Helsinkiläiset ovat eläneet vuosikymmenet kaupungissa, jossa kohtuuhintaisen asunnon löytyminen on kuin lottovoitto. Vuokramarkkinoilla on tarjolla pieniä asuntoja, joissa kuukausivuokra nousee helposti toiselle tonnille. Asuntokauppamarkkinoilla 150 000 eurolla valinnanvara on lähes olematon. Perheelliset ja ensiasunnon ostajat nuolevat näppejään ja pariskunnan molempien jäsenten tulojen täytyy hipoa kolmea tonnia että edes uskaltaa unelmoida omasta asunnosta.

Kuva: Lundén Architecture Company, Turun uusi keskustavisio

Tämä on tuonut ison joukon lieveilmiöitä yhteiskuntaan. Helsinki on Suomen talouden veturi, mutta korkeat asuntojen hinnat hidastavat sen potentiaalista kasvua. Helsinkiin muuttavalla on oltava varma hyväpalkkainen työpaikka, mielellään puolisolla myös. Asunnon löytäminen Korsoa lähempää voi tuntua utopialta. Tämä on myös taustalla joidenkin työnantajien valituksessa siitä, miten työt eivät kelpaa: kun asumiskustannukset haukkaavat liki kaiken käytössä olevan rahan, kukapa nyt haluaisi muuttaa varman köyhyyden perässä pääkaupunkiseudulle?

Samalla kaupungin omat kohtuuhintaisemmat asunnot ovat tupaten täynnä ja niihin on vuosien jono. Niihin kerääntyy huono-osaisuutta ja syrjäytyneitä. Vuokrat maksetaan massiiviseksi paisuneista asumistukimenoista. Alueet eriytyvät, syntyy kahden kerroksen väkeä.

Turun telakan työntekijämäärä nousee nykyisestä seitsemästä tuhannesta yhdeksääntoistatuhanteen!

Edes massiivinen yksityinen asuntorakentaminen ei ole auttanut, sillä hintapyynnit on mitoitettu nykyisten markkinoiden mukaan ja kysyntä on suurta ja sitä riittää vuosiksi eteenpäin.

Nyt kaikki tämä on tulossa Turkuun.

Turku on elänyt monta vuosikymmentä talouden hiljaiseloa. Talous on välillä kasvanut suorastaan kivuliaan hitaasti. Työllisyys on ollut muuta maata keskimääräistä heikompaa. Väestönkasvu on ollut maltillista. Ja nyt kaikki on muuttumassa. Maltilliset ennusteet laittavat Turun väestönkasvun uralle, jonka myötä väkiluku nousee 200 000en vuoteen 2023 mennessä. Mutta kasvu voi olla suurempaakin. Huomattavasti.

Esko Aholta tilattu positiivisen rakennemuutoksen raportti luettelee hurjia lukuja: Turun telakan työntekijämäärä nousee nykyisestä seitsemästä tuhannesta yhdeksääntoistatuhanteen! Kasvuodotusten myötä Varsinais-Suomeen voi syntyä vain viiden vuoden sisällä jopa 30 000 uutta työpaikkaa. Toki osa töistä täyttyy maakunnan omista työttömistä, mutta kuten raportissa todetaan, nykyinen maakunnan väestönkasvu ei riitä luomaan riittävää tarjontaa. Eli iso osa tulee ulkopuolelta.

Ja jokaista työssäkäyvää kohden tulee useampi työssäkäymätön: lapsia ja puolisoita. He tarvitsevat asuntoja, palveluja ja heidän pitää liikkua.

Turkuun, täytyy siis rakentaa viidessä vuodessa 5 – 8 Varissuon verran asuintilaa.

Muuttaako Turkuun näillä näkymin 40 000 – 60 000 uutta ihmistä? Ei tällä menolla. Turussa rakennetaan hurjasti. Mutta vaikka vauhti on hurjempaa kuin naismuistiin, lähivuosikymmenille tähtäävissä kaupunkisuunnittelun ja -kehittämisen ohjelmissa varaudutaan vain noin 28 700 uuteen asukkaaseen!

Kuva: Lundén Architecture Company, Turun uusi keskustavisio

Vertauksen vuoksi, Turun suurin ja kenties Suomen neljänneksi suurin lähiö, Turun Varissuo, on vain noin 8000 asukkaan lähiö. Jotta tämä määrä ihmisiä mahtuu Turkuun, täytyy siis rakentaa viidessä vuodessa 5 – 8 Varissuon verran asuintilaa. Ja palveluiden mitoitus vielä sen perään. Ja tämä hätinä riittää kattamaan kysynnän. Jos halutaan ylläpitää liikkuvuutta ja pitää asumiskustannukset alhaisina, tarjonnan pitää ylittää kysynnän. Tehtävä on liki mahdoton.

Jos Turku ei pysty asuttamaan väkeä, muuttavat he ympäryskuntiin ja maksavat veronsa sinne

Hetkonen, eiväthän kaikki nämä ihmiset muuta Turkuun? Muuallekin mahtuu väkeä! Turun seudullahan asuu noin 475 000 ihmistä. He voivat asua Raisiossa tai Kaarinassa. Tämä pitää paikkansa. Ja näin tuleekin tapahtumaan.  Jos Turku ei pysty asuttamaan väkeä, muuttavat he ympäryskuntiin ja maksavat veronsa sinne, käyden silti töissä ja käyttäen Turun tuottamia palveluita. Alueen kuntarakenne on tässä suhteessa hankala, onneksi maakuntauudistus osin korjaa vinoumaa.

Ei myöskään ole lainkaan selvää kykenevätkö ympäryskunnat vastaamaan tarpeeseen. Turku on ainoa kunta, jonka koneisto pystyy pitämään näin hillittömän kasvun näpeissään. Edes jotenkuten.

Jatkan tästä aiheesta lisää sillä Vasemmiston tehtävä on turvata Turulle edellytykset kasvuun.