Tänä iltana pelataan Rio de Janeirossa ottelu, joka ratkaisee hallitsevan maailmanmestarin Espanjan kohtalon tämän kesän MM-turnauksessa. Espanja kohtaa Chilen ja pelaa selkää seinää vasten.

La Furia Rojan on käytännössä pakko voittaa Chile, koska sen maaliero meni Hollanti-fiaskossa rajusti pakkasen puolelle. Tasapeli tarkoittaisi tilannetta, jossa jatkopaikan edellytyksenä on murskavoitto Australiasta. Samaan aikaan Chilen tulisi romahtaa täysin Hollantia vastaan. Kuusi vuotta maailman jalkapalloa hallinneen kuninkaan kaatuminen on siis lähellä.

Chile aloitti avausottelunsa Australiaa vastaan täydellä höyryllä ja takoi kaksi maalia heti ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana. Vauhti oli huikea, mutta aussit pääsivät hyvin vielä mukaan otteluun ikitaistelija Tim Cahillin puskumaalin jälkeen. Australia vyörytti tuon jälkeen laidoilta ja Chilen pienikokoinen puolustus oli ongelmissa keskityspallojen kanssa.

Ottelu ratkesi lopulta Chilen valmentajan Jorge Sampaolin taktiseen muutokseen 68. minuutilla. Sampaoli otti kentälle lopussa 3-1 -maalin tehneen Jean Beausejourin ja vaihtoi 4-3-3 -muotoon tukkien tilan laidoilta.

Chilen kannalta avainkysymys illan ottelun kannalta on maltti. Sen täytyy pystyä rytmittämään pelaamistaan ottelun kuluessa. Raivokkaan hyökkäysinnon läikkyessä yli omissa soi varmasti. Myös Espanjan laitapuolustajien nousut on pystyttävä estämään avausottelun loppuhetkien tapaan. Mielenkiintoista onkin nähdä, muuttaako Sampaoli taktiikkaansa tähän otteluun ja miten.

Malttia tarvitsee myös Espanja. Sen pallonhallintatyylissä puolustuslinja pelaa erittäin korkealla ja tila muodostuu linjan taakse. Tätä Chile haluaa varmasti hyödyntää tänään. Linjan taakse tulevat pallot ovat myrkkyä Gerard Piquen tapaisille hitaille keskuspuolustajille. Vicente del Bosquen on uskallettava myllertää puolustuslinjansa uusiksi. Muuten tulee noutaja.

Hyökkäyspäässä Espanjan pitää monipuolistaa pelaamistaan. Pelkkä perushierominen ei riitä, nyt tarvitaan myös keskityksiä boksiin, mikä tarkoittaisi ongelmia Chilen kääpiötoppareille.

Lopuksi vielä muutama sana 3-5-2/5-3-2 -muodostelmilla pelaavista joukkueista. Aiemmin harvinaisena pidetty pelitapa on osoittautunut voittavaksi järjestelmäksi turnauksen alkumetreillä ja sitä on käyttänyt jo useampi joukkue.

Meksiko ja Hollanti voittivat ottelunsa kolmen miehen puolustuksilla. Lisäksi Brasilia, Italia ja Norsunluurannikko pelasivat avauskierroksen otteluissa ajoittain kolmen puolustuksella pudottaen keskikentän ankkurin alemmaksi ja nostamalla reippaasti laitapelaajiaan. Pelitapa soveltuu joukkueille, jotka pyrkivät hallitsemaan palloa vastustajiaan enemmän. Busseille kaksi neljän pelaajan linjaa on parempi järjestelmä.

Illan pelissä toivon Chilen voittoa, mutta Espanja ei varmasti antaudu helpolla. Jinxaan pelin kotiin soittamalla koko päivän tätä Kentin biisiä.