Kun lukee postilakia tajuaa selvästi, mikä Suomen postinkulkua riivaa. Joulukorttien ja muiden paperilähestymisten sekä tavarapakettien liikkumisesta ei vastaa Suomen oma Posti, vaan luvanvaraisten postiyritysten verkko. Sitä säätelee postilaki ja Viestintävirasto.

Nyt näyttää uhkaavasti siltä, että erillisten postiyritysten systeemillä ajetaan valtion posti kokonaan nurin. Ylikansalliset yritykset syövät valtion postin niin olemattomaksi, että sille jää vain hyvin heikkoja palveluja niille alueille, joissa postinkuljetus ei kannata.

Yksityiset yritykset markkinaehtoisiksi
Helpompaa olisi hallinnoida vain yhtä Suomen Postia. Se vastaisi ihan itse siitä verkosta, missä se ottaa vastaan lähetyksiä ja missä niitä voi käydä vastaanottamassa. Suomen Posti saisi tarvittaessa suoraan valtion tukea kannattamattomaan osaan lakisääteistä toimintaansa, Yksityiset kuljetysyritykset pelaisivat markkinaehtoisesti eivätkä saisi valtion tukiaisia. Tämän pitäisi olla kaikessa tuotannossa tavoiteltava päämäärä.

Postin aluevastaavat etsisivät paikalliset toimipisteet neuvotellen ihmisten kanssa sieltä, missä nämä muutenkin parveilevat. Esimerkiksi päivittäistavarakaupat ovat nytkin melko mainio postin paikka, koska ainakin vielä ihmiset käyvät ruokakaupoissa. Ja jos eivät jaksa tai halua käydä niin postinkuljettaja on juuri oikea henkilö ruuan ja muiden ostosten kotiinkuljetukseen.

Posti voisi toki ostaa toimisto- ja kuljetuspalvelun siltä kaupalta tai muulta yksiköltä, jossa sen toimipiste sijaitsee ja myös kouluttaa työhön osallistuvia tarvittaviin postitaitoihin. Siihen ei kuitenkaan tarvita erillisiä postiyrityksiä, joita nykyinen postilaki edellyttää. Työntekijöiden työehtojen pitäisi olla sopimusten mukaisia ja toistaiseksi jatkuvia, vaikka kaikki eivät tietenkään olisi postityössä kokoaikaisia.

Posti on metsämummojenkin peruspalvelu
Elämä ilman valtion hallinnoimaa postia olisi turvatonta. Valtaosassa Suomea yhteistä postipalvelua ei syntyisi kaupallisesti. Hyvin hallinnoitu monopoli on tehokkain ja ihmisystävällisin kuljetusmuoto, joka onnistuu myös metsä-Suomessa. Sitäpaitsi Suomen Postin Kustit ja Kustaavat voisivat tarjota kyytejä myös jakeluverkon harvaan asuttujen seutujen mummoille ja muille seuraa ja kylälle menoa tarvitseville. Siihen ei tarvita erillisten yksityisten yritysten verkkoa, vaan Suomen Postin innovatiivista alueellista johtamista ja siihen osallistuvaa henkilökuntaa.