Yhdysvallat vetää joukkonsa pois Afganistanista. Suomen puolustusministeri sanoi Suomen toimivan samoin syksyyn mennessä. Suomen muutaman kymmenen hengen joukot eivät voi ratkaista Afganistanin ongelmia, jos afganistanilaiset itse eivät halua ratkaista ongelmiaan.

Ehkä Talebanin mielestä maalla ei ole muuta ongelmaa, kuin länsimaalaiset joukot. Taleban, Haqqani, Isis, rikolliset, tai kaikki nämä yhdessä, ovat Helsingin Sanomien jutun mukaan ottaneet naistoimittajat tähtäimeensä. Joulukuussa tv-kanavan naispuolinen uutisankkuri ammuttiin, maaliskuussa kolme naistoimittajaa murhattiin.* Miksi naisia kohdellaan näin? Naiset haluavat itse koulutusta, he haluavat käydä töissä ja osallistua yhteiskunnan toimintaan. Jos sitä ei heille sallita, koko yhteiskunta menettää voimavarojaan, naiset ovat voimavara. Yllättävää kyllä – naisetkin ovat Lähi-Idässä ihmisiä.

Nyt kun länsimaiset joukot poistuvat Afganistanista, Taleban on tyytyväinen, se voi tehdä, mitä haluaa. Mutta jos Taleban jatkaa tällaista toimintaa, se tuhoaa koko maan. Nämä ihmiset voivat nauraa ”vääräuskoisen” kirjoittelulle, mutta he eivät ole oikeamielisiä. Sellaisen muslimin, joka tappaa muslimin, pitäisi peittää kasvonsa häpeästä. Hän ei pääse Paratiisiin.

Oikeamielinen muslimimies kohtelee naistaan ”lempeästi ja ystävällisesti”. Koraanissa lukee, että naisella pitää olla miehen lupa poistua kotoaan. Mies, joka kohtelee vaimoaan hyvin, ei kiellä vaimoltaan koulutusta ja osallistumista.

”Jos nainen kuitenkin haluaa tehdä työtä, mikä tahansa miehelle sallittu ammatti, on sallittu myös naiselle, kunhan se ei vaaranna naisen naisellisuutta eikä nainen joudu ympäristöön, jossa hänen arvokkuutensa voi kärsiä; naiset voivat myös kohota ammattikuntansa parhaimmistoon. Naisilla on oikeus saada työstään kunnon palkka; ja jos tietystä työstä on määritelty tietty palkka, naisella täytyy olla siihen oikeus eikä vähempään sukupuolensa takia.”*

Raamattua ja Koraania voi tulkita monella tavalla. Kristityllä ei ole mitään oikeuksia muiden uskontojen tulkintaan, ateistilla ei ole oikeuksia uskontojen tulkintaan ylipäätään. On kuitenkin selvää, että pyhistä kirjoituksista nostetaan esiin ne, jotka tukevat eniten omia mielipiteitä ja omaa etua, vaikka toiset pyhät kirjoitukset voisi tulkita aivan vastakkaisella tavalla.

Kari Väänänen kirjoittaa kolumnissaan Apu- lehdessä:
”On olemassa maita ja kulttuureja, joissa naista sorretaan vieläkin rajusti. Usein se tukeutuu miesten kirjoittamien pyhien tekstien muka luomiin sääntöihin. Miten Jumala voisi muka olla niin idiootti, että määräisi toisen sukupuolen olemaan ylempi toista ja tahtoa rangaistukseksi ruoskittavan sellaisen, joka toteuttaa omaa sukupuoltaan siinä kuin toinenkin?”*

Mitä Afganistan -operaatio on Suomelle maksanut? Tutkija Ilona Kuusi tekee parhaillaan väitöskirjaa Suomen kehitysavusta Afganistanille.

” – Iso ongelma on ollut se, että olemme syytäneet sinne aivan jäätäviä summia, sanoo tutkija Ilona Kuusi, joka tekee parhaillaan väitöskirjaa Suomen kehitysavusta Afganistanille.” Tutkija laskee, että Suomi on tukenut Afganistania 21 vuodessa karkeasti arvioiden 850 miljoonalla, Ylen MOT- ohjelmassa arvioitiin jo pari vuotta sitten, että kokonaismenot voivat olla miljardin luokkaa.

”Monen Ylen haastatteleman asiantuntijan mielestä köyhään maahan on kipattu liikaa rahaa. Rahankäyttöä on ollut mahdoton valvoa, eikä hankkeiden hyötyä ole voitu mitata. Kun budjetti oli, se piti kuitenkin käyttää.
– Ulkoministeriöstä tuli kommenttia, että turpa kiinni, rahat menevät sinne ja sillä hyvä. Päätökset oli tehty ministeritasolla. Rahaa oli siellä itse asiassa liikaa, diplomaatti kertoo.
Samoilla linjoilla rahamääristä on tutkija Ilona Kuusi. Hänen mielestään Afganistanin tukeminen on kyllä ollut järkevää, mutta liika raha on liikaa rahaa.
Köyhissä oloissa satumaiset summat johtavat väistämättä korruptioon, joka on yksi Afganistanin suurimmista ongelmista.”*

Mihin nämä rahat ovat menneet? Kouluja rakennettiin vieri viereen, vaikka suomalaiset yrittivät katsoa, että kouluja rakennettaisiin tasapuolisesti eri paikkakunnille.

” – Se oli karkeaa kontrollia. Emmehän me voineet millään tietää, nouseeko joku rakennus loppujen lopuksi jonkun kyläpäällikön kummin kaiman takapihalle. Ei taustalla oleviin afgaaniverkostoihin päässyt mitenkään käsiksi, kommodori evp Heikki Mahlamäki muistelee.”*

Ovatko nämä koulut tyhjillään, vai käytetäänkö niitä? Pääsevätkö tytöt nyt kouluihin, niin kuin piti tapahtua?

Tutkija Ilona Kuuselle tulee lisää kustannuksia laskettavaksi, jos Ulkoministeriön suunnitelma suomalaisten kanssa työskennelleiden afgaanien suojelemisesta toteutuu. Se lasku voi olla todella suuri. Edes Ulkoministeriö ei pysty tällä hetkellä laskemaan, kuinka paljon heitä on ja arvioimaan, millainen uhka heihin mahdollisesti voi kohdistua. Onko tämäkin Talebanin suunnitelmaa, näin siirretään henkilöitä Suomeen turvaan ja he rahoittavat Talebanin toimintaa edelleen? Kaikki on mahdollista. Onko Suojelupoliisi selvillä siitä, minkälaista uhkaa Suomelle voi Afganistan- operaation jälkihoidosta koitua?

Kaiken takana on tietysti raha, sitä afgaaniverkostojen heimopäälliköt länsimailta haluavat – niin paljon, kuin nämä antavat. Tosin he eivät sitä välttämättä tarvitse, oopiumpellot kasvat hienosti Afganistanin vuorilla, se on miljardibisnes. Huumeita rahdataan Eurooppaan, kyllä siellä käyttäjiä löytyy, näin pysyvät ihmiset tarpeeksi riippuvaisina. Heillä on silloin tarpeeksi omia ongelmia, että heidän silmänsä voisivat avautua katsomaan ja ihmettelemään, mitä heille tapahtuu.

Suomen YK- edustusto on monilukuinen. Toivon, että YK:ssa puututtaisiin voimakkaasti kaikkiin vääryyksiin, joita maailmassa tapahtuu – olkoon kysymyksessä Myanmar tai Afganistan tai mikä tahansa maa. Sitä varten YK on perustettu. Afganistanissa Taleban sanoo, että se ei neuvottele, ennen kuin länsimaat ovat poistuneet maasta.

Ei tarvitse neuvotella mistään. Ehkä heille voisi antaa käteen Koraanin, jos sen kirjoitukset ovat heiltä päässeet unohtumaan.

*yle.fi/uutiset 10.12.2020: Afganistanilainen juontaja ja naisten oikeuksien puolustaja ammuttiin
( Ulriikka Myöhänen )
*HS 5.7.2011 Afganistanin tilanne kiristyy
*Islamopas.com
*Apu 8.7.2021 Kari Väänänen: Naisvihaa
*yle.fi/uutiset 12.6.2021 Suomen pisin sota loppui tällä viikolla ( Mika Mäkeläinen, Jani Parkkari )