Itsenäisyyspäivä 2015 jää historiaan siitä, että poliisi suojeli äärioikeiston mielenosoitusta väkivaltaisin ottein ja ampui vastamielenosoittajia “vähemmän tappavilla” FN 303 -projektiiliaseilla.

“Vähemmän tappava” (less lethal) on määre, joka on syytä pitää lainausmerkeissä. Poliisi selitti Helsingin Sanomille, että paineilmalla toimiva kuula-ase aiheuttaa lähinnä kipua ja mustelmia. Sitä poliisi ei kertonut, että vuonna 2004 saman asetyypin ammus tappoi naisen Bostonissa.

“Kuoleman tai vakavan vammautumisen riski on todennäköinen, jos ammus osuu päähän, niskaan tai kaulaan”, kertoi Kansan Uutiset aseesta aikaisemmin.

Poliisilain mukaan:

Voimakeinojen puolustettavuutta arvioitaessa on otettava huomioon tehtävän tärkeys ja kiireellisyys, vastarinnan vaarallisuus, käytettävissä olevat voimavarat sekä muut tilanteen kokonaisarvosteluun vaikuttavat seikat.

Ainakaan voimavaroja ei poliisilta itsenäisyyspäivänä puuttunut, sillä resursseja oli hankittu maakunnista asti ja käytössä olivat esimerkiksi uudet Mörkö-panssariautot.

Livestriimin mukaan poliisin ampumistilanteessa kohtaama vastarinta oli muutama heitetty pullo.

Poliisi avasi ammuskelullaan nyt vaarallisen pelin. Jatkossa radikaaleimmat mielenosoittajat osaavat odottaa, että heitä kohti ammutaan.

Itsenäisyyspäivän iltana kylvettiin paljon katkeruutta. On mahdollista, että molemminpuolinen väkivalta tulee kärjistymään tulevissa mielenosoituksissa.


Vastakkain oli
 siis kaksi mielenosoitusta: erilaisten äärioikeistoryhmien 612-soihtumarssi ja vastamielenosoittajien Vapaus pelissä -tapahtuma.

Viime vuonna 612-marssille osallistui esimerkiksi uusnatsien Suomen Vastarintaliikkeen aktiiveja järjestysmiehinä, ja tapahtumaa mainostettiin natsi- ja äärioikeistosivuilla. Tänä vuonna 612-kulkue oli mediassa useimmiten neutraalisti “soihtumarssi”, kun taas vastamielenosoitus esitettiin muun muassa “anarkistien mielenosoituksena”. Uutisointi vastasi tässä poliisin linjaa.

Äärioikeiston kokoontumiset eivät ole mitään viatonta mielipiteenilmaisua, vaan rasistisen poliittisen liikkeen rakentamista. Tästä huolimatta poliisi turvasi 612-mielenosoitusta erittäin voimakkaasti panssariautoilla, hevosilla, koirilla, mellakkapoliiseilla ja projektiiliaseilla. Vastamielenosoittajat motitettiin heti alussa Hesperian puistoon, ja poliisi yritti estää heitä liikkumasta.

Kun mielenosoittajat pääsivät ulos motista ja lähestyivät 612-kulkuetta, poliisi ampui heitä kahdessa eri tilanteessa. Ainakin yksi mielenosoittaja sai kuula-aseesta osuman silmäänsä.

Helsinki vuonna 2015: poliisi suojelee äärioikeistoa ampumalla ihmistä kuulalla silmään.

Vastaanottokeskuksia vastaan hyökätään tuhopoltoilla, turvapaikanhakijoita kivitetään, siirtolaisten hätämajoitustilojen ikkunoita rikotaan, ja 612-marssin keulakuva soittelee naisille humalaisia raiskausuhkauksia. Poliisi turvaa tällaisia ihmisiä väkivallan voimalla.

Toistetaan vielä kerran. Suomi, vuosi 2015: poliisi suojelee rasistista äärioikeistoa ampuma-asein.