Mistä ihmiset elävät? Siihen löytyy talouskeskustelijoilta ihan omituisia vastauksia. Monen mielestä kansa elää talouskasvusta. Mutta mikä on se talous? Entä miksi sen pitäisi kasvaa, jos tuotantoa on tarpeeksi ja vanhaa roinaa on ihan liikaa.

Yleisradion ja television pitäisi kuitenkin tuottaa oikeita kansantalousohjelmia, jotka kertoisivat, että ihmiset elävät omasta ja toistensa työstä ja luonnonvaroista. Niissä kysyttäisiin, mitkä työt ovat tarpeellisia eri ihmisryhmille ja mitkä haitallisia sekä meille että muulle luonnolle. Ja sitä, miten kaikki saisivat tehdä itselleen sopivia ansiotöitä ja saada kohtuullisen osansa kansantalouden tuotannosta. Tai mitkä tuotannon alat soveltuvat markkinaehtoisiksi ja mitkä kannattaa tuottaa valtion tai kuntien tekeminä.

Mitä maksaa– ohjelmassa Yle ykkösellä todettiin 23.8.18, että Suomen julkisen talouden rahoitus on saatu tasapainoon pienipalkkaisten naisten kustannuksella. Kolmen miehen ekonomistiraati oli tyytyväistä siihen, että kansantalous on kasvusuunnassa. Sitä ei pohdittu, minkä tuotannon pitää kasvaa ja mikä saisi loppua kokonaan. Hoidon ja huolenpidon vähentäminen ja kuntapalvelujen pienipalkkaisten työntekijöiden uuvuttaminen ei noussut esiin. Huono työ ja työntekijöiden väsymys kun ei näy Suomen tuotannon ja kulutuksen rahamääräisissä numeroissa, joita makrotaloustiede tarkastelee.

Kokoomuslaisten johtama Elinkeinoelämän keskusliitto, sosiaalidemokraattien johtama Palkansaajien tutkimuslaitos ja keskustapuoluetaustainen Pellervon taloustutkimus jatkavat perinteistä kolmikantakeskustelua, vaikka EK väittää, että se ei enää halua kolmikantasopimuksia. Saas nähdä, miten mieliteot muuttuvat, kun pääomamarkkinoiden kuplat seuraavan kerran poksahtelevat.

EK:n Vesa Vihriälä lykkäsi sivuun huolen pörssikurssien jatkuvasta noususta. Osakkeiden hinta ei hänestä ollut erityinen ongelma. EK:n tehtävä kun on varjella jäsentensä ylikansallisen pääomakeinottelun vapautta. EK haluaa myös mahdollisimman suuren vapauden valita tuottavia työntekijöitä itselleen sopivaan hintaan. Ne muut työnhakijat jätetään Kelan ja työvoimaviranomaisten piiskattaviksi.

Vihriälä viittasi myös viennin tärkeyteen taas kerran aivan väärin perustein. Hänen mielestään valtion ja kuntien työntekijöiden tekemä tuotanto on viennin varassa. Näin luulee iso osa suomalaisista.  Oikeasti kansantaloudessa  viennistä saatavalla rahalla ostetaan tuontia tai rahoitetaan sijoituksia ulkomaille.