Siitä voimme olla yhtä mieltä! Erkki perustelee kantaansa:

”Kuten 1930-luvulla ei tullut hyväksyä valintaa Hitlerin ja Stalinin välillä, ei meidän nytkään tarvitse kumartaa yhtäkään vallan väärinkäyttäjää, saati ottaa heidän vihapuhettaan käyttöön. … Nykymaailmassa Euroopalla on korvaamaton rooli sääntöpohjaisen kansainvälisen yhteistyöjärjestelmän ja liberaalin demokratian puolustajana, myös silloin kun sitä uhataan Yhdysvalloissa. … Yhtä eksistentiaalinen uhka kuin heidän (Putinin ja Trumpin, mvv) ydinaseensa on heidän välinpitämätön suhtautumisensa ilmastonmuutokseen. … Meidän pitää uskaltaa seisoa, puhua ja toimia siinä demokratiaa, oikeusvaltiota, ihmisoikeuksia ja kansainvälistä oikeutta puolustavien toimijoiden joukossa, johon Pohjoismaat ovat tähän asti johtavina maina pelottomasti kuuluneet.” (1)

Suomi on siis eurooppalainen Pohjoismaa, joka puolustaa ”sääntöpohjaista kansainvälistä yhteistyöjärjestelmää ja liberaalia demokratiaa”.

Suomi ei siis ole vain NATO:n eturintamamaa Baltian maiden tapaan eikä vain DCA -sopimuksen määrittelemä sillanpääasema Yhdysvalloille vaan ”peloton” Pohjoismaa, joka ”uskaltaa seisoa, puhua ja toimia siinä demokratiaa, oikeusvaltiota, ihmisoikeuksia ja kansainvälistä oikeutta puolustavien toimijoiden joukossa”

Onko nämä kaksi visiota sovitettavissa yhteen? Epäilen.

Toisen maailmansodan jälkeen kehittynyt ”sääntöpohjainen kansainvälinen yhteistyöjärjestelmä” muotoutui monin osin USA:n taloudellisten intressien pohjalta. Sitä ehkä parhaiten ilmentää dollarin nykyinen asema reservivaluuttana. Se on nyt haastettu BRICKS+ -maiden toimesta ja Trump on jo ehtinyt uhkailla 100% -tariffeilla maita, jotka siihen ryhtyvät (2).

Toisin kuin heti toisen maailmansodan jälkeen kansainvälistä sääntöpohjaista yhteistyötä määrittää nyt ekologinen eikä vain ulkopoliittinen realismi. USA tunnisti ja tunnusti tämä jo 1990 -luvulla ja käänsi kelkkaansa ”kauppa, kauppa, kauppa” -rahapuheesta ”valtio, valtio, valtio” -voimapuheeksi tehden ”demokratiasta” keskeisen vientituotteen tavoitteena saada turvattua riittävät ”taloudellisen kasvun” vaatimat energia ja raaka-aine varannot omaan hallintaansa. Euroopassa tämä tarkoitti ”Russia out, Germany down, US in” -politiikkaa. Tämän politiikan epäonnistumisen mittakaavaa testataan juuri nyt Ukrainan sodassa.

Toisen maailmansodan jälkeen vuoteen 2013 mennessä Yhdysvallat on demokratian nimissä

  • yrittänyt kaataa yli 50 ulkomaalaista hallitusta, joista suurin osa oli demokraattisesti valittuja;
  • sekaantunut törkeästi demokraattisiin vaaleihin vähintään 30 maassa;
  • yrittänyt murhata yli 50 ulkomaalaista johtajaa;
  • pudottanut pommeja yli 30 maan kansalaisia kohden;
  • yrittänyt tukahduttaa populistisen tai nationalistisen liikkeen 20 maassa (3)

Nyt Trump irrottautuu ajatuksesta, että USA edustaa demokratian ”ideaa”, jota on levitettävä hyvällä taikka voimalla ylt’ympäri maailmaa ja vetäytyy Monroe -opin uustulkintaan: USA toteaa nyt,

että muillakin kansakunnilla on etujaan ajettavanaan, jotka on tunnustettava

että maailma on moninapainen,

että diplomatiaa tarvitaan,

että Ukrainaa kohtaan on oltu epärehellisiä …. (4)

USA on nyt Läntisen pallonpuoliskon isäntä, ei koko maailman ideologinen johtaja. Kysymys sodasta ja rauhasta, turvallisuusarkkitehtuurista ei asetu enää vain Euroopan vaan Euraasian ja USA suhteiden kautta (5).

Tuomioja ei kuitenkaan kysy miksi Eurooppa ajautui ensimmäiseen ja toiseen maailmansotaan? Miksi syntyi tilanne, että piti valita punaisten ja valkoisten, Stalinin ja Hitlerin ja nyt Putinin ja Trumpin väliltä? Jospa syy onkin liberaalidemokratiassa? Jospa se ei sido meitä realiteetteihin – luontoon ja historiaan – kokemuksellisesti ja riittävän haastavasti, sivistävästi. Jospa meidän olisikin nyt aika – vihdoin viimein, ympäristö hätätilan vallitessa – asettaa kysymys ekologisesta demokratiasta, ts. että olemme myös työssä ja tuotannossa – emmekä vain kuluttajina – vastuussa luonnonvarantojen hyödyntämisestä kestävällä tavalla. (ks laajemmin esim. 6).

Jos haluamme olla ”peloton Pohjoismaa”, jota joku kuuntelee, on – mielestäni – jatkettava Suomen jo aiemmin ETYK:in kautta hahmottelemaa linjaa Euroopan rauhalle ja laventaa sen MTYK:si, maailman turvallisuus- ja yhteistyökonferenssiksi YK:n avittamana. On siis käännettävä katse globaalin Etelän ja Pohjoisen yhteiseen kysymykseen luontokadon pysäyttämisestä. (7)

Viitteet

(1) Tuomioja, E. 2025. Euroopan ei pidä madella Putinin ja Trumpin edessä HS/Essee 02.02.2025

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000010986462.html

(2) https://truthsocial.com/@realDonaldTrump/posts/113920366067218393

(3) Blum, W. 2014.  America’s Deadliest Export: Democracy – The Truth about US Foreign Policy and Everything Else. Zed Books LtD. Kindle Edition.

(4) Secretary Marco Rubio with Megyn Kelly of The Megyn Kelly Show

https://www.state.gov/secretary-marco-rubio-with-megyn-kelly-of-the-megyn-kelly-show/

(5) ks esim Glenn Diesenin kirjoituksia ja tuotantoa

https://blogit.kansanuutiset.fi/volanen-vasemmalta/yleiseurooppalaisen-turvallisuuden-ennustettavissa-oleva-romahdus/

(6) ks. esim. https://blogit.kansanuutiset.fi/volanen-vasemmalta/viides-elementti/

(7) ks esim. How to end the War in Ukraine?
https://www.helsinki.fi/en/faculty-social-sciences/news/how-end-war-ukraine-discussion-concept-proposals-think-corner

Kuva: HS (1).