Keltasilmä Ilomantsissa

Olemme jo historiasta nähneet, että kyllä voi. Kun on riittävän vallanhaluinen ja saa puhuttua kansan puolelleen – se onnistuu – näin tapahtui toisessa maailmansodassa. Hitler ei ollut aivan yksin, vaan hänellä oli kumppaneita, jotka olivat yhtä vallanhaluisia.

Nyt tilanne on yhtä vaikea – meillä on johtajia, jotka eivät kunnioita ihmisyyttä. He aloittavat järjettömiä sotia ja aiheuttavat kaaosta, kun heidän pitäisi tehdä kaikki mahdollinen ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Öljyn, turpeen, maakaasun ja hiilen poltto pitää yksinkertaisesti lopettaa, kasvihuonekaasuja ei saa enää yhtään työntää ilmakehään.

Jotkut toivovat, että Amerikan presidentti Joe Biden julistaisi ilmastohätätilan. Niin vaikea on tilanne Amerikassa – ja joka puolella maapalloa.

Kuumuus on sietämätöntä, 110 astetta Fahrenheita eli 43 astetta Celsiusta. Ja se kuumuus jatkuu päiväkausia – myös yöt ovat lämpimiä, keho ei saa tarvitsemaansa lepoa. Intiassa kuumuus on aiheuttanut jo tuhansia kuolemantapauksia, Saudi-Arabiassa 1500 ihmistä on tähän mennessä kuollut kuumuuteen pyhiinvaellusmatkalla Mekassa.

Sitten on sanoja, joita ei saa sanoa. Venäjällä ei saa puhua sodasta tai joutuu vankilaan, Amerikassa presidenttiehdokas Donald Trump kieltää vaalikampanjassaan edes mainitsemasta ilmastonmuutosta.

Kuinka tyhmiä voivat ihmiset olla! Kun he seisovat vyötäröään myöten valtavien sateiden aiheuttamissa tulvavesissä – Amerikassa, Kiinassa, Intiassa, Itävallassa, Venäjällä tai Saksassa – eivätkö he tajua mitään? He ovat menettäneet tulvissa kaiken – asunto ja autot ovat tuhoutuneet – tuskin mikään vakuutus korvaa, mutta ei tunnu menevän perille, mitä pitäisi tehdä.

ABC This Week- ohjelmassa* insinööri Bill Nye’ltä kysyttiin: ”Onko sään ääri-ilmiöistä eri puolilla Yhdysvaltoja jo tulossa uusi normaali?” Hän vastasi, että tämä on uuden normaalin alku, vasta esimakua. Ilmasto muuttuu aina vain pahemmaksi, kuumemmaksi ja sään ääri-ilmiöt lisääntyvät.

Kaikki, keiden kanssa Bill Nye on puhunut, myöntävät, että ”ilmasto on muuttumassa ja ihminen aiheuttaa sen”. Mutta yksi puolue, republikaanit, ei suostu sitä hyväksymään eikä toimimaan. Samoin myös Kiinassa on valtavat ympäristötuhot, mutta muuttaako Kiina ilmastopolitiikkaansa? Ja Venäjällä keskitytään vain ammustuotantoon ja sodan jatkamiseen, vaikka ihmiskunta tarvitsee aivan toisenlaisia toimia.

Bill Nye sanoi, että ilmastonmuutoksesta pitäisi puhua. Mutta mitä se hyödyttää? Onhan siitä puhuttu jo vuosikausia, melkeinpä vuosikymmeniä – eikä mitään tapahdu!
Ehkä katastrofit vähitellen muuttuvat niin kauheiksi ja kuumuus niin sietämättömäksi, että on pakko tehdä jotain!

Tervetuloa Suomeen puhumaan Greta Thunberg! Toivon, että ihmiset lopultakin heräävät!

*www.youtube.com: ABC This Week ”Extreme Weather across US is the beginning of the new normal”