Suurimmat hoiva-alan yksityiset yritykset ovat ilmoittaneet irtisanovansa kuntien kanssa tehdyt ikäihmisten hoivasopimukset.

He vaativat 30% korotuksia kustannusten nousun ja henkilökunnan vaikean saatavuuden takia. Tämähän oli jo tiedossa – että näin tulee käymään. Yksityiset hoiva-alan yritykset tulivat rymisten markkinoille ja tekivät vaikeassa tilanteessa oleville kunnille ”tarjouksen, josta ei voi kieltäytyä”. Oli arvattavissa, että hinnat tulevat nousemaan.

Tällainen, näin korkea korotusvaatimus on silkkaa, häikäilemätöntä kiristystä – varsinkin, kun he toimivat yhdessä joukkovoimana.

Herätys – kunnat ja tulevat hyvinvointialueet! Nyt on teidän tilaisuutenne. Nyt pitää ottaa hoiva-ala uudestaan suomalaisten hyvinvointialueiden käsiin – ne kädet ovat suuret ja vahvat! Kaikessa on kyse organisoinnista. Kunnilla on valtavasti tyhjiä sopivia kiinteistöjä, jotka pienillä kustannuksilla voidaan muuntaa ympärivuorokautisiksi hoivapaikoiksi tai palvelutaloiksi.

Lapsia hoidettiin ainakin ennen perhepäiväkodeissa, olisiko samantapainen malli mahdollinen myös ikäihmisten hoivakodeissa? Pienissä yksiköissä – joissa on motivoitunut henkilökunta – ikäihmiset saisivat huomattavasti laadukkaampaa hoitoa, kuin millaista he ovat yksityisissä hoivakodeissa saaneet sekopäisiksi lääkittyinä haamuhoitajien hoivissa. Riittävästi huonoja kokemuksia on yksityisistä hoivakodeista – vaikka se ei koskekaan kaikkia yksiköitä.

Kustannukset ovat nousseet ja hoitajapula on valtava – sitä ei kiistä kukaan. Mutta tuollainen hinnankorotusvaatimus on järjetön.

Hyvinvointialueet pystyvät vastaamaan tähän – palkalla. Luulisi, että yli 4000 euron kuukausipalkka alkaisi kiinnostaa myös hyvinvointialueilla hoivayksiköiden johtohenkilöitä, jotka itse työskentelevät näissä yksiköissä ja vastaavat toiminnasta. Voi olla, että tuokin palkka on alimitoitettu. Siihen on varaa, jos hoivayksikkö toimii hyvin ja vastuullisesti. Hyvinvointialueiden ei tarvitse ottaa itselleen yksityisten yritysten voittomarginaalia, riittää, kun tulot ja menot ovat tasapainossa.

Todennäköisesti yksityiset hoiva-alan yritykset tulevat marssittamaan paikalle asianajajien armeijansa, jos hyvinvointialueet pullikoivat heidän ”kohtuullisia” hinnankorotusvaatimuksiaan vastaan. He tulevat syyttämään sopimusrikkomuksista ja muusta mahdollisesta. Me emme tiedä, mitä nämä sopimukset pitävät sisällään, ne eivät ole julkisia. Sitä ei pidä pelästyä – tuollainen hinnankorotusvaatimus rikkoo sopimuksen laillisuuden. Asianajajia löytyy toiseltakin osapuolelta.

Seuraavaksi yksityiset yritykset tulevat hiukan vastaan neuvottelupöydässä – ehkä he voivat hieman alentaa hinnankorotusvaatimuksiaan. Tähän ei pidä lainkaan lähteä mukaan.

Nyt on hyvä hetki tehdä viisaita päätöksiä. Niin kuin Ylen uutisissa sanottiin 3.11.2022, kyse on poliittisista päätöksistä. Nämä yksityisten hinnankorotusvaatimukset eivät ole varmasti viimeisiä.

Mitä kokoomus toivoo – sen me tiedämme. Ehkä kokoomuslaiset ovat ostaneet hoiva-alan yritysten osakkeita – he kun ovat kaukaa viisaita. Toivottavasti nämä osakkeet jossain vaiheessa romahtavat. He toivovat yksityisiä kalliita yrityksiä, joissa hoivarobotit tulevaisuudessa korvaavat ihmiset, kun ne aina jaksavat eivätkä pyydä palkkaa.

Onneksi meillä on – toivottavasti – Suomen valtion ja pienen ihmisen etua ajava hallitus.