Eräs näiden kisojen suurimmista pettymyksistä on ollut eittämättä Sveitsi. Maata pidettiin ennen turnauksen alkua yhtenä potentiaalisena yllättäjänä. Syyllistyin itsekin E-lohkon ennakossa käkikellomaan perusteettomaan hehkuttamiseen.

Yhtenä argumenttina Ottmar Hitzfeldin joukkojen menestysmahdollisuuksien taustalla on käytetty FIFA-rankingiä, jossa Sveitsi on noussut sijalle kuusi. Sveitsin ongelmat käsitellään blogissa myöhemmin, nyt on aika pureutua FIFA-rankingiin liittyviin myytteihin.

Käynnissä oleva turnaus osoittaa, että ranking kertoo hyvin vähän joukkueiden todellisista voimasuhteista. Tällä hetkellä listan kymmenen parhaan joukossa olevista joukkueista ulkona ovat varmasti jo Espanja (1.) ja Englanti (10.). Lisäksi liipasimella ovat Portugali (4.), Sveitsi (6.), Uruguay (7.) ja Italia (9.).

Espanjan sijoituksen voi vielä jotenkin ymmärtää edellisten turnausten menestyksen kautta, mutta esimerkiksi Portugalin ja Englannin sijoitukset ovat lähinnä väsynyttä huumoria.

FIFA:n rankinglista perustuu erittäin monimutkaiseen pisteytysjärjestelmään, joka tuottaa jatkuvasti hyvin outoja tuloksia. Hyvä esimerkki on mainittu Englannin sijoitus listalla, joka on vuodesta toiseen täysi mysteeri. Pallokorvat kyntivät esimerkiksi vuoden 2010 MM-turnauksessa pohjamudissa ja aloittivat EM-karsinnat seuraavana syksynä surkeasti, mutta silti rankingsijoitus oli vuoden lopussa neljäs.

Vastaavia esimerkkejä löytyy lukuisia. Huutonaurua on aiheuttanut muun muassa Norja, joka ei ole saavuttanut arvokisapaikkaa yli vuosikymmeneen. Silti se eteni maailman top-kympistä ja ykköskorista näiden MM-kisojen karsintavaiheeseen.

Lista olisi muuten varsin harmitonta huumoria, jos sitä ei tosiaan käytettäisi karsintavaiheen lohkojen arvonnassa. Mielivaltainen ja monimutkainen järjestelmä aiheuttaa virheellisiä painotuksia lohkoihin.

Urheilutoimittajille lista tarjoaa helpon mahdollisuuden rakentaa raflaavia otsikoita. Myös Suomessa nähdään jatkuvasti tällaisia ja tällaisia uutisia, vaikka kukaan ei ymmärrä perusteita esitellyille romahduksille ja huikeille nousuille. FIFA-rankingiä kelaillaan paljon myös hc-kannattajien foorumeilla, mutta harva futisfani muistaa esimerkiksi Kreikan sijoituksen listalla, kun helleenit saapuvat seuraavissa EM-karsinnoissa Olympiastadionille pelaamaan. Lista ei ei määritä millään tavalla joukkueiden voimasuhteita tuossa ottelussa ja kukaan ei tiedä, kuinka monta pistettä tuleva huikea Kreikka-voitto lopulta Huuhkajille tuo.

Ainoa oikea ranking-lista kyhätään kasaan kahden vuoden välein suurissa arvoturnauksissa ja niiden karsinnoissa. Mestari on aina ykkönen, vaikka FIFA-rankingissä piikkipaikkaa pitäisi joku toinen joukkue.

Euroopassa seurataan MM-kisojen ohella EM-turnausta, joka määrittää maiden järjestyksen vanhalla mantereella karsintavaiheesta lähtien. Amerikoissa saman tekee Copa America. Tämän vuoksi tulevien arvokisojen karsinta-arvontojen pitäisi perustua puhtaasti yhden tai kahden edellisen kampanjan menestykseen.

FIFA voi paiskata onnettoman huumorilistansa korvista kivikkoon samalla kun se näyttää korruptiokeisari Sepp Blatterille ovea ja peruu Qatarille myönnetyt verikisat. Vaikka sanotaankin, että pessimisti ei pety koskaan, en aio ihan heti herätä optimistin päiväunestani.