Vakiointtäjät Elina Vainikainen ja Jaakko Alavuotunki jatkavat siitä, mihin viimeksi jäätiin. Harmiksenne takit haetaan vasta kisojen jälkeen…

JA: No niin. Espanja putosi sitten kisoista, mutta eniten kiinnostaa, miksi Vicente del Bosque yritti mennä Chilen bussiin pelin jälkeen?

EV: Se taisi olla se kuuluisa bandwagon, vaikka näissä kisoissa ei varsinaisesti ole bussilla mentykään – ainakaan pitkälle.

JA: Jatkopaikkaan tarvitaan modifioitu bussi. Perinteinen double decker ei enää riitä mihinkään. Luulen, että Algerialta voisi löytyä sellainen.

EV: Se on toki mahdollista. Tosin ylipäätään nämä pelit ovat olleet iloisen futiksen ja hyökkäyspelin juhlaa. Sexy footballia on nähty yllin kyllin, enkä tarkoita tällä pelkästään Uruguayn pelipaitoja.

JA: Kyllikki khyy, huikeat kisat olleet toistaiseksi. 3-5-2 näyttäisi olevan uusi tiki-taka. Ja ei tosiaan hierota rangaistusalueen rajalla, vaan kaahataan kaasu pohjassa ympäri kenttää.

EV: Ja maaleja on tullut paljon. Toistaiseksi ainoa näkemäni tylsä ottelu on ollut Iran-Nigeria, joka nyt ei kiinnostanut kissaakaan.

JA: Lukijoiden keskuudessa kissakuvien ylivoima vei mielenkiinnon peukutusten perusteella. Litmasen suorittamaa littipeukkua vielä odotellaan. Kuningas on kyllä hienosti luistavien pelihommien ohella myös huiman hyvä kommentaattori. Ja hauska. Petteri Forsell on ollut myös mainio, vaikka kotona kyseltiin aluksi, että onko siellä Kimi Räikkönen kommentoimassa.

EV: Kyllä. Selostus- ja kommentaattoritoimintaan haluaisin vain tehdä sellaisen pienen korjauksen, että kun vertaatte sitä muurin paikkaa markkeeraavaa sprayta johonkin hiustenhoitotuotteeseen, muotovaahto olisi geeliä toimivampi vastine. Toisaalta mitäpä Kaj Kunnas hiustenhoidosta tietäisi. Kunnas siis kutsui äsken kyseistä tuotetta hiusgeeliksi.

JA: Kunnas on muuten kehittynyt selostushommissa, enää ei mopedi keuli liikaa. Miestä jaksaa jopa kuunnella. Ei tarvitse joka matsissa hakea ääniraitaa Puheelta. Siellähän on Hoopi kehissä.

EV: Samoin Juusela on kehittynyt, jutuilla on muutakin sisältöä kuin eläintarhan asukkaitten bongailu. Toki yhdessä pelissä bongattu konttaava vyötiäinen oli jo kohtalaisen huuruinen vertaus.

JA: Juusela on löytänyt myös ihan uusia eläimiä. Itse en ole ainakaan kuullut koskaan supikarhusta.

EV: Marsua ei ole tainnut vielä tulla.

JA: Eikä mursua. Tosin Mursu oli studiossa yhtenä iltana.

EV: Ja Espanjan penkinpäässä toinen. Mitenkäs tuo tuomaripeli? Kisojen alussa kritiikkiä kuului paljonkin esimerkiksi helposti tuomituista rankuista, mutta nyt touhu näyttää tasapainottuneen.

JA:  Tuomarit ovat parantaneet otteitaan kuin sika juoksuaan. Alussa oltiin noin Suomen Ykkösen tasolla. Koko ajan teki mieli huudella rumia. Sitähän joutui taas keskiviikkona tekemään Raatissa AC Oulun pelissä.

EV: Huusitko klassista puusilmää vai modernin lahelaista homovittua?

JA: ”Hävettääkö!?” ja ”Laihuta!” kuuluvat oululaiseen katsomosanastoon ja niitä kuultiin tässäkin matsissa. Terveisiä vaan eräälle demarille tuonne Lappiin.

EV: Demarien vika siis.

JA: Jep. Katsomokulttuurissa siirrytään koko ajan kohti konservatiivista keskustaa. Kohta siellä ei kukaan uskalla enää rehellistä vittua edes huutaa.

EV: Laputukset ovat kai brasseissa menneet kohtalaisen asiallisesti, vaikka punikkejakin on nosteltu. Toisaalta etenkin Pepe menee tähän Totti-kategoriaan, että lapun voisi nostaa jo pelkästä kentälle kävelystä. Jos ei se just sillä nimenomaisella hetkellä jotain koiruuksia tee, ainakin ajattelee.

JA: Pepen toiminta oli kyllä taas jotain käsittämätöntä. Samanlaista myötähäpeää aiheutti Kamerunin Songin nyrkkeilyhommat Kroatiaa vastaan. Mutta kyllä ne teutonitkin osaavat filmata. Müller vaikuttaa vuosi vuodelta yhä ärsyttävämmältä pelaajalta.

EV: Toisaalta kaveri osaa myös skorata.

JA: Joo, Saksa on muutenkin ärsyttävän hyvä. Ilmeisesti vanhat lusitaanisympatiani nostivat irvokasta päätään, kun niin paljon harmitti tuo ottelu. Nämä sympatiathan kuolivat lopullisesti syksyllä 2007 erään filmaavan ja perseilevän topparin takia.

EV: Filmaava toppari on kyllä harvinainen näky ylipäätään. Hummels, Müller drei…

JA: Tuosta Die Kühesta tuli heti mieleen Klinsmann. Jenkeiltä kypsä esitys avausmatsissa ja saattavat mennä pitkälle.

EV: Totta. Mitäs muita suosikkeja on noussut esiin, ketkä ovat vakuuttaneet? Hollantikaan ei enää toisessa pelissään ollut yhtä maaginen kuin Espanjan pesemisessä.

JA: Chile on ollut tähän mennessä kovin jengi näissä karkeloissa Saksan ohella. Brassien pelistä puuttuu jokin elementti. Lieneekö se sitten se puuttuva kärkimies? Fred on tähän mennessä yrittänyt lähinnä pysyä poissa tieltä.

EV: Samanlainen näkemys on itselle jäänyt. Peli periaatteessa toimii, mutta jokin lopullinen niitti siitä puuttuu. Muodostelma kaipaisi kunnollista hyökkääjää.

JA: Lisäksi Sideshow Bob eli David Luiz ei kyllä edelleenkään vakuuta topparin tontilla. Sattuneesta syystä on tullut nähtyä kymmeniä matseja mieheltä ja aina se on samanlaista kohellusta. Taitava pelaaja, mutta hasardeja tulee jokaisessa matsissa.

EV: Chile on kyllä noussut täälläkin suosikiksi, tinkimätöntä ja energistä joukkuepelaamista.

JA: Se vauhti on jotain uskomatonta. Myrsky Andeilta, kuten kutsuin joukkuetta jo neljä vuotta sitten tässä blogissa.

EV: Ja yllättävän hyvin ovat jaksaneet sillä taktiikalla. Kiinnostavaa nähdä, miten kauan jaksavat ryntäillä turnauksen kestäessä.

JA: Ostin muuten hetki sitten kaupasta hapankaalia, ehkä Saksa hiipii sittenkin sydämeen sieltä jostain pimeältä puolelta. Nahkahousut ja kuulakärkikynät jäivät tosin vielä hyllyyn.

EV: Raportoin viestisi Fobballe, se sisältää kieroutunutta eroottista sisältöä.

JA: Kuuntelin tänään myös Haddawaytä, joten tilanne vaikuttaa oikeasti pahalta.

EV: Mutta kuka on se Vladislav, jota siinä Haddawayn hitissä kehotetaan olemaan satuttamatta tekstin kertojaa?

JA: Googlella löytyi Vladislav Yuryevich Bezborodov, sieniliigatuomari Pietarista. Ei ole mukana näissä kisoissa.

EV: Satuttava tuomari kuulostaa jo todella pahalta s/m-fantasialta.

JA: Pierluigi Collina tulee kieltämättä joskus uniini dominoimaan.

EV: Game, set and match.