Turnauksessa on vietetty tänään ensimmäistä välipäivää. Neljännesvälierävaiheeseen selvinneet joukkueet ovat vetäytyneet poteroihinsa punomaan juonia tulevien vastustajiensa kampittamiseksi. Syytä on toki toivoa, että urotekoja tehdään rehellisin keinoin tästä eteenpäin. Erityisesti Puruguayn tulee nyt skarpata.

Olin lukenut kisaohjelman jotenkin väärin ja ryntäsin alkuillasta mullilauman tavoin into piukeana valmistautumaan Brasilia-Chile -otteluun, kunnes joku kertoi, että matsi pelataan vasta huomenna. Laitetaan tämä amatöörimainen virhe kisaväsymyksen piikkiin. Futisnarkkari ei saanut fiksiään, joten tässä vaiheessa oli pakko ryhtyä kelailemaan vanhoja pätkiä YouTubesta ja muista verkkovideopalveluista.

Tämän kesän turnauksessa on nähty monenlaisia erikoisia koomisia ja traagisia sattumuksia sekä maukkaita yllätyksiä, jotka ovat lyöneet ällikällä lehtereillä ja televisioruutujen välityksellä tapahtumia seuranneet jalkapallon ystävät. Aloittaa voi vaikka siitä Suarezin tempusta.

Kaikenlaista jännittävää on tapahtunut myös aiemmissa turnauksissa. Poimin tähän tekstiin viisi ikimuistoista hetkeä, jotka ovat jääneet lähtemättömästi mieleen takavuosien turnajaisista. Näitä hetkiä löytyisi enemmänkin, mutta tällä kertaa mukaan valikoituivat nämä viisi tapausta. Lukijat voivat tarjota omia listojaan kommenttiraidalle!

1. Saudi-Arabian Saeed Owairanin soolomaali Belgiaa vastaan (USA 94)

Owairanin osuma oli mielestäni jopa hienompi kuin Maradonan kuuluisa soolo Meksikon kisoissa 1986. Saudin kujanjuoksua veivattiin VHS-kaseteilta satoja kertoja kisojen jälkeen ja se syöpyi ikuisiksi ajoiksi verkkokalvoille. Kuten myös silloisen MM-maalikoosteen ääniraita.

Maali jäi puolustajan viimeiseksi maineteoksi viheriöillä. Menestys nousi kuitenkin hattuun ja vuonna 1996 Owairan pidätettiin Ramadanin aikaan Saudi-Arabiassa. Syynä alkoholin nauttiminen ja oleskelu länsimaisen naisen seurassa. Itsehän en ole koskaan syyllistynyt vastaavaan karmeuteen. Kakkua tuli 6 kuukautta.

2. Trifon Ivanov ja Bulgarian jättiyllätys (USA 94)

Vuosina 1994 ja 1998 MM-kisoissa mukana ollut, maantierosvolta näyttänyt bulgaaripuolustaja Trifon Ivanov tunnettiin neukkukendoilija Vladimir Krutovin (R.I.P.) tapaan kasvona, jota vain oma äiti voi rakastaa. Useaan otteeseen maailman rumimmaksi jalkapalloilijaksi valittu Ivanov oli keskeisiä tekijöitä Bulgarian riemastuttavan yllätyksen taustalla kesän 1994 MM-turnauksessa Yhdysvalloissa. ”Bulgarialainen susi” kummittelee edelleen läppärini taustakuvana. Äärimmäisen hieno mies.

Bulgarian joukkueesta jäivät lähtemättömästi mieleen myös puolivälieräottelun Saksaa vastaan ratkaissut 50-vuotiaalta näyttänyt Jordan Letchkov, jonka kattoluukusta Mika Nurmela voi vain haaveilla sekä tuittupäinen maalitykki ja vapaapotkuspesialisti Hristo Stoichkov, joka viitoitti tietä Zlatan Ibrahimovicin ja Mario Balotellin kaltaisille valloittaville ja sympaattisille persoonille. Erittäin hieno mies hänkin.

3. Roberto Carlos vs Thierry Henry (Saksa 06)

Sytyin Brasilialle vuoden 1994 MM-kisojen aikana – siitäkin huolimatta, että joukkueen pelityyli oli tuossa turnauksessa hyvin inhorealistinen 80-luvun maagisimman pelimiehen eli Socrateen johdolla suoritettuun jogo bonitoon verrattuna.

Mestaruuden vuonna 2002 voittanut Brasilia oli myös ihan jeppiskamaa, mutta neljä vuotta myöhemmin joukkue oli kaikkea muuta kuin sympaattinen. Selecao oli tuossa turnauksessa epäyhtenäinen rykelmä ylimielisiä ja ylipainoisia diivoja.

Joukkueen putoaminen turnauksesta sinetöityi lopulta arvoisellaan tavalla. Roberto Carlos kumartui asettelemaan säärisuojiaan vapaapotkutilanteessa jättäen Thierry Henryn vartioimatta. Seurauksena oli maali, joka lopulta pudotti brassit kisoista. Never forget.

4. Kamerun (Italia 90)

Itselleni kaikkien aikojen ensimmäinen ja ikimuistoisella tavalla sykähdyttävä futiskokemus oli Italian kisojen avausottelu Kamerun-Argentiina. Tämän matsin jälkeen sydän on sykkinyt afrikkalaisille Lannistumattomille Leijonille, vaikka kaikki turnaukset Italian kampanjan jälkeen ovat olleet enemmän tai vähemmän pettymyksiä.

Vuoden ’90 Kamerun oli täynnä mielenkiintoisia persoonia – Rene Higuitaa neljännesvälierissä hassuttanut taikalanne Roger Milla etunenässä. Valitettavasti Gary Lineker onnistui kaatumaan kaksi kertaa rangaistusalueella puolivälierissä ja Englanti pudotti afrikkalaiset jatkosta.

Näin jälkikäteen videoita kelaamalla voi todeta joukkueen pelityylin puolustussuuntaan olleen karmaiseva. Kaikki keinot olivat todellakin käytössä. Tällä oli varmasti vaikutusta myös allekirjoittaneen otteisiin Pohjois-Suomen aladivisioonissa takavuosina. Onneksi en koskaan saanut aikaan peruuttamatonta vahinkoa.

5. Jumalan käsi (Meksiko 86)

20. kesäkuuta 1986, Azteca, Mexico City. Arvokisahistorian käsittämättömin maali. Olin tuolloin 6-vuotias ja tästä tapahtumasta löytyy välähdyksenomainen muisto, kuten myös turnauksen finaalista, jossa Argentiina löi Länsi-Saksan maalein 3-2.

Pelaajat, kymmenet tuhannet ihmiset stadionilla ja miljoonat ihmiset televisiovastaanottimien äärellä ympäri maailmaa näkivät mitä tapahtui. Kentän sillä hetkellä tärkein ihminen eli päätuomari Ali bin Nasser ei nähnyt. Myös linjurit nukkuivat, kuinkas muuten.

Englannissa on ihmetelty myöhemmin, miten 183-senttinen maalivahti Peter Shilton jäi telineisiin nyrkit pystyssä suoritetussa pomppukilpailussa 165 senttimetrin pituuteen korkkarit jalassa yltänyttä hobitti-Maradonaa vastaan. Jos Shilton olisi hypännyt, maailmanhistorian kyseenalaisin maali olisi jäänyt syntymättä.

Toisaalta tämäkin kirjoitus olisi jäänyt tekemättä ilman tätä historiallista jäätymistä. Kunnia tapahtumasta on mennyt turhaan yksin El Diegolle. Nostakaamme malja Peter Shiltonille!