Muutama alustava reunamerkintä presidentti Sauli Niinistön puheeseen 242. valtakunnallisen maanpuolustuskurssin avajaisissa tänään (7.11.2022)

Suomi sotilasliiton eturintamaan: ”Suomen nähdään vahvistavan Naton jäsenenä koko liittokuntaa. Tästä luottamuksesta kertoo myös historiallisen nopeasti edennyt ratifiointiprosessi.”

Kansalaiskeskusteluamme on rajoitettava: ”Minulle on syntynyt käsitys, että Suomea arvostetaan nimenomaan siksi, ettemme aina tee tekemisistämme suurta numeroa, mutta teemme itse asian. Tarvittaessa vähinkin äänin, mutta aina luotettavasti ja perusteellisesti. Mikä on toiminut ennen Nato-jäsenyyttämme, voisi olla hyvä ohjenuora myös jäsenyyden aikana.

Meidän on oltava tottelevaisia: ”Vähemmällä äänellä, enemmällä tekemisellä. Minulle on tullut hyvin selväksi, että juuri tätä meiltä odotetaankin.”

Kansallinen sinisilmäisyys: Nato-jäsenyydestä tulee osa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaamme, ei päinvastoin.”

Valtiojohdon pitkällinen prosessiohjaus ilman kansanäänestystä, siis ilman kansakunnan henkistä sitoutumista: ”Mutta siitä huolimatta, että Nato-kumppanuutemme on vuosien saatossa kehittynyt alati läheisemmäksi, nyt otettava ratkaiseva askel on suuri. Sekä konkreettisesti että henkisesti. Suomesta tulee sotilaallisesti liittoutunut maa.”

Suomi mukaan kehittämään ydinasepelotetta: ”Naton jäsenenä saamme lisäturvaa sekä liittokunnan yhteisestä pelotteesta että yhteisestä puolustuksesta. Jäsenenä Suomi osallistuu kummankin kehittämiseen. On tärkeä ymmärtää, että ydinaseet ovat olennainen osa Naton pelotetta. Ydinpelotteen luonteesta meillä on varmasti vielä paljon opittavaa, siitä käytäviin keskusteluihin osallistumme vasta jäseninä.”

Rauha on unohtunut: ”Rauha on niin tärkeä tavoite, ettei meidän pidä säästellä mitään ponnisteluja sen saavuttamiseksi. Rauhan eteen kannattaa tehdä turhaksikin osoittautuvaa työtä. Sekin on maanpuolustusta.”

… onko siis Niinistön oma aloite järjestää huippukokous vuonna 2025 Helsingin Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssin 50-vuotisjuhlan kunniaksi kokonaan unohdettu?

Viite
Niinistö, S. 2022. Tasavallan presidentti Sauli Niinistön puhe 242. valtakunnallisen maanpuolustuskurssin avajaisissa 7.11.2022