Markkinaoikeus tuomitsi suomalaisen miehen 32 362 euron korvauksiin tv-sarjan ja elokuvan laittomasta jakamisesta vertaisverkossa. Suurin osa korvauksesta koostuu oikeudenkäyntikuluista.
Viime vuonna Tekijänoikeuden tiedotus ja valvontakeskus ry uhkasi haastaa syyttömän perheen oikeuteen tuhansien kappaleiden jakelusta. Perheen isä todisti syyttömyyden hankkimalla itse pitävät todisteet siitä, että perheen nettiliittymän IP-osoite oli tekohetkellä ihan toinen kuin se, mitä TTVK väitti.
Piraatteja on jahdattu välillä koomisin ottein. Helsingin Elimäenkadulla oli vuonna 2007 vallattu talo, jonka Pirate Cinema -illoissa näytettiin ilmaiseksi netistä ladattuja uutuuselokuvia. Tekijänoikeuksia valvovan Teosto ry:n henkilökunta kävi siviilinä paikan päällä vakoilemassa. Teosto teki rikosilmoituksen ja kertoi poliisille valtauksella elokuvia näyttävien henkilöiden tunnusmerkit.
Eräänä päivänä poliisin valvontakeskukseen tuli vihje laittomasta elokuvateatteritoiminnasta. Iltanäytöksen jälkeen kadulle asemoituneet poliisit seurasivat talosta poistuvaa henkilöä, jonka läppäriltä elokuvia oli näytetty.
Kolme poliisiautoa tukki läppärin omistajan auton tien. Piraatti otettiin kiinni ja kuljetettiin läppäreineen putkaan. Koko operaatio järjestettiin, koska elokuvaa oli näytetty laittomasti parille kymmenelle katsojalle.
On lähinnä hyvää tuuria, ettei itselläni ole kymmenien tuhansien eurojen tekijänoikeusvelkoja niskassa.
Vietin vuosikausia erittäin niukkaa elämää noin 550 euron kuukausituloilla. Maksoin tästä vuokran, laskut ja kaiken muunkin. Ruoat ostin velaksi monien muiden opiskelijoiden tavoin. Töitä ei ollut, mutta opintoja piti tehdä.
Ilman laittomuuksia en olisi tässä. Jos päiväbudjetti lasketaan yksittäisissä euroissa, siihen ei juuri mahdu elokuvissa tai teatterissa käymistä, maksu-tv:n tilausmaksua, kirjojen, musiikin, tietokone- tai konsolipelien ostamista tai muunlaista osallistumista maksulliseen kulttuuriin.
Niin kuin miljoonat ihmiset ympäri maailman, latasin viihteeni ja taiteeni Pirate Baysta, Isohuntista ja KickassTorrentsista. Piraatit mahdollistivat kulttuuriin mukaan pääsemisen.
Ilman vertaisverkkoja olisin jäänyt paitsi kaikesta ajankohtaisesta: elokuvista, joista puhutaan, musiikista, jota kuunnellaan, akateemisista tutkimuksista, joihin viitataan, ja peleistä, joista olen nauttinut koko elämäni.
En tiedä, miten olisin saanut opintoihin ja työhön vaadittavat tiedot ilman maksumuurien kiertämistä, kopiointia ja warettamista. Kirjasto on hieno ja välttämätön laitos, mutta 2000-luvulla se ei oikein riitä.
Toiset latasivat laittomasti, koska laillisten nettijakelujen käytettävyys ja valikoima oli surkea. Viime vuosikymmenen poliittisen piraattiliikkeen menestys perustuikin osin siihen, että järkeviä vaihtoehtoja ei ollut.
Kun Netflix, Spotify ja vastaavat helppokäyttöiset ja kuukausimaksulla toimivat nettialustat tulivat markkinoille, piraattiliike lopahti. Piratismia on myös vaikeutettu satunnaisesti lähetetyillä vahingonkorvausvaatimuksilla ja määräämällä operaattorit estämään pääsy suosituimmille sivustoille.
Itse siirryin maksavaksi kuluttajaksi, kun tulot ylittivät köyhyysrajan, ja tekijänoikeusrikkomukseni ovat jo aikoja sitten vanhentuneita. Tilaan Netflixiä, koska se on yksinkertaisesti helppo ja (dollarihinnalla) halpa.
Entä ne, jotka ovat edelleen köyhyysrajan alla?
Estoista huolimatta torrentteja ja waretusohjeita löytyy googlaamalla. Pirate Bayhin ja KickassTorrentsiin pääsee edelleen helposti proxyn kautta tai esimerkiksi käyttämällä Pirate Snoop -selainta. Popcorn Time on laiton versio Netflixistä. Korvauksenhimoiset lakitoimistot voi pitää kaukana käyttämällä ulkomailla sijaitsevaa ja yksityisyyden turvaavaa VPN-palveluntarjoajaa.
On toinenkin mahdollisuus. Jos meillä olisi elämiseen riittävä perustulo, enemmän työpaikkoja ja korkeammat palkat, jokaisella olisi varaa maksaa kulttuurituotteista.
Joko piratismi täytyy pitää mahdollisena tai sitten raha on jaettava tasaisemmin. Kaikilla on oltava mahdollisuus kulttuuriin ja viihteeseen.
Lisäys 5.7.2016 klo 16.15. Sain kysymyksiä siitä, mitä tarkoittaa “piratismin pitäminen mahdollisena”. Tämä on tosiaan liian epämääräisesti muotoiltu vaatimus. Itse kannatan piratismin dekriminalisoimista ja samalla järkevämpää tulonjakoa, jotta useammalla on mahdollisuus tukea kulttuurintuotantoa. Missään nimessä en kannata rangaistuksia lataajille ja jakajille.