Presidentti Alexander Stubb piti ulkomaanmatkojensa tavan mukaan vapaamuotoisen luennon akateemisella foorumilla, nyt Norjan BI Business School:ssa.

Hän tunnusti, että yksinapaisen, USA vetoisen maailmanjärjestyksen kääntyminen moninapaiseen suuntaan 1990 -luvun lopulla muutti politiikan tekemisen kehystä: ”markkinat, markkinat, markkinat” -rahapuheen sijaa astui ”valtio, valtio, valtio” -asepuhe:

”… voisimme alkaa etsiä päivämäärää, kun maailma alkoi muuttua moninapaiseksi. Luultavasti aloitus oli jossain 9/11 – tietämillä, jolloin länsi hylkäsi perusarvonsa, jolloin aloimme taistella terrorismia vastaan enemmän kuin vapauden puolesta, jolloin aloimme viedä demokratiaa väkisin emmekä esimerkillä, jolloin hylkäsimme kansainväliset säännöt, instituutiot ja määräykset etujen ja turvallisuuden suojelemisen nimissä.” (1)
Nyt tämän moninapaisen maailman – Stubille globaali Länsi, globaali Itä, globaali Etelä – voimatasapainolla pelataan:
”… globaali Länsi yrittää säilyttää, globaali Itä muuttaa ja globaali Etelä haluaa vaikuttaa järjestelmään. Ja tietysti meidän globaalissa Lännessä on tehtävä päätös. Jatkammeko samalla tavalla kuin viime vuosikymmenet tai jopa vuosisadat vai aletaanko hyväksymään (embracing, syleillä) globaali Etelä täysin uudelta ja tasa-arvoisemmalta perustalta?” … Toivon, että voimme siirtyä kohti monenkeskistä (multilateral) maailmanjärjestystä, jossa toimijuus (agency) on muuttunut ja (nämä, mvv) muutokset ovat tapahtuneet ja jossa yhteistyö on enemmän vallitseva kuin konflikti.” (1)

… siis raha- ja asepuheen sijaan jotakin aivan uutta. Miten olisi demokratia, demokratia, demokratia -kohtuuspuhe: kohtuus kaikille, kaikkialla, kaikessa, alati!

Viite