Uruguayn jalkapallomaajoukkueen pelityyli on ollut lähes aina kammottava. 1980-luvulla Uruguay yritti teloa vastustajat potkimalla. MM-kisojen nopein ulosajo on José Batistan nimissä. Video tapauksesta on graafinen esimerkki siitä, millaista peliä Uruguay pelasi kyseisellä aikakaudella.

suarezPoikkeus vahvistaa toki säännön. Vuoden 2010 kisoissa Etelä-Afrikassa Uruguay keskittyi enimmäkseen futiksen pelaamiseen ja menestyikin turnauksessa kohtalaisen hyvin.

2010-luvun La Celeste ei enää potki, vaan puree. Hetki sitten päättyneen Italiaa vastaan pelatun alkulohko-ottelun puhutuin tilanne tapahtui ottelun toisella jaksolla, kun hyökkääjä Luis Suárez haukkasi puolustaja Giorgio Chielliniä olkapäästä. ”Tilanne oli täysin selvä ja sen jälkeen hän sukelsi, sillä tiesi, että teki jotain mitä ei pitäisi tehdä”, Chiellini sanoi ottelun jälkeen. Valitettavasti ottelun päätuomari ei nähnyt tapausta ja kannibaali selvisi kuin koira veräjästä – mutta vain toistaiseksi.

hattrickKyseessä oli jo kolmas kerta, kun Suárez syyllistyi vastaavaan käytökseen. Marraskuussa 2010 Ajaxissa pelannut Suárez puri PSV Eindhovenin Otman Bakkalia. Keväällä 2013 hyökkääjä toisti tempun kohteen ollessa tällä kertaa Chelsean Branislav Ivanovic.

Kolmas kerta toden sanoo: nyt on selvää, että tämä ei ollut viimeinen kerta. Kyseessä on toistuva käytöshäiriö.  On hyvin vaikea ymmärtää, mitä Suárezin päässä liikkuu tällaisten tempausten aikana. Onko uruguaylainen oikeasti vakavasti häiriintynyt vai onko hän vain ymmärtänyt väärin tämän Meiju Suvaksen biisin sanoman?

Uruguay pelasi Italiaa ja Englantia vastaan ihan kelpo futista, mutta sitä ei enää kukaan muista Suárezin tempauksen jälkeen. Luis Suárez saattoi joukkueensa, maansa ja koko jalkapallon lajina häpeään. Toistaiseksi hienoja elämyksiä tuottaneet kisat saivat nyt erittäin pahan sivumaun. On täysi fiasko, mikäli mies pelaa näissä kisoissa enää minuuttiakaan.

Pelikiellon tulee olla erittäin pitkä. Toivottavasti se sisältää myös passituksen johonkin hoitolaitokseen, jossa puremisfiksaatio saadaan kuriin. Muussa tapauksessa Suárezin on pelattava jatkossa kuonokoppa päässä.