Suomi ei ole Venäjä- vihamielinen maa, vaikka Vladimir Putinin lehdistösihteeri Dmitri Peskov sanoo niin. Suomella on kauan ollut hyvät, asialliset ja aiemmin jopa lämpimät suhteet venäläisiin. Nytkään Suomi ei ole Venäjä- vihamielinen, ”russofobinen”, vaikka Venäjällä halutaan antaa tällainen kuva Suomesta.

Venäjällä on aina vihattu fasisteja ja natseja, siksi on hyvin outoa, että Venäjällä tehdään nyt propagandaa täysin suoraan Hitlerin oppikirjan mukaan, Goebbels oli siinä asiassa erityisen taitava. Suomesta esitetään kuva Venäjän kansalaisille, että Suomi on epäinhimillinen maa, joka estää perheitä tapaamasta toisiaan. Kerrotaan myös, että Suomi ei ole neuvotellut Venäjän kanssa ennen rajanylityspaikkojen sulkemista. Venäläisissä tiedotusvälineissä jätetään kuitenkin kertomatta, että Venäjä ei neuvotellut Suomen kanssa ennen kuin alkoi päästää kolmansien maiden kansalaisia maittemme rajan yli ilman viisumia.

Entä jos joku turvapaikanhakija menehtyy lähes 30 asteen pakkasessa? Siihenkö Venäjä pyrkii – että saadaan uutisia siitä, kuinka epäinhimillisiä suomalaiset ovat? Miten Venäjällä voidaan toimia näin, että annetaan salakuljettajien tuoda ja rahastaa ihmisiä, joista ei tiedetä yhtään mitään? Tällainen toiminta on kuin pilkkaa niille todellisille toisen maailmansodan venäläisille sankareille, jotka uhrasivat henkensä taistellessaan Natsi-Saksaa vastaan. Suomi ei ole vihollismaa. Mutta me olemme hiljaa ja koitamme toimia parhaamme mukaan ja auttaa hädässä olevia, kun Venäjä sulkee portit heidän takanaan.

Toivottavasti tavalliset venäläiset omassa kotimaassaan sekä täällä asuvat ymmärtävät, että Suomi ei uhkaa ketään. Suomalaiset ovat rauhaa rakastava, rehellinen ja sisukaskin kansa.

Yhtenäinen Venäjä -puolueen toinen senaattori Aleksei Pushkov kirjoitti Telegram- lehdessä: ”Suomi on liittynyt niiden samankaltaisten maiden joukkoon, jotka asettavat panoksensa Venäjän kanssa syntyvän ”suuren kuilun” puolesta. Suomi ei ole saavuttanut sillä mitään, vaan menettänyt paljon.”*

Todennäköisesti Pushkov on siinä oikeassa, että Suomi ei ole saavuttanut mitään sillä, että kaupankäynti Venäjän kanssa on lähes loppunut ja yhteistyö on olematonta. Mehän siinä kärsimme. Venäjää se ei haittaa, Venäjällä on paljon muita kauppakumppaneita. Täytyy kuitenkin muistaa, että me emme tätä halunneet. Toisessa asiassa Pushkov ei ole oikeassa, Suomi ei halua ”suurta kuilua”.

Venäjällä tiedetään varsin hyvin, että suurin osa Suomen kansasta ei kannattanut Natoa ennen 24.2.2022. Suomalaisten mielipide muuttui lähes yhdessä päivässä, tämäkin Venäjällä tiedetään.

” – Meillä oli pitkäaikaiset, hyvät suhteet Suomen kanssa: pragmaattiset, keskinäiseen kunnioitukseen perustuvat suhteet, Peskov sanoi”*. Hän sanoi olevansa syvästi surullinen, että Suomi sulki raja-asemia. Peskoville sellaisia terveisiä, että mekin olemme pahoillamme siitä, että kaupankäynti ja matkailu ovat loppuneet ja viranomaisten yhteistyö on vähäistä. Mutta russofobiasta meitä on turha syyttää.

Toivon mukaan asiallinen yhteistyö Venäjän kanssa on mahdollista tulevaisuudessa.

Suomalaisilla on oikeus rakastaa omaa maataan, kuten venäläisetkin rakastavat Venäjää.

*Ilta-Sanomat, 9.7.2023, Arja Paananen: Suomalaisten poistuminen teki venäläiset liikemiehet onnellisiksi
*mtv.uutiset.fi, 21.11.2023, Tutkija tietää, mitä Kreml Suomelta haluaa: ”Venäjä on lukenut ilmapiiriä todella hyvin”