Ruuan hinta on noussut sitä tahtia, ettei meinaa silmiänsä uskoa. Mieleen hiipii epäilys siitä, että elintarviketeollisuus käyttää Ukrainan sotaa tekosyynä nostaakseen hintoja liikaa.
On tyypillistä, että kun tulee tilaisuus tehdä voittoa, se myös käytetään. Tiedämme, että kuljetuskustannukset ovat nousseet todella paljon ja joitakin tuotteita on hankala saada. Onko kuitenkin niin, että elintarviketeollisuus ja kauppa nostavat hintoja kuljetuskustannusten ja raaka-aineiden hinnannousun verran – ja sitten vielä hiukan sen päälle?
Kuluttajasta tuntuu kohtuuttomalta, että kaupan ala ja suuret yritykset tekevät voittoa, mutta tavalliset kansalaiset kärsivät kohta hätää – keskituloisetkaan eivät meinaa tulla palkallaan toimeen.
Nyt pitäisi kuluttaja- ja kilpailuviranomaisten seurata tarkkaan kehitystä. Suomen Pankin päätös lainakatosta on oikea. Jos kaikki velkaantuvat liikaa, korkojen nousu voi olla vaikea paikka monelle.
Maatalouden tuottajat eivät saa kohtuullista korvausta tuottamastaan ruuasta, kuluttajat maksavat ostamastaan ruuasta paljon, vain suuret yritykset tekevät voittoa. Nyt pitäisi nämä voitot kohtuullistaa, esimerkiksi yli viiden prosentin voitot pitää käyttää investointeihin, niitä ei saa jakaa osinkoina.
Valta myös keskittyy koko ajan – se ei ole hyvä asia. Jos pienet yritykset lopettavat, joku ottaa tai ostaa heidän toimintansa. Tämä näkyy ihan kaikessa – media-alalla, sanomalehdistössä, pienissä metalliyrityksissä jne.
Merkillistä ja vastenmielistä on se, että kun yritykset, kuten elintarviketeollisuus ja rakennusala nostavat hintoja jopa kohtuuttomasti, kukaan ei puhu inflaatioriskistä. Mutta kun kunta-alan työntekijät ja erityisesti hoitoala vaatii palkkojen korjausohjelmaa, aletaan puhua inflaatioriskistä.*
Kaupat voivat hyvin karsia kustannuksiaan, ei työntekijöiden palkoista vaan esimerkiksi valikoimaa pienentämällä. Kuka tarvitsee kymmeniä juustolaatuja ja jos tarvitsee, hakekoon niitä Helsingin herkkuliikkeistä.
Kaikille äideille toivon oikein hyvää äitienpäivää ja yrityksille hiukan kohtuullisuutta, että äideillä on myös rahaa ostaa tarjottavaa lapsilleen!
*HS: 7.5.2022, ”Palkkojen korjaaminen on inflaatioriski”, pääkirjoitussivu A4