Olin seuraamassa itsenäisyyspäivänä sekä Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) natsien marssia että erilaisten äärioikeistoryhmien 612-mielenosoitusta.

Samaan aikaan poliisimuurin toisella puolella järjestettiin noin 2900 ihmisen Helsinki ilman natseja -mielenosoitus PVL:ää vastaan.

Osallistujien mukaan vastamielenosoitus oli värikäs, energinen ja hyväntuulinen. Se onnistui paremmin kuin viime vuoden vastamielenosoitus, jota poliisi ampui paineilma-aseilla ja joka päättyi 130 ihmisen kiinniottoon.

Neuvotteleva ja rauhanomainen linja teki mielenosoituksesta suuren. Siinä muodostui jonkinlainen vasemmistonuorten, vihreiden nuorten ja opiskelijoiden, antifasistien, anarkistien ja tavallisten ihmisten kansanrintama, joka esti natseja pääsemästä päämääräänsä Kruununhaassa.

Ylen kello kuuden uutisissa toimittaja Minna Rinta-tassi antoi esimerkin median tavasta kehystää tapahtumat: “Muutama tunti sitten Hakaniemen torilta lähti Pohjoismaisen vastarintaliikkeen mielenosoitus kohti Kaisaniemeä, ja sitä vastaan lähti anarkistien mielenosoitus.”

Vastarintaliike tunnetaan jatkuvasta väkivallasta ja hyökkäyksistä muun muassa Pride-kulkueeseen, Jyväskylän kirjastoon ja poliitikkoja vastaan sekä Jimi Karttusen kuolemaan johtaneesta pahoinpitelystä. Toimittaja kuitenkin kuvaa liikettä neutraalisti sen itse ilmoittamalla nimellä ja nimeää kolme tuhatta vastamielenosoittajaa anarkisteiksi.


Kaivuri-toimittajakollektiivin
(johon itsekin kuulun) Veikka Lahtinen piti vastamielenosoituksessa puheen, jossa sanotaan olennainen:

Emmekö vain kaksi kuukautta sitten puhaltaneet pelin poikki rasismilta ja fasismilta? Emmekö vain kaksi kuukautta sitten todenneet, että Suomessa vallitsee laaja, valtiolliselle tasolle ulottuva konsensus siitä, että Vastarintaliikkeen yhteiskunnallinen tila on minimoitava? Niin me todella totesimme.

Mutta mitä sitten tapahtui? Poliisiviranomaisten ja poliitikkojen vaikenemista ja vastuunpakoilua. Kaksi kuukautta myöhemmin olemme tilanteessa, jossa poliisi suojaa Vastarintaliikettä, hallitus tanssii huoletta linnassa, ja ainoa, joka esittää vastalauseen natseille keskuudessamme, on kansalaisyhteiskunta. Onneksi meitä on näin paljon.

Olemme tulleet tänne tänään, koska on käynnissä kamppailu. Kamppailu siitä, mitä Jimi Karttusen kuolema merkitsee. Oliko se yksittäistapaus? Oliko se poliisin tilastoihin hautautuva väkivallanteko? Me olemme tulleet sanomaan, että se oli paljon enemmän. Se oli rajanylitys, jonka jälkeen ei ole mahdollista kulkea taaksepäin. Se oli signaali, että natsien yhteiskunnallinen tila on kasvanut aivan liian suureksi. Meidän tehtävämme on varmistaa, että hallituksen tahallinen unohtaminen ei onnistu. Karttusen kuolema on muistettava. Sen on merkittävä jotakin.

Olemme tulleet tänne tänään toteamaan, että dialogi ei ole tässä tilanteessa vaihtoehto. Me sanomme, että keskustelua ei voi käydä sellaisten tahojen kanssa, joiden tavoitteena on tuhota kansalaisyhteiskunta keskeisine vapauksineen. Meidän tehtävämme on tehdä selväksi, että keskuudessamme on tilaa kaikille, jotka sitoutuvat elämän, moninaisuuden ja vapauden kunnioittamiseen.

Meidän on oltava selkeitä myös, kun rajaamme tämän julkisen tilan ulkopuolelle sellaiset voimat, jotka näitä periaatteita rikkovat. Ja silloin katseemme ei kohdistu vain vastarintaliikkeeseen, vaan valvovat silmämme seuraavat natseja Töölöntorille, kun näennäisen maltillinen, mutta aivan yhtä vaarallinen 612-marssi kokoontuu. Viestimme on kaikille itsenäisyyspäivän rasistisiin tapahtumiin osallistuville: Maltillista rasismia ei ole. Teidät on nähty, ja toimintaanne ei hyväksytä.

Antifasistisen mielenosoituksen koko ei poista sitä, että myös äärioikeiston mielenosoitukset olivat suhteellisen suuria. Natsien Hakaniemen torilla klo 15.30 kokoontuneella marssilla oli vajaa 200 osallistujaa, ja Töölöntorilla klo 18.30 järjestäytynyt 612-kulkue keräsi eri arvioiden mukaan noin 700-1200 osallistujaa. Mielenosoitusten koreografia oli hyvin mietitty, ja teknisesti ne oli järjestetty taitavasti.

Alla muutama huomio mielenosoituksista kuvien kautta. Tämä oli myös pakkasen puolesta kylmin koskaan viettämäni mielenosoituspäivä, ja se näkyy siinä, ettei kameran säätöihin tehnyt mieli koskea. Lisäksi olin pimeässä liikkeellä lainaobjektiivilla, jonka automaattitarkennus ei juuri toiminut.

Hakaniemen torilla Pohjoismaisen vastarintaliikkeen natsit nostivat vuokratusta pakettiautosta metalliputkia, jotka he liittivät toisiinsa poliisin katsoessa vierestä. Putkista tehtiin parimetrisiä lippukeppejä.

 

fefef

 

Vuoden 2014 vappuna Helsingin poliisi iski vasemmiston vappumarssille ja vei sekä anarkisteilta että Vasemmistonuorilta puisia lippukeppejä. Poliisin mukaan keppejä olisi voinut käyttää lyömäaseina. Sen sijaan natsit saivat kasata metalliset tankonsa poliisin suostumuksella.

Metallitangot olisivat olleet poliisille helppo syy puuttua natsimielenosoitukseen, jos poliisi olisi halunnut niin tehdä.

 

efef

 

Suurin osa PVL:n marssin osallistujista oli tavannut toisensa ennakolta ja saapui Hakaniemen torille yhdessä. Natsikoreografiaan kuuluu marssiminen kurinalaisilta näyttävissä riveissä ja kovaääninen miehinen huutaminen. Vastarintaliikkeen marssijat huusivat “eläköön kansallissosialismi” ja “saastat ulos”.

 

efefef

 

Mediaa oli paikalla paljon. Myös jouha-joukkoja oli kadunkulmissa kymmenittäin, ja läheisyydessä odotteli muutama kymmentä poliisiautoa.

 

frfr

 

Pitkänsillan jälkeen Kaisaniemen puolella seurasi tappelu, jossa natsit hakkasivat nyrkeillä ja tönivät lippukepeillään. Yhden tilanteen alusta asti nähneen mukaan aivan mielenosoituksen edessä oli äkkiä pari-kolme vastamielenosoittajaa pahvikyltin kanssa. Tätä seurasi suukopu, joka puhkesi tappeluksi. Poliisi tuli nopeasti väliin ja otti kiinni yhden vastamielenosoittajan ja yhden ruotsalaisen natsin.

Kiinniotetut vietiin samaan poliisiautoon, jossa vastamielenosoittaja ilmeisesti hakkasi natsin.

 

rgrg

 

Natsien mielenosoitus päättyi Kaisaniemen puiston pohjoiskukkulalle, jossa pidettiin puheita. Poliisi oli eristänyt Helsinki ilman natseja -vastamielenosoituksen puiston kentän eteläpuolelle monikertaisella jouha- ja automuurilla.

Natsien ja vastamielenosoittajien välissä oli muutenkin roteva poliisisaarto. Ensin pressikortilliset toimittajat päästettiin kuvaamaan mielenosoitusten väliselle alueelle, mutta pian poliisi alkoi vaatia kuvaajilta kortin lisäksi pressiliiviä.

Poliisi ympäröi natseja koko ajan mutta pysyi kauempana eikä puuttunut mielenosoitukseen.

 

fef

 

PVL:n mielenosoitus loppui viiden jälkeen. Suurin osa natseista jatkoi yhtenä joukkona kohti Töölöntoria osallistuakseen 612-mielenosoitukseen.

 

efef

 

Töölöntorilla kokoontui 612-kulkueeseen aluksi noin 300 ihmistä. Mediaa oli paikalla vielä enemmän kuin natsien marssilla. Vuokrapakusta jaettiin soihtuja osallistujille.

 

efef

 

612:een liittyi osallistujia muista päivän aikaisemmin järjestetyistä fasistisista mielenosoituksista. Paikalla oli myös hengailijoita ja väkeä, joka puhisi nettifoorumeilta tuttuun tapaan tuohtuneena, että “maahanmuuttokritiikki leimataan rasismiksi”.

Perussuomalaisten nuorten rasismista kuuluisuuteen noussut Sebastian Tynkkynen osallistui mielenosoitukseen. Perussuomalaisten Suomen Uutisten päätoimittaja Matias Turkkila hääri mukana kameran kanssa sekä aikaisemmassa natsimielenosoituksessa että 612-kulkueessa.

 

fef

 

Osa kulkueen järjestyksenvalvojista oli naamioitunut. Poliisi ei puuttunut tähän, ja aikaisempien vuosien tapaan poliisi salli äärioikeistolaisten kantaa palavia soihtuja.

 

fefe

 

Kulkueen lähtiessä liikkeelle siinä oli väkeä arvioiden mukaan 700-1200 väliltä. Poliisi tiedotti aluksi 3000 osallistujasta, mutta korjasi luvun sitten 2000:een. Näin korkeita lukuja ei ole kuitenkaan arvioinut kukaan muu paikalla ollut. Kulkue oli pitkä, mutta kuten kuvista näkyy, se oli myös kapea.

Tutkijoiden muodostamasta Kansalaistarkkailijat-ryhmästä kaksi laski osallistujien määräksi 700-800:

fef

 

Otin ylläolevan kuvan muutaman vastamielenosoittajan vierestä. He seisoivat kulkueen varrella pitämässä rasisminvastaista kylttiä. 612-kulkueesta huudeltiin heille pilkkaavasti ja kuvattiin heitä lähietäisyydeltä. Poliiseja ei näkynyt turvaamassa tilannetta, jossa vastakkain oli lähemmäs tuhat äärioikeistolaista ja kuusi vastamielenosoittajaa.

Kaksi vuotta sitten 612-kulkue yritti esiintyä neutraalina isänmaallisena ryhmänä. Vaati hieman journalistista työtä selvittää, että mielenosoituksen järjestyksenvalvojat olivat PVL:n natseja. Tällä kertaa 612:ssa marssittiin avoimesti natsitunnuksilla, kuten PVL:n huivien ja pipojen kanssa.

Hiljainen hyväksyntä on edistänyt äärioikeiston asiaa.

Itsenäisyyspäivä on jälleen yksi osoitus siitä, että mikään määrä väkivallantekoja ja natsipropagandaa ei saa poliisia puuttumaan natsien toimintaan Suomessa. Jos natsit halutaan torjua, tavallisten ihmisten täytyy tehdä se itse.