Long Playn eilen julkaisemasta poliisijutusta on puhuttu paljon, mutta jutun suurimmat uutiset ovat jääneet käsittelemättä.

Tarkastellaan kuitenkin ensin sitä uutista, josta jo puhutaan. Suomessa on 7000 poliisia. Long Playn mukaan yli 2800 poliisia kuuluu Facebookin salaiseen Poliisit-ryhmään, jossa keskustelu on avoimen rasistista.

LP:n saamat kuvakaappaukset todistavat, kuinka ryhmään kuuluvat poliisit muun muassa kehuvat pakolaisten pahoinpitelyä, pilkkaavat afrikkalaistaustaisia ja muutenkin ulkomaalaisia, vastustavat islamia, jakavat äärioikeistolaisten valemedioiden uutisia, ivaavat itsemurhaa yrittänyttä turvapaikanhakijaa, puhuvat halveksuvasti natsin syksyllä 2016 tappamasta Jimi Karttusesta ja puolustavat rasistista kielenkäyttöä.

LP:n mukaan ryhmän ylläpitäjät ovat varmistaneet mukana olevien poliisitaustan. Ryhmässä on rivipoliisien lisäksi “myös yhden poliisiyksikön johtaja, yhden poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö sekä lukuisia poliisipäällystön jäseniä organisaation eri osista”. Moderaattorit eivät juuri ole puuttuneet keskusteluun.

Valtakunnallista internetin vihapuhetutkintaryhmää johtava Marko Forss oli ryhmän ylläpitäjä huhtikuun loppuun asti. Silloin hän siirtyi rivijäseneksi, koska “tälläiset vuodot kuitenkin näyttää helvetin pahalle, jos matsku laitetaan julki”.

Ei siis siksi, että ryhmä on täynnä rasistista puhetta ja äärioikeistolaisia linkkejä.

Noin kolmasosassa LP:n lukemista keskusteluista esitettiin yksittäisiä vasta-argumentteja. “Useassa keskustelussa vasta-argumentit tosin esitti yksi ja sama poliisi, jolla ei ole poliisiorganisaatiossa korkeaa asemaa”, lehti kirjoittaa.

Ryhmä kattaa lukumääräisesti reilut 40 prosenttia Suomen poliiseista. Kaikki ryhmän jäsenet eivät välttämättä ole tällä hetkellä virassa. Varovaisesti voi kuitenkin arvioida, että ryhmän koon perusteella yli kolmasosa Suomen poliiseista ei koe rasistista kulttuuria ongelmaksi – tai ei ainakaan tee sille mitään.

Poliisijohto ei suostu myöntämään tätä julkisesti. Poliisin aloitti vahinkojen paikkaamisen vetoamalla siihen, että rasistinen ryhmä “ei ole poliisin viestintäkanava”, eli sivuuttamalla koko asian. LP:n jutussa poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen väittää, ettei tunnista koko ongelmaa:

Lausuntoa on vaikea pitää uskottavana.

Koska poliisin rasistisuus on asia, joka vetää helposti synkäksi, otetaan tähän väliin kevennys ja katsotaan, millaisiin asioihin poliisilla on aikaa puuttua:

LP:n paljastus on saanut paljon huomiota. Julkaisun jälkeen poliisiylijohtaja Kolehmainen ilmoitti, että materiaali toimitetaan syyttäjänvirastoon, mutta toisti, että “meillä ei ole siitä [ryhmästä] tietoa tai materiaalia”.

Vähemmälle huomiolle on jäänyt LP:n pitempi, 40-sivuinen juttu, joka julkaistiin rasistiryhmäpaljastuksen vanavedessä. Juttu osoittaa, että poliisi harjoittaa rutiinimaisesti laitonta etnistä profilointia. Kyseessä ei ole vahinko vaan laaja käytäntö, joka liittyy ulkomaalaisvalvontaan ja poliisin yleiseen toimintakulttuuriin.

Jutun haastatteluaineisto on vaikuttava: 94 haastateltua vähemmistöihin kuuluvaa henkilöä, 12 poliisia sekä kuusi henkilöä, jotka tietävät aiheesta työnsä puolesta.

LP kuvaa, kuinka poliisi esimerkiksi pysäyttelee romanilta näyttäviä henkilöitä säännöllisesti ulkonäön perusteella:Eräs haastateltu poliisi puolustaa etnistä profilointia:

Jutussa kuvaillaan myös poliisin toimintakulttuuria ja ajatusmaailmaa:

LP:n artikkeli tarjoaa haastattelulöytöjen lisäksi kiinnostavia argumentteja.

Ensinnäkin eri maissa tehtyjen selvitysten perusteella vaikuttaa siltä, että ulkonäköön perustuva ulkomaalaisvalvonta on paitsi laitonta myös tehotonta. Jos sillä etsitään rikollisia, se on neulan etsimistä heinäsuovasta. Esimerkiksi terrori-iskujen estäminen sen avulla on äärimmäisen epätodennäköistä.

Jutussa haastatellut poliisitarkastajat eivät muista, että ulkomaalaisvalvonnassa olisi Suomessa tai muualla jäänyt kiinni “väkivaltaisia ekstremistejä”.

Kun poliisi teki tehostettua “ulkomaalaisvalvontaa” eli käytännössä etnistä profilointia pääkaupunkiseudulla huhtikuussa 2016, LP:n mukaan vähintään 94 prosenttia pysäytetyistä henkilöistä tarkastettiin turhaan. (Valvonnassa löytyi kymmenen säilöönotettavaa, 21 etsintäkuulutettua, 16 sakotettavaa ja neljä kiinniotettavaa – tosin nämä luvut ovat osin päällekkäisiä.)

Useimmat Suomessa asuvat ulkomaalaiset ovat valkoisia eurooppalaisia. Heihin poliisin ulkomaalaisvalvonta tuskin kohdistuu kadulla.

Toiseksi jopa LP:n siteeraama poliisiammattikorkeakoulun rehtorin viransijainen Marko Viitanen korostaa väitöskirjassaan, että eri tutkimusten mukaan “huono poliisitoiminta” voi vaarantaa turvallisuutta ja lisätä rikollisuutta. Etninen profilointi kiristää poliisin ja vähemmistöjen välejä.

Epäluottamus poliisia kohtaan johtaa siihen, että rikoksia halutaan raportoida vähemmin. Konfliktit voivat kärjistyä mellakoiksi, joista Helsingissäkin alkaa olla kokemusta lähivuosikymmeniltä.

“Ulkomaalaisten etsimisestä sattumanvaraisesti julkisilla paikoilla tulisi luopua kokonaan”, koska se aiheuttaa vain turvattomuutta, suosittelee LP:n haastattelema poliisikoulutuspakettia tekevä järjestyspoliisi Kalle da Silva Gonçalves.

Etninen profilointi on vain yksi esimerkki niistä rakenteellisista ongelmista, joita poliisiin liittyy, enkä nyt viittaa Jari Aarnion ja Ulvilan murhan kaltaisiin tapauksiin. Jussi Marttila kirjoittaa siitä, miten poliisiammattikorkeakoulussa voi olla tukalat olot niillä, jotka eivät kannata oikeistolaista ja autoritaarista ajatusmaailmaa. Hanna Nikkanen kirjoittaa putkakuolemien kulttuurista. Yle on käsitellyt poliisin tapaa piilotella rikosten selvittämistilastoja. Kun poliisi ilmoitti ottavansa käyttöön haalarikamerat, useat mediat uutisoivat poliisin halusta poistaa videolta todisteet poliisin omista rikoksistaa.

Itse olen kirjoittanut tässä blogissa muun muassa poliisin toiminnasta pakkokäännytysten yhteydessä, siitä kuinka natsit kaivoivat pakettiautostaan rautaputkia poliisin silmien edessä, historiallisen katsauksen poliisin toimintaan erilaisia poliittisia liikkeitä vastaan, poliisin varusteluinnosta, poliisin tavasta suojella äärioikeistolaisia ampumalla antirasisteja kuulilla sekä siitä, miten klovneja äärioikeiston sijaan kiinniottava poliisi on jopa yleinen turvallisuusuhka.

Jos haluaa loppukevennyksen, voi lukea Helsingin poliisin damage controllia lauantai-illalta: