Eilisiltana futistaivaalle syttyi uusi tähti. AS Monacon James Rodriguez löi alkutahdit Kolumbian voitolle Uruguaystä laukomalla uskomattoman maalin ottelun avausjaksolla. Rodriguez otti pallon haltuun 25 metrissä olkapäällään ja tulitti ylähirren kautta ohi Fernando Musleran. Vasuri puhui jälleen jäätävällä tavalla, kuten jo niin monta kertaa tässä turnauksessa.

Toisen jakson alussa Rodriguez päätti Kolumbian syöttömyllyn maalin edestä tehtyyn 2-0 -osumaan. Upean esityön teki loistavasti keskityspallon maalin eteen nikannut Juan Cuadrado, joka on myös pelannut hienot kisat tähän mennessä.

Rodriguez on nyt ainoa pelaaja, joka on onnistunut maalinteossa turnauksen kaikissa otteluissa. Norsunluurannikkoa vastaan hän voitti kulmatilanteessa pääpallon Didier Drogbalta ja puski 1-0 -maalin ylänurkkaan. Japani-taistossa Rodriguez tuli vaihdosta kentälle ja muutti ottelun kulun täydellisesti oivallisella liikkeellään ja syötti maalinsa ohella molemmat Jackson Martínezin osumat.

hamesEnnen kisoja kaikki puhuivat vain Radamel Falcaosta. Falcaon loukkaantuminen oli kova isku Kolumbialle ja moni asiantuntija arvioi sen vaikuttavan merkittävästi joukkueen iskukykyyn. Spekuloida voi tietysti aina, mutta nähdyn perusteella Kolumbian joukkue on vastannut tähän haasteeseen parhaalla mahdollisella tavalla ja on yhtenäisempi ja parempi kuin aiemmin Falcaon kanssa.

MM-karsinnoissa valmentaja José Pekerman peluutti Rodriguezia laidalla, mutta Falcaon loukkaantuminen pakotti argentiinalaisen muuttamaan systeemejään. Monacossa keskikentän keskustan hyökkäävässä roolissa pelaavalle taikurille tämä tarjosi uuden mahdollisuuden kehittää pelaamistaan myös maajoukkuetasolla.

Mutta miksi Rodriguez on niin hyvä pelaaja? Avainsana on kokonaisvaltaisuus. Rodriguez on kuin paranneltu versio Cristiano Ronaldosta. Hän ei elä pelkästään nopeudellaan ja kikkavalikoimallaan. Tasapaino ja fysiikka ovat kunnossa. Vasuri on maailman parhaita, kuten eilen nähtiin ja maaleja mies osaa tehdä myös oikeallaan ja päällään.

Toistaiseksi myös diivailu on jäänyt vähemmälle. Rodriguez osallistuu puolustamiseen osana kolumbialaisten tiivistä kollektiivia.

Hyökkäyspäässä Rodriguezilla on ilmiömäinen kyky löytää tilaa linjojen välistä. Kun tämä yhdistetään samettiseen kosketukseen, syöttövalikoimaan ja 22-vuotiaalle erittäin kypsään pelikäsitykseen, saadaan aikaan tuhoisaa jälkeä.

Rodriguez on malliesimerkki modernista tähtijalkapalloilijasta, jonka pitää olla ennen kaikkea kokonaisvaltainen pelaaja eli hallita mahdollisimman monta pelin osa-aluetta. Pelkkä yksittäisten erityisominaisuuksien kehittäminen ei enää riitä. Siinäpä haastetta myös kotimaisille juniorivalmentajille.

Seuraavaksi Los Cafeteros eli suomalaisittain Kahvi-Terot kohtaa kovimman mahdollisen haasteen, kun puolivälierissä asettuu vastaan isäntämaa Brasilia. Nähdyllä liikkeellä ja organisoidulla syöttöpelillä brassit ovat täysin lyötävissä. Ottelussa nähdään eeppinen nuorten supertähtien kohtaaminen Neymar vs Rodriguez. Tätä ei kannata missata!