Kisojen tähän mennessä suurin yllätys ei ollut suinkaan Hollannin murskavoitto hallitsevasta mestarista Espanjasta. Suurempi pommi paukahti monen mielestä lauantai-iltana, kun edellisen MM-turnauksen nelonen Uruguay kärsi nöyryyttävän 1-3 -tappion piskuiselle Costa Ricalle.

Kolmisen vuotta sitten Uruguay oli kiistatta Etelä-Amerikan paras maajoukkue. Se oli voittanut MM-kisamenestyksen jälkeen vielä Copa American ja purjehti navakassa myötätuulessa kohti uusia urotekoja.

Sittemmin ikääntyneellä kalustolla toimivan Uruguayn kurssi on kääntynyt laskuun. Joukkue on täynnä vanhoja sotahevosia, jotka ratsastavat Lucky Luken lailla kohti auringonlaskua – Edinson Cavania ja Luis Suárezia lukuun ottamatta. Karsinnat olivat jo tervanjuontia ja Costa Rica -ottelusta muodostui viimeisin osa tätä jatkumoa. On syytä tarkastella, miksi näin kävi ja oliko tappio sittenkään niin valtava yllätys.

Uruguayn perusongelma on ollut jo pitkään keskikentän kyvyttömyys rakentaa peliä ylöspäin. Joukkueelta löytyy keskustasta erinomaisesti taistelevia puolustavia pelaajia, kuten Egidio Arevalo ja Diego Perez (joka oli tosin sivussa Costa Ricaa vastaan), mutta luovuus puuttuu.

Taidolliset ja taktiset puutteet näkyivät karmealla tavalla avusottelussa. Uruguay oli lähes koko 90-minuuttisen hyökkäyssuuntaan täysin neuvoton ja roiski suuren määrän pitkiä palloja vastustajan fyysisen keskuspuolustuksen poimittavaksi. Tämä pelitapa antoi Costa Rican nopeille Joel Campbellille ja Cristian Gamboalle avaimet käteen vastaiskujen muodossa. Toisella jaksolla valkopaidat olivat selkeästi hallitsevampi joukkue.

Diego Forlánin piti operoida linkkinä hyökkäyksen ja keskikentän välillä, mutta homma ei toiminut ollenkaan. Costa Rican hitaasti kääntyviä toppareita ei haastettu järjestelmällisesti heidän mukavuusalueidensa ulkopuolella. Valmentaja Óscar Tabárez odotti ilmeisesti Cavanin, Forlanin ja kumppaneiden ratkaisevan ottelun ilman suunnitelmaa repimällä jäniksiä hatuistaan ratkaisevilla hetkillä. ”El Maestron” epäonneksi riittävän huimia yksilösuorituksia ei tällä kertaa nähty.

Uruguayn tilanne on juuri nyt sysimusta, mutta peli ei ole vielä pelattu. Kuten kaikki avauskierroksen ottelua seuranneet näkivät, myös Englanti ja Italia ovat Costa Rican tapaan erittäin nopeita joukkueita, jotka lähtevät ehdottomasti suosikkeina Uruguayta vastaan. Puolustavampi taktiikka sopii kuitenkin vuosien saatossa yhteen hitsautuneelle Uruguaylle paremmin kuin avausottelussa vaadittu kontrolloiva tyyli.

Suárezin loukkaantumishuolia on pidetty monessa arviossa ratkaisevana tekijänä Uruguayn menestystiellä. Paljon on kiinni siitä, kuntoutuuko Liverpoolin taikuri torstai-iltana pelattavaan Englanti-otteluun.