Ensimmäisessä katsauksessani totesin Afrikan menestystoiveiden lepäävän melko varmasti yksin Norsunluurannikon varassa. Toinen ottelukierros nosti kuitenkin framille jopa kolme muutakin potentiaalista jatkoonmenijää. Ghana ja Nigeria kipusivat kuilun partaalta ylös ja ovat varmasti viimeisen kierroksen loppuun asti mukana jatkopaikkajahdissa. Kuten myös kameleontin lailla toiseen otteluun taktiikkaansa muuttanut Algeria. Yhdestä mahdollisesta jatkajasta on siirrytty neljään.

Aloitetaan katsaus jälleen Kamerunista. Viereisessä kuvassa brazil2014facepalmkiteytyy reaktioni joukkueen esityksiin tämän kesän turnauksessa. Myös tämä Tommy ”Father Metro” Lindgrenin twiitti osuu kipeällä tavalla maaliinsa. Hampaattomat leijonat eivät ole kyenneet vastaamaan odotuksiin kertaakaan vuoden 1990 hienon Italian kampanjan jälkeen. Sävelet olivat samat myös nyt.

Avausottelu Meksikoa vastaan oli jo kehnohko suoritus, mutta joukkue onnistui limboilemaan ratkaisevassa Kroatia-väännössä alle koko arvosteluasteikon. Ensimmäiset kymmenen minuuttia Kamerun tuli vahvasti laidoilta Vincent Aboubakarin ja Benjamin Moukandjon johdolla, mutta Kroatia otti ohjakset pian shokkialun jälkeen.

Lopullisesti Kamerunin valot sammutti Alex Song Mario Mandzukiciin kohdistuneella kyynärpääiskullaan. Käsittämätön pepemäinen aivopieru johti täysin ansaittuun kentältäpoistoon. Tässä vaiheessa tilanne oli vasta 1-0, mutta peli oli käytännössä ohi.

songFiaskon täydensi Moukandjon ja Benoit Assou-Ekotton nahistelu kentällä, joka jatkui vielä ottelun jälkeen. Kamerunin liitto aikoo tutkia tapahtumat tarkkaan. Nähtäväksi jää, mitä tapahtuu ennen turnausta parranpärinää aiheuttaneille bonusrahoille (ks. lohkoennakko). Oikeudenmukaisinta olisi kääntää rahavirrat toisinpäin, pelaajien tulisi maksaa liitolle korvaukset aiheuttamastaan mielipahasta ja imagotappiosta. Joukkueen esiintyminen turnauksessa on ollut kauttaaltaan häpeällistä. Jäljellä on vielä ottelu Brasiliaa vastaan, joka pitäisi selvittää edes jollain tavalla kunniallisesti. Eipä käy valmentaja Volker Finkeä kateeksi.

Norsunluurannikko hävisi toisen ottelunsa Kolumbialle maalein 1-2. Esitys ei ollut lainkaan huono, mutta Norsujen puolustuksen ongelmat nousivat esiin taiston ratkaisuhetkillä. Lopussa joukkue näytti kuitenkin luonnetta ja sai aikaan hienon loppukirin Gervinhon taiturimaisen kavennusosuman jälkeen.

Kolumbia-tappio ei tuhonnut Norsujen jatkomahdollisuuksia, mutta samaan aikaan Manchesterissä tapahtunut tragedia saattoi tehdä tämän. Yaya ja Kolo Tourén pikkuveli, libanonilaista Al-Safa’ Beirutia edustanut Ibrahim menehtyi lehtitietojen mukaan syöpään ja aluksi uutiset kertoivat veljesten pakanneen jo kapsäkkinsä ja olevan matkalla perheensä tueksi Englantiin. Lopulta Tourét päättivät kuitenkin jäädä Brasiliaan pelaamaan turnauksen loppuun.

Tragedia ei voi olla näkymättä koko joukkueen esityksissä jatkossa. Kysymys on kuitenkin paljon suuremmista asioista kuin jalkapallon pelaamisesta. Norsujen ajatukset ovat nyt varmasti ihan jossain muualla kuin vihreän veran koitoksissa. Vasuri puhuu -blogi lähettää osanottonsa ja voimia Tourén perheelle.

Bqr17qfIQAAx13cGhanan joukkue valloitti ottelussa Saksaa vastaan puolelleen globaalin futisyhteisön sympatiat. Sosiaalinen media täyttyi Ghana-hehkutuksesta ja täysin syystä. Saksan neljän topparin puolustus oli helisemässä skorpionimaisesti iskeneiden ghanalaisten kanssa. Ottelu oli kisojen toistaiseksi hienoin. Suomalaisillekin karvasta kalkkia syksyllä 2008 juottanut Miroslav Klose tuhosi kuitenkin maalillaan toiveet täydestä pistepotista.

Black Stars pelasi hyvän matsin myös avauskierroksella USA:ta vastaan, mutta lopun aivoripulointi puolustuksessa maksoi paljon. Samat ongelmat olivat nähtävissä Saksaa vastaan, mutta tuhansien maalitilanteiden illassa myös saksalaisten ruuti oli lopussa märkää. Harmillista oli 2-1 -johtotilanteessa hukattu ylivoimahyökkäys, jossa hienon laitajuoksun tehnyt Jordan Ayew haki kunniaa itselleen ja jätti syöttämättä vapaana olleelle Asamoah Gyanille. 3-1 -tilanteessa olisi Saksankin selkäranka napsahtanut poikki.

Tänä yönä pelattava Portugali-USA ratkaisee Ghanan kohtalon viimeisen kierroksen panosten osalta. Portugalin voittaessa kaikki on vielä mahdollista. Koko maailma haluaisi Ghanan varmasti jatkoon.

Nigerian mahdollisuuksia ei pidetty kummoisina avauskierroksen vaisun Iran-väännön jälkeen. Bosniaa vastaan joukkue onnistui kuitenkin hyödyntämään Peter Odemwingien johdolla bosniakkien puolustuksen ongelmat vasemmalla sivustalla. Bosnian puolustus pelasi lisäksi erittäin korkealla, joten vastaiskujoukkueena paremmin viihtyvälle Nigerialle avautui runsaasti mahdollisuuksia nopeilla käännöillä.

On toki myönnettävä, että Nigeria oli ottelussa hyvin onnekas. Edin Dzekon maali hylättiin virheellisesti paitsiona avausjaksolla ja lopussa Dzeko pommitti vielä tolppaan. Samalla hetkellä lensivät nuotioon omat veikkaukseni turnauksen maalikuninkaasta. Nigeria on kuitenkin nyt erittäin lähellä jatkopaikkaa.

Algeria pärjäsi avauspelissään bussin ja joulukuusen yhdistelmällä passiivista Belgiaa vastaan erittäin hyvin miltei 80 minuuttia. Taktiikkaa voisi kutsua leikkisästi tukkirekaksi. Marouane Fellainin nerokas puskumaali syöksi kuitenkin algerialaisten Scanian lopulta ojaan.

Etelä-Korea- matsissa Algerialle ei avaustappion vuoksi kelvannut kuin voitto. Vahid Halilhodžić rakensikin otteluun Aavikkoketuille huomattavasti aggressiivisemman taktiikan ja tällä kertaa bussilla ajoivat korealaiset. Se onnikka oli heti avausminuutilta lähtien matkalla tuhoon Speed-elokuvan ajoneuvon tavoin.

Fyysinen ylivoima ja kiimainen hyökkääminen tuottivat tulosta ja Etelä-Korea syötiin jo avausjaksolla elävältä. Venäjää vastaan nähdään huikea taisto jatkopaikasta. Toisella jaksolla Algerian peli meni kuitenkin niin kaaottiseksi, että uskon Venäjä-ottelussa ajettavan taas rekkaa. Raskaan ajoneuvon voi kuitenkin modifoida monella erilaisella tavalla. Tätä ei kannata missata!