Teknologiateollisuuden aloilla on juuri siirrytty laajasti sopimuksettomaan tilaan ja julistettu ylityökielto. Kovasti on yritetty neuvotella, mutta työnantajapuolen joustamattomuus heikennyksistään ei ole siihen antanut mahdollisuutta. Tällaisia heikennysesityksiä ei liene kerralla tuotu pöytään koko suomalaisen työehtosopimisen historiassa.

Me olemme saaneet aika pitkään elää Suomessa, jossa yhteisellä sopimisella on yhdessä kehitetty työelämää. Niin työnantajan omat, kuin palkansaajienkin tutkimukset kertovat selvää kieltä siitä, että paras keino tuottavuuden kasvuun on lisätä työhyvinvointia. Nyt kun yleinen ilmapiiri on siirtynyt ison askeleen oikealle, näyttää työnantajapuoli unohtaneen kehittämisen kokonaan. Tuntuvat hyvin tarkoitushakuiselta nämä selkeästi ideologiset, ei niinkään työehtoihin liittyvät, kurjistusesitykset.

Miten tähän on tultu? Mikä saa kuvittelemaan, että huonommin kohdeltu työntekijä tekisi työtään sitoutuneemmin tai tehokkaammin? Eikö suomalainen kilpailukyky olekaan laatua, toimitusvarmuutta ja työrauhaa?

Oma näkemykseni on se, että työnantaja on nähnyt tilaisuutensa tulleen. Kyse ei ole pelkästään työehdoista. Viime vuoden poliittiset mielenilmaukset irtisanomislain heikennyksiä ja aktiivimallia vastaan näyttivät, että meillä on vielä liittojemme kautta voimaa. Vastapuoli ei siitä pidä ja koittaa nyt lopullisesti kaataa meidän yhteisrintamamme. Siksi on nyt tärkeää, että suuttumusta ei pureta eroamalla liitosta tai tappelemalla ay-liikkeen kesken. Sitähän se työnantaja juuri haluaa, hajoittamalla hallita. Antakaa mielummin palautetta omaan liittoonne. Mitä enemmän viestiä tulee, sitä suurempi painoarvo sillä on.

Nyt nähtäväksi jää, mihin tämä vielä johtaa. Itse en millään haluaisi tehdä töitäni ilman yleissitovan työehtosopimuksen turvaa. Enkä ilman mahdollisuutta saada liitosta apua, mikäli ongelmia tulee. Mitä olisi Suomi ja suomalainen vasemmistoliike ilman työntekijäliittoja? Toivottavasti omat lapseni eivät siinä maailmaa näe, jossa kaikki sadan vuoden aikana rakennettu romahtaa. Työntekijä on aina työsuhteen heikompi osapuoli. Pitkä on tie takaisin, jos työehdoissa palataan teollistumisen alkupäivien tasolle.

Jos et kuulu ammattiliittoon vaikka voisit, liity nyt. Kohta se ei ehkä enää ole mahdollista.