Suomalaiset tarvitsevat ehdottomasti terveysveron, jolla kuluttajien ostokäyttäytymistä ohjataan terveellisempään suuntaan. Terveysveron pitää olla myös kattava, koskea paitsi sokerisia tuotteita, sen pitää ulottua myös laajemmalle ja koskea myös hyvin rasvaisia ja suolaisia tuotteita.
Nythän on niin, että mitä rasvaisempi ja vähemmän puhdasta lihaa sisältävä tuote on, esimerkiksi makkara, sen halvempi se on. Koko ruokaympäristöä pitää muuttaa.

Kokoomus muutti mieltään

Kokoomus oli ensin terveysveron kannalla – näyttäkseen hyvältä ja fiksulta puolueelta – mutta alkoi tietysti peruutella asiassa, kun elintarviketeollisuus kuiskaili taustalla: me menetämme kilpailuetumme ja voittomme pienenevät!

Olin 31.tammikuuta tänä vuonna Pikkuparlamentissa Terve Paino ry:n järjestämässä tilaisuudessa*, jossa kaikki eduskuntapuolueet kannattivat terveysveroa – ennen vaaleja. Perussuomalaisten kansanedustaja Kike Elomaa sanoi siellä, että kyllä perussuomalaisetkin tämän veron hyväksyvät, jos kaikki muut puolueet sitä kannattavat. Nyt on toinen ääni kellossa. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Lulu Ranne on huolissaan Suomen elintarviketeollisuudesta. Siitä ei tarvitse olla huolissaan.

Kauppa voi pienentää valikoimaansa, jos sen marginaalit hieman pienenevät – ei irtisanoa tai huonontaa henkilökunnan työehtoja

”Keskon liikevaihto kasvoi loka–joulukuussa edelleen, mutta vertailukelpoinen liikevoitto laski 10,9 miljoonaa euroa 192,6 miljoonaan euroon.
Inderesin analyytikko Olli Vilppo yllättyi ruokakaupan liikevoiton heikentymisestä.
”Oli odotettua, että rakentamisen ja talotekniikan liikevoitto laski, koska kuluttajamarkkina on ollut tosi heikko. Raportin yllätys oli, että ruokakaupan liikevoitto laski, odotimme parempaa marginaalia”, Vilppo toteaa.
Kesko arvioi tämän vuoden vertailukelpoisen liikevoittonsa olevan 680–800 miljoonaa euroa. Liikevoiton ja liikevaihdon konserni arvioi pysyvän hyvällä tasolla tänä vuonna.*

Elintarviketeollisuudella menee hyvin – S-Ryhmä on kasvattanut tulostaan

Voittoa on tehty valtavasti – ihmettelen, miksi kukaan ei puhu tästä! Heidänhän ei pitäisi tehdä juuri ollenkaan voittoa, tai hyvin vähän, kun ihmisillä ei ole rahaa ostaa mitään. Mutta heidän hintapolitiikkansa on täysin häikäilemätöntä – ja ihmiset maksavat kiltisti. Niin kauan he nostavat hintoja, kun ihmiset suostuvat maksamaan – sille ei ole mitään kattoa. No, pakko ihmisten on jotain syödä – mutta monethan käyvätkin leipäjonoissa – kun muuhun eivät rahat riitä.
Tämä ei tietysti huolestuta ketään – mutta elintarviketeollisuuden tähtitieteellisten voittojen pieneneminen – se se vasta huolestuttaa!

Presidentti Niinistökin pohti vuonna 2017 globaalitalouden hyviä ja huonojakin puolia – hän puhui ahneudesta.*

Kaupan hintakilpailu

Nyt minulle tietysti vastataan, että kauppa on halventanut hintoja. Niin – kaupoilla on meneillään kova hintakilpailu keskenään ja he yrittävät omilla merkeillään saada markkina-asemaa, mutta todellista halventumista ei ole näkynyt.
Kaupat myyvät aiempaa vähemmän, mutta kalliimmalla.

”Lidlin Forsströmin mukaan kauppa käy keskenään kissa ja hiiri -leikkiä. Hinnat laskevat ja nousevat päivittäin. Mitään massiivisia muutoksia niissä ei ole tapahtunut.”*

Kuluttajia lähinnä huijataan – pakettien kokoa muutetaan – tai samaa tuotetta on pakkauksessa entistä vähemmän – kuten Pirkka-tuotteen pakastekalaa, aiemmin paketissa oli neljä palaa, nyt vain kolme. Paketti on samankokoinen kuin ennenkin. Mitä kuluttaja voi – jättää ostamatta!

Kaiken huipuksi tuottajille nämä voitot eivät valu. Tilojen pitää aina vain suurentua voidakseen pärjätä – joten pienemmät ostetaan pois, ehkä pankkien avustuksella. Pienempien tilojen lainaehdot muutetaan mahdottomiksi suoriutua ja isommille toimijoille lainaa annetaan edullisemmin. Tämä äskeinen on vain arvailua, mutta näin kapitalismi toimii.

Lihavuus aiheuttaa yli 30 sairautta, joista monet ovat yleisiä kansantauteja*

Lasten ja aikuisten lihominen on kehittyneissä valtioissa kaikkialla sama ongelma – Iso-Britanniassa, Saksassa ja jopa kehitysmaissa se on kasvava ongelma. Se aiheuttaa valtavia kustannuksia yhteiskunnalle: sokeritaudin, verenpaineen ja jopa syövän lisääntymisen takia.

Riskiä sairastua rintasyöpään lihavuus lisää 6% – mutta tästäkään ei juuri puhuta. Lihavuus saattaa tietysti myös vaikuttaa kielteisesti ihmisen jaksamiseen, henkiseen terveyteen ja itsetuntoon.

”Epäterveellisten elintarvikkeiden kulutuksen vähentäminen veroilla ja säädöksillä tukisi terveyttä.”*

Saksan lakialoite lapsille suunnatun roskaruuan mainostamisen kieltämiseksi

Saksassa vihreiden elintarvikeministeri Özdemir teki lakialoitteen lapsille suunnattujen naposteluherkkujen mainoskiellosta televisiossa ennen kello yhtätoista illalla ja roskaruuan mainoskiellosta koulujen läheisyydessä. Aivan kuten meilläkin – jotkut olivat pöyristyneitä, lähinnä oikeistopuolueet – heidän mielestään vanhempien pitää itse huolehtia lasten ohjaamisesta, ei yhteiskunnan.

Mutta kun se ei mene niin! Moni pienituloinen vanhempi sortuu antamaan periksi lapselleen herkkujen ostamiseen ja kaikilla lapsilla ei ole edes aina joku valvomassa, syövätkö he terveellisesti. Kun vanhempien pitää hankkia rahaa – maksaakseen vuokrat, ruokakulut ja energian järjetön hinta – ja he tekevät ehkä kahta työtä.

Todennäköisesti Saksan Özdemir ei saa riittävästi kannatusta lakialoitteelleen.*

Ihmisten ostokäyttäytymistä pitää ohjata terveellisempään suuntaan.

Paljon sokeria tai rasvaa sisältävien tuotteiden hintoja pitää terveysverolla nostaa. Vihannesten hintoja pitää tuntuvasti laskea, terveellisestä ruuasta pitää tehdä niin edullista, että sitä ostetaan – eikä vain pekonia, rasvaista makkaraa ja pyttipannua. Lasten liikkumista ja koulujen liikuntatunteja pitää myös lisätä – aivan kuten Kike Elomaa Pikkuparlamentin tilaisuudessa fiksusti sanoi. Kaupasta ei edes saa terveellisiä lounaita! Valmissalaatit ovat hyviä, mutta ne ovat kalliita ja niissä on liian vähän proteiinia – lihaa tai kalaa. Voi olla, että niiden kulutus on nyt vähentynyt.

Perussuomalaisilla on aina se ajatus, että ihmisten pitää saada itse päättää asioista. Mutta saavathan he!

Perussuomalaiset saavat ostaa niin paljon makeisia, suklaata ja pekonia kuin ikinä haluavat. Sitä ei kukaan kiellä. Eikä elintarviketeollisuus siihen kuihdu, jos näiden tuotteiden hintoja terveysverolla nostetaan – ei ainakaan, jos katsotaan elintarviketeollisuuden voittoja.

Mutta jos joku muu haluaa vihannekset, vähärasvaiset lihat ja kalat vähän halvemmalla – se tuskin on keneltäkään pois.

#tervepaino

*Sokerivero hyödyttäisi kansanterveyttä, Terve Paino ry:n järjestämä tilaisuus Pikkuparlamentissa 31.1.2023, paikalla kaikkien puolueiden edustajat, puhujina elintarviketeollisuuden edustaja sekä professorit Pertti Mustajoki ja Pekka Puska
*Iltalehti, 4.2.2017, Timo Uotila: Presidentti puhui taas hienosti ahneutta vastaan
*t-online, Nachrichten für Deutschland, 27.2.2023, Özdemir will Werburg für Junkfood in vielen Fällen verbieten
*Uusi Suomi, 4.2.2023, K-kauppojen kalleus iski Keskoon
* Uusi Suomi, 7.4.2023, Halpismerkkien hintakisa
*Pertti Mustajoki, 24.3.2023, Suomalaiset vaativat poliitikoilta toimia lihavuuden torjuntaan, Pertti Mustajoen blogi