Viime päivinä poliisit ovat hakeneet afganistanilaisia turvapaikanhakijoita muun muassa työpaikalta, aamiaispöydästä, koulusta ja vastaanottokeskuksesta. Nopeasti selvisi, että tarkoituksena oli palauttaa turvapaikanhakijat väkisin Kabuliin maanantai-iltana lähtevällä tilauslennolla.

Palautettavien joukossa olisi Refugee Hospitality Club -ryhmän kertomusten mukaan ollut lapsiperheitä, yksin eläviä ihmisiä ja viimeisillään raskaana oleva nainen. Päivitys: Poliisi kiisti tiedot lapsista ja raskaudesta. Kabulissa lentokoneen laskeutumista seurannut toimittaja vahvisti, että koneessa oli kahdeksan ihmistä: yksi täysi-ikäinen perhe ja kaksi nuorta miestä. Toisaalta lentokentän johtajan mukaan lennolla oli kaksi alaikäistä.

Huhut alaikäisten lasten ja raskaana olevan naisen karkottamisesta lähtivät siitä, että nainen ja lapsia kyllä otettiin säilöön pakkopalautusta varten. Epäselväksi jäi, keitä koneeseen oltiin viemässä säilöönoton jälkeen. Poliisi vahvisti lykänneensä raskaana olevan naisen ja hänen perheensä palautusta.

Poliisi on yleisesti vahvistanut, että myös alaikäisten ja raskaana olevien käännyttäminen on mahdollista. Aikaisemmin Suomi on tehny tällaisia palautuksia, kertoo maahanmuuttovirasto.

Viime viikolla julkistettiin kyselytutkimus, jonka mukaan yli kolmasosa turvapaikanhakijoista on ajatellut itsemurhaa. Kolme neljäsosaa kärsii ahdistus- ja masennusoireista. Kokemusten taustalla on epävarmuutta, traumaattisia kokemuksia ja rasismia.

Afganistanin turvallisuustilanteesta voi lukea esimerkiksi ulkoministeriön tiedotteestaMigrin muistiosta ja YK:n turvallisuusneuvoston raportista.

Maanantaina levinneiden kertomusten mukaan viranomaiset ovat tehneet palautuspäätöksiä puolessa tunnissa, eikä perheitä ei ole päästetty tapaamaan yhteyshenkilöitään. Kun joukko ihmisiä osoitti mieltään Pasilassa pakkopalautuskuljetuksia vastaan, poliisi käytti mielenosoittajiin kaasua ja kävi päälle koirien ja pamppujen kanssa.

Tässä videossa näkyy, kuinka poliisi ajaa autolla päin mielenosoittajia. Tässä taas näkyy, kuinka poliisi käy mielenosoittajaan kiinni. Tässä vielä lisää poliisin toimintaa.

Olin muutaman sadan muun ihmisen kanssa Helsinki-Vantaan terminaali 2:ssa osoittamassa mieltä pakkopalautuksia vastaan. Ryhmityimme symboliseksi ihmismuuriksi turvatarkastuksen eteen. Mielenosoittajat koostuivat moninaisesta joukosta eri etnisyyksiä, poliittisia suuntauksia, sukupuolia ja kieliä. Paikalla oli myös kirkon väkeä, jotka lauloivat virttä numero 600.

Poliisi oli osoittanut mielenosoitukselle paikan terminaalin ulkopuolelta, mutta poliisia ei kuunneltu eikä poliisi halunnut ryhtyä siirtämään mielenosoittajia väkisin.

T2:n lisäksi ihmiset osoittivat mieltään liikelentoterminaalin luona. Ensin juhlittiin huhua siitä, että yksi firma olisi kieltäytynyt tankkaamasta konetta. Kone kuitenkin saatiin tankattua ja lähti matkaan.

Sadatta vuottaan juhlivalla Suomen valtiolla on valta päättää, kenen henkeä varjellaan ja kenet altistetaan kuolemalle. Nykyistä turvapaikkalinjaa on vaikea nimittää muuksi kuin kuoleman politiikaksi.

Kumu-lehdessä julkaistiin hiljattain artikkeli, joka tiivistää hyytävästi, mistä rakenteellisessa rasismissa on kyse: vanhuksia pidetään elossa vaikka väkisin laitoksissa vuosikymmeniä, kun taas turvapaikanhakijat lähetetään kuolemaan.

Me siis maksamme yhtäältä siitä, että ihmisiä pidetään hengissä hinnalla millä hyvänsä, ja toisaalta siitä, että ihmisiä lähetetään todennäköiseen kuolemaan.

Myös media noudattaa samankaltaista logiikkaa. Suomessa on seurattu useiden päivien ajan – välillä ykkösuutisena – Kiinan lähistöllä merihädässä olevaa suomalaisperhettä. Samaan aikaan tuhannet pakolaiset saavat hukkua Välimereen ilman vastaavaa inhimillistämistä ja intensiivistä seuraamista.

Suomessa on edelleen tuhansia kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita ihmisiä, jotka odottavat ratkaisua valituksesta. Nykyisellä politiikalla päätöksiä on tulossa lisää. Tämä tarkoittaa lisää karkotuksia.

Maanantain mielenosoitukset olivat hieno alku karkotuksia vastustavalle toiminnalle, vaikka tämä kone pääsikin lähtemään. Viikko sitten Lontoon Stanstedin lentokentällä mielenosoittajat onnistuivat estämään karkotuskoneen lähdön lukitsemalla itsensä kiinni lentokoneeseen. Miten me estämme seuraavan lennon Helsingistä? Entä miten muutamme Suomen ja EU:n turvapaikkapolitiikan?

Päivityksiä tiistailta:

MTV: Raskaana olevan naisen perheineen piti olla maanantaina palautuslennolla – poliisi lykkäsi toimeenpanoa

HS: ”Suomi ei tunnu omalta maalta”– mielenosoittajat vastustivat turvapaikanhakijoiden pakkopalautuksia Helsingin Kansalaistorilla

HS: Mielenosoittajat “tunkeutuivat” (eli kävelivät virkailijoiden auki pitämistä ovista sisään) sisäministeriöön | Aamulehti samasta tapahtumasta

Tekstiä on päivitetty 4.4.: huhuja kumottu ja lähteitä lisätty.