Itsenäisyyspäivä Helsingissä eteni samankaltaisesti kuin viime vuonna. Kolmesta mielenosoituksesta natsien kulkue oli pienin. Äärioikeistoa yhdistävä 612-mielenosoitus oli arvioista riippuen keskikokoinen tai suuri ja natsien vastainen mielenosoitus suurin.

Katuja hallitsi erittäin raskaasti varustautunut poliisi, kuten vuosina 2016 ja 2015. Äärioikeiston esiintyminen itsenäisyyspäivänä on ylipäänsä mahdollista vain poliisin erityssuojelun vuoksi. Ei kummastakaan natsimarssista tulisi mitään, jos poliisi ei olisi ottamassa kiinni kananmunanheittelijöitä ja estämässä teiden tukkimista.

Poliisin toiminta on erityisen kiinnostavaa nyt, kun oikeus on juuri määrännyt Pohjoismaisen vastarintaliikkeen lopetettavaksi Suomessa poliisihallituksen pyynnöstä. Oikeuden päätöksen jälkeen poliisi salli vastarintaliikkeen natsimarssin soihtuineen ja vetosi siihen, ettei tuomio ole vielä lainvoimainen.

Lainvoimaisuuden odottaminen koskee kuitenkin vain yhdistyksen taloudellista toimintaa. Yhdistyslaki määrää, että muilta osin yhdistyksen toiminta lopetettava välittömästi päätöksen jälkeen. Päivitys 8.12: Yhdistyslaki koskee tässä vain rekisteröityjä yhdistyksiä, ja Pohjoismainen vastarintaliike ei ole sellainen.

Lisäksi poliisi on tunnetusti hajottanut, siirtänyt ja lopettanut vasemmistolaisia ja anarkistisia mielenosoituksia ilman sen kummempia päätöksiä. Tänä itsenäisyyspäivänä poliisi otti “ennaltaehkäisevästi” kiinni henkilön, jonka epäili voivan häiritä äärioikeiston mielenosoituksia.

Halutessaan poliisilla olisi siis ollut monia perusteita estää vastarintaliikkeen mielenosoitus. Tässä tilanteessa voi oikeastaan sanoa, että Helsingin poliisi nimenomaan jätti panematta täytäntöön oikeuden määräyksen ja siten pelasti natsimarssin.


Tapahtumien ulkoisesta
samanlaisuudesta huolimatta jokin on muuttunut. Äärioikeiston poliittinen liikkumatila näyttäisi kaventuvan. Tänä vuonna sekä kaupunkilaiset että media näkivät äärioikeiston verhoutumisyritysten läpi. Mediassa 612-kulkueen natsijuonteet tuotiin esille näyttävästi. Helsingin Sanomat uutisoi tapahtumasta johdonmukaisesti äärioikeiston mielenosoituksena.

Helsinkiläisten raivon 612-marssijat saivat niskaansa sen vuoksi, että poliisi siivosi lasten ja alpakoiden tapahtuman pois äärioikeiston tieltä, mistä uutisoitiin BBC:llä asti.

Viime vuonna dokumentoin natsien ja muun äärioikeiston mielenosoitusta. Tänä vuonna marssin vastamielenosoittajien puolella. Mielenosoitus oli hyvin järjestetty ja kylmän itsenäisyyspäivän tapahtumaksi suuri.

En kuitenkaan usko, että se pystyy jatkossa kasvamaan juuri kolmea tuhatta osallistujaa suuremmaksi. Siihen tarvittaisiin tapahtuma jonkin puolesta, ei vain vastaan. Oman voiman rakentaminen vaatii myönteisiä tavoitteita.

Äärioikeisto on vuodesta 2014 alkaen yrittänyt kehittää omaa “myönteistä” voimaa 612-tapahtuman ympärille. Vuonna 2018 Pohjoismaisen vastarintaliikkeen natsit tuskin enää järjestävät omaa marssiaan, jos lakkauttamispäätös on kokonaan lainvoimainen. Silloin natsien päätapahtumaksi nousee 612-marssi, jonka turvaamista poliisi varmasti jatkaa.

Kiusa se on pienikin juridinen kiusa, mutta natsiliikkeitä ei lopeteta oikeuden päätöksillä vaan viemällä niiltä kasvun mahdollisuudet ja rakentamalla mielekkäämpiä liikkeitä.

Alla muutama kuva Helsinki ilman natseja -vastamielenosoituksesta.

          

Blogia korjattu 8.12. Lisätty täsmennys, että yhdistyslain lopettamiskohta koskee vain rekisteröityjä yhdistyksiä, ja Pohjoismainen vastarintaliike ei ole sellainen.