Tässä välipäivinä puolivälieriä odotellessa lienee sopivaa kohdistaa katse kisoissa toistaiseksi kenties eniten loistaneeseen pelaajaryhmään: maalivahteihin. Monen joukkueen turnausmenestyksessä kassareilla on ollut suuri rooli, ja kisat ovat jo nostaneet esiin useita, aiemmin tuntemattomampia torjujataitureita.

Miksi sitten juuri näissä kisoissa maalivahdit ovat olleet näkyviä? Yksi syy on varmasti ollut tässäkin blogissa mainittu hyökkäysvoittoinen futis. Veskarit ovat joutuneet usein hommiin, ja näyttäviä torjuntoja on nähty lukuisia. Keskialueella neppailtaessa esiin nousevat kenttäpelaajat, vauhdikkaassa päästä päähän -palloilussa myös veskarit. Toinen syy lienee ollut yllätysmomentti. Monet kisoissa loistaneista veskareista pelaavat seuratasolla suhteellisen pienissä joukkueissa tai ainakin monille suomalaisille vieraammissa sarjoissa, joten heidän upeat otteensa ovat tulleet niin sanotusti maalitolpan takaa. Lisäksi vielä monet maalivahdit ovat kirjaimellisesti kannatelleet joukkueitaan hankalissa otteluissa. Eikä tule unohtaa ulkopelillisiä asioita: monet näissä kisoissa loistaneet maalivahdit ovat persoonallisia tyylitaitureita, joiden ulkoisesta olemuksesta on helppo vääntää nettihuumoria ja jotka, sallittakoon iltapäivälehtimäinen huomio, saavat miehistä tykkäävien sydämet läpättämään.

Otetaan muutama esimerkki. Toveri Alavuotunki kirjoitti muutama päivä sitten, Belgia-neljännesvälierän alla USAn nousevasta futislutuurista.  Tuo ottelu muodostuikin jenkkiveskari Tim Howardille hänen elämänsä otteluksi: mies onnistui pysäyttämään kaikkiaan 16 laukausta (katso videokooste), mikä on MM-lopputurnauksien ennätys. USAn kannalta valitettavasti Howardin huikea vire ei kuitenkaan riittänyt siivittämään joukkuetta jatkoon, vaan hurjasta taistelusta huolimatta belgit etenivät puolivälieriin. Somehassuttelijoita tämä ei tietenkään pysäyttänyt. Pitkän uran kansainvälisillä kentillä tehnyt, jo 35-vuotias Everton-kassari on alkanut julkisestikin pohdiskella maajoukkueuransa lopettamista – lopullisen ratkaisun mies väittää kuitenkin olevan vielä avoin.

Pitkän uransa ansiosta Tim Howard lieni kuitenkin jalkapalloa seuraavalle maailmalle melko tuttu heppu. Samaa ei voi sanoa Ranskan Ajacciossa pelaavasta meksikolaistorjuja Guillermo ”Memo” Ochoasta. Nyt kikkarapään otteita pari viikkoa aktiivisesti seuranneena tuntuu jopa absurdilta, ettei Memon ykköstorjujan paikka ollut ennen kisoja laisinkaan kirkossa kuulutettu: kilpailun Cruz Azulissa pelaavan José Coronan kanssa oletettiin olevan tasapäinen. Verkkolehti HITC vertaili Memon suoriutumista brassitykkejä vastaan Tim Howardin välieräotteisiin, ja tilastojen valossa toki voi väittää jenkkipartasuun olleen parratonta kollegaansa maagisempi. Brasilia kuitenkin on vastuksena vielä pykälän Belgiaa tylympi, joten jokainen voinee tehdä tästä duellista omat johtopäätöksensä.

Ajaccio putosi päättyneen kauden lopuksi Ranskan ykkösdivariin, joten tuskin edes Kurikan jätti yllättyisi siitä, että Ochoaa on ehditty kisojen aikana huhuilla jo lukuisiin suurseuroihin. Etenkin Liverpool, Arsenal ja Atletico Madrid ovat olleet kiinnostuneita. Veskari on kuitenkin ehtinyt ilmoittanut haluavansa ensisijaisesti jäädä Ranskaan, mutta vapaana agenttina on toki avoin uusille mahdollisuuksille. Oli miten oli, melkoisen huikeita työnäytteitä hän on ehtinyt näissä kisoissa antaa. Vaikka tämä kooste sopisi mainiosti työhakemuksen liitteeksi.

Ennen kisoja suurimmaksi esteeksi Argentiinan tielle mestaruuteen nimettiin maalivahtipeli: Monacon kakkosveskarin Sergio Romeron epäiltiin olevan liian heppoinen muuten tähtiä vilisevään joukkueeseen. Vaan kuinkas sitten kävikään: kun raitapaitojen puolustuslinja on seikkaillut missä milloinkin, on Romero kunnostautunut pelastamalla joukkueensa kerta toisensa jälkeen. Jotenkin tuntuu, että tämän turnauksen jälkeen löytyy herralle peliaikaakin, päättyi argojen tie sitten lauantaina Belgiaa vastaan tai ei.

Costa Rica tuskin olisi selvinnyt puolivälieriin ilman loistavaa maalivahtiaan, Levantessa upean kauden pelannutta Keylor Navasia. Myös hänen arvonsa siirtomarkkinoilla on noussut loistavien kisaesitysten myötä kohisten. Samat seurat, jotka jahtaavat Ochoaa, ovat ilmaisseet kiinnostuksensa myös Navasista. Saapa nähdä, minne kaksikko päätyy – nykyisiin seuroihinsa tuskin jää kumpikaan. Nostetaan vielä esiin Algerian vekkuli veräjänvartija Rais M’Bolhi, joka toki pelasi erinomaisesti jo edellisessä MM-turnauksessa Etelä-Afrikassa. Veskarien hienot torjunnat aiheuttavat usein spontaaneja riemunkiljahduksia, mutta tämä herrasmies taisi saada miljoonat katsojat repeilemään elekielellään myös pelitilanteiden ulkopuolella.

Kisojen puolivälierät alkavat huomenna, ja luvassa on tiukkoja otatuksia – ja mikäli vanhat merkit paikkansa pitävät, myös jatkoaikoja ja rankkuskaboja. Maalivahtien rooli tuskin ainakaan pienenee, mitä pidemmälle kisat etenevät. Eikä kisojen parasta maalivahtiakaan uskalla vielä julistaa, vaikka monet ovat olleet siihenkin jo valmiita.

bitchplsochoa