Pukki kävi, saunottiin, syötiin ja ennen kaikkea oltiin yhdessä. Siinä asioita jotka toteutuivat monessa kodissa, näin ainakin toivon. Joulu pitää sisällään paljon lämpöä ja välittämistä. Ei tarvitse olla erityisen uskonnollinen saadakseen siitä osansa. Kumpa tämä yhteisöllisyyden tunne valtaisi meidät koko vuodeksi.

Ennen joulua kävin useita keskusteluja porvarihallituksen toimista. Välittyi tunne, että juuri jouluna ei saisi kohdella heikompiosaisia niin kuin nyt on tehty. Keskustelu on hyvästä. Jouluna siihen antaa ymmärrettävästi mausteensa ihmisten herkkyys ja halu toimia oikein armon juhlan kunniaksi. Asioita on pidettävä esillä ja niistä on keskusteltava joulun jälkeenkin. Vaikka tosiasioiden toteaminen on pään seinään hakkaamista, on seinässä havaittavissa jo halkeamia. Hyvällä on tapana voittaa. Ei anneta voittajien määritellä mikä on meille hyvää.

Talouden tunnusmerkit näyttävät että Suomi saa talouskasvusta osansa. Ei voi olla niin, että lapsiperheköyhyys jatkaa kasvamistaan ja sitä päivitellään vain jouluviikolla. Meillä on varaa poistaa se, mutta meillä ei ole varaa olla poistamatta sitä. Jokainen syvällä sydämessään haluaa poistaa köyhyyden. Käytännössä on kuitenkin niin, että sen lisääminen tai vähentäminen vaatii poliittisia päätöksiä. On väärin syyllistää ihmisiä äänestämisestä, mutta kumpaa Sinä haluaisit tehdä?

Köyhyyden vastustaminen leimataan usein populismiksi. On totta että sillä ratsastajia löytyy näin jouluisin ja erityisesti vaalien alla. Asian liiallinen politisointi kääntyykin hyvin herkästi itseään vastaan. Riittää kun jokainen ilmaisee mielipiteensä. On luotettava että asioiden ollessa esillä myös ongelmien ratkaisuja aletaan etsiä ja punnita aidosti. Kuunteleminen on tässäkin avainasemassa, ihmisellä on tarve kertoa huolensa ja murheensa. Syyllisyyden tunnetta helpottaa parhaiten juuri kuulluksi tuleminen. Se ei poistu syyllistämällä lisää. Köyhyys ei ole oma valinta!

Rakas kanssaihminen, pidä huolta toisista! Aseta itsesi hänen asemaan, joka ei pysty pitämään puoliaan. Älä tee itsestäsi numeroa, hyvällä on nimittäin tapana palata tekijälleen. Eikä hyväntekijä odota teoistaan kiitosta, se että voi olla avuksi riittää. Tuomitse jatkossakin pahuus ja rakasta ihmisarvoista elämää. Muista ettei puhe solidaarisuudesta ole vasemmiston yksin oikeus!

Kiitos kuluneesta vuodesta, ja ollaan inhimmillisiksi!