olliNahkahousuvoltilla historiaan

Vasurin puhuessa asiallisen räväkällä tavalla yksi on jäänyt jäänyt varjoon. Ja sen mukana miltei kaikki, koska puhkikuluneen Gary Lineker – kliseen mukaan jalkapallo on peli, joka kestää 90 minuuttia ja lopussa Saksa voittaa. Tosin viime lauantai oli poikkeus sääntöön, koska germaanit tasasivat tuolloin pisteet Ghanan kanssa maalein 2-2. Tästä ottelusta tosin lopputulos ei jäänyt historiaan, vaan Miroslav Klosen 71. peliminuutilla tekemä maali. Sen myötä hän nousi MM-kisojen parhaaksi maalintekijäksi ex-brassitähti Ronaldon rinnalle ja juhlisti maaliaan vetämällä komean voltin eteenpäin. Klose on tehnyt nyt 15 maalia aloitettuaan MM-kisauransa jo vuonna 2002.

Puolassa vuonna 1978 syntynyttä Klosea ei pidetä varsinaisena taitopelaajana, vaan eritoten ajoituksen mestarina. Hän ilmestyy oikeaan aikaan takatolpalle tarpeen tullessa ja löytää juuri sen vapaan tilan, josta voi pukata pallon maaliin keskityksestä. Ehkä siksi Klose on Saksan maajoukkueen kaikkien aikojen paras maalintekijä viimeisteltyään 70 maalia 133 ottelussa. Neljänsissä MM-kisoissaan Klose lukeutuu jo veteraanien kirjoihin, eikä viime kausi Laziossa ollut täysosuma hänen onnistuttuaan viimeistelemään vain seitsemän maalia Serie A:ssa.

Mutta silti hän tuo Saksalle tarvittavan pelotteen maalintekoon, jota maa kyllä tarvitsee. Vaikka Thomas Müller otti kannettavakseen vastuuta tekemällä avauspelissä Portugalia vastaan peräti hattutempun, ei Saksan maajoukkue ole kuitenkaan vielä hävinnyt yhtäkään peliä, joissa Klose on onnistunut maalaamaan. Joten jos Joachim Löw on taikauskoinen, hän tulee päästämään Klosen tulevissa peleissä kentälle ainakin jossain vaiheessa.

G-lohkon viimeiset pelit ovat harvinaisen kiharat. Jokainen maa saattaa nimittäin mennä jatkoon, mutta vahvimmilla ovat neljän pisteen Saksa ja USA. Ne kohtaavat toisensa torstai-illan pelissä ja kummallekin jatkoon riittäisi ottelun ”kaveritasuri”. Toisaalla yhden pisteen Portugalin on jatkoon selvitäkseen voitettava Ghana ainakin kahdella maalilla ja lisäksi USA:n on hävittävä Saksalle. Ghanallakin on vain yksi piste ja se on myös pakkovoiton edessä. Edelleen on huomattava, että Saksa ja Klose voivat vielä kaikesta huolimatta tippua jatkosta. Se tosin edellyttäisi Ghanan 3-0 voittoa Portugalista ja Saksan 3-0 tappiota USA:lle. Moiselle tempulle peliyhtiöt antavat melkoisen kovat kertoimet. Ehkeivät tosin ehkä niin korkeaa kuin sille norjalaiselle vedonlyöjälle, joka sai voitokkaaksi muodostuneen kertoimen 175 sille, että Luis Suarez purisi toista pelaajaa MM-kisojen aikana.

Olli Kohonen on Kansan Uutisten jalkapallokolumnisti, joka tällä kertaa toimii vain vierailevana kirjoittajana Vasuri puhuu – blogissa. Myös puoluepolitrukkina työskennelleen Kohosen aikaa kun vie muun muassa kolmivuorotyö sairaanhoitajana OYS:ssa. Futista ja AC Oulua hän silti ei vaihda edes Saksan symppaamiseen, vaikka myös bratwursti ja hapankaali maistuvat nannalle.