys on vähäistä, ihmiset eivät voi maksaa laskujaan, vaikka tekevät kovasti töitä. Britannian sosiaalitoimi on romahtanut. Ruuan hinta on noussut 40%. Ihmiset auttavat toinen toisiaan ja tekevät vapaaehtoistyötä. Päivän aterian moni saa ruokapankeista.

Silti Britanniassa on 171 miljardööriä. DW Documentary- ohjelmassa ”Forgotten in the UK, Poverty in Britain” tyypillinen keskiluokkainen perhe kertoo lämmittävänsä vain yhtä huonetta kerrallaan. Ensi kertaa 25 vuoteen keskiluokkainen nainen kertoo kamppailevansa taloudellisesti.

Ihmisten eriarvoisuus kasvaa jatkuvasti

”Jos nainen – ja olen tehnyt paljon työtä sen eteen – ei voi toimia ammatissaan ja hänellä ei ole varaa asua talossaan ja pitää lämmitystä päällä, kun on kylmä ja pukea lapsensa – jokin ei silloin ole oikein, jokin ei toimi”, sanoo tavallisen keskiluokkaisen perheen vaimo.* Ja kyse on sivistysvaltiosta – Britanniasta.

Voi vain kauhulla miettiä, mikä on tilanne kehitysmaissa ja Aasiassa. Putin on uhannut estää viljakuljetukset estääkseen Ukrainaa myymästä viljaa ja näin saavan rahaa myymästään viljasta. Todella julmaa, toivottavasti Putin ymmärtää, että tämä ei ole oikea tie. Myös hänen kansansa kärsii. Sodan pitää loppua.

Missä vaiheessa ihmiset heräävät, että jotain täytyy tehdä?

Ilmastoaktivisti Greta Thunberg yritti tehdä jotain ja sai ihmisiä liikkeelle, mutta mitään ei ole oikeastaan tapahtunut. Ihmetellä täytyy, miten hän jaksaa taistella, niin paljon lokaa ja haukkumista hän sai niskaansa. Nyt hän sai sakkoja niskoittelusta ja poliisin vastustamisesta.*

Kolumnisti Maryama Abdulkarim kirjoittaa Apu-lehdessä: ”Kulttuurinen epätoivo näkyy Suomessa, mutta se on ollut pitkään nähtävissä muissakin länsimaisissa demokratioissa. Siihen ei toistaiseksi ole löytynyt ratkaisua, mutta äärioikeisto on onnistunut valjastamaan todellisen ja oikeutetun tyytymättömyyden oman poliittisen valtansa kasvattamiseksi.”*

Täälläkin pitäisi keskittyä ratkaisujen ja vastausten hakemiseen sen sijaan, että puolueet haukkuvat ja vihaavat toisiaan. Ainoastaan yhteistyöllä voidaan jotakin muuttaa.

Siinä mielessä perussuomalaiset ovat oikeassa, että Suomi ei voi tätä ilmastokriisiä yksin ratkaista. Suomen päästöt ovat 0,04% maailman päästöistä ( vuonna 2021, nyt ne voivat olla enemmän ). Se on aika paljon ja rekat ajavat koko ajan kolmos- nelos- ja viitostiellä etelästä pohjoiseen ja takaisin. Liikenne aiheuttaa meillä paljon päästöjä – mutta: suurimmat päästäjät ovat Kiina, Yhdysvallat, Intia, Venäjä ja Euroopan Unioni.*

Yhdysvaltain ilmastolähettiläs John Kerry ja Kiinan pääministeri Li Qiang kättelivät tapaamisensa aluksi Pekingissä heinäkuun puolivälissä

Onko tämä toivoa jostakin asioiden etenemisestä vai onko tämä vain teatteria ihmisten rauhoittamiseksi?*
Ihmiset eivät enää kauan siedä tätä asioiden vaikeutumista kohtuuttomasti, yleistä hintojen nousua ja epävarmuutta tulevaisuudesta. He eivät enää kohta siedä sään ääri-ilmiöitä: myrskyjä, tulvia, tornadoja, kuumuutta, kuivuutta ja maastopaloja. Mellakoita on joka puolella maapalloa, Ranskassa, Israelissa ja eri puolilla Eurooppaa – Lähi-Idän valtioista puhumattakaan.

Mikä on ratkaisu?

Ainoa ratkaisu on, että Yhdysvallat ja Kiina lopettavat kilpailun keskenään, tekevät yhteistyötä, eivätkä näe toisiaan vihollisina ja Venäjä lopettaa välittömästi Ukrainan sodan ja solmii rauhan Ukrainan kanssa.

Maailman rikkaimpien ja vaikutusvaltaisimpien ihmisten pitäisi matkustaa Kiinaan, Yhdysvaltoihin ja Venäjälle, elleivät he jo asu siellä, ja vaatia maailman johtajien tapaamista ja rauhanomaista yhteistyötä.

Heidän pitäisi tehdä niin siitäkin huolimatta, että heidät heitettäisiin vankilaan syytettynä vakoilusta. Jos tarpeeksi moni uskaltaisi tehdä näin, maailman johtajien olisi pakko kuunnella. Elintasoa on pudotettava. On tavallaan mahdoton yhtälö, että maapallon väkimäärä lisääntyy ja samalla pitäisi kulutusta vähentää. Väestönkasvu on saatava kestävälle tasolle.

Tämä on typerää idealismia, mutta jokin ratkaisu tähän meitä kaikkia uhkaavaan ilmastokriisin on löydettävä.

Se ratkaisu ei saa olla sota.

*Deep, deeper, deepest, mammothmountain.com
*YouTube: FOX Weather Service
* Yle.fi, Heikki Ali-Hokka, 25.7.2023 Pohjoisen Atlantin lämpötilakäyrä osoittaa suoraan ylöspäin
*Wikipedia: Kioton pöytäkirja
*HS, Sara Vainio, 18.7.2023: Ihmiskunta tekee yhteisen itsemurhan
*YouTube, Bernie Sanders: “The greatest threat facing our country and all humanity”
*YouTube: Forgotten in the UK, Poverty in Britain
*24.7.2023, MTV uutiset: Ilmastoaktivisti Greta Thunberg saapui maanantaina oikeuden eteen Ruotsin Malmössä
*Apu- lehti, 27.7.2023, Maryam Abdulkarim: Kulttuurinen epätoivo
*www.ilmasto-opas.fi>artikkelit>maailman kasvihuonepäästöt kasvavat yhä, 31.8.2022
*YLE.fi: Maailman suurimmat saastuttajat ja kahdeksan muuta
*HS, Heikki Aittokoski, 18.7.2023: Yhdys¬valtain ilmasto¬lähettiläs tapasi Kiinan ylintä johtoa