Olen matti Vesa Volanen Vantaan Pakkalasta. Parilla sanalla ilmaistuna tavoitteeni on ekologinen demokratia.

Meidän haasteenamme on nyt leipä, työ ja rauha. Ne on pystyttävä toteuttamaan kaikki yhtä aikaa. Mitä tarkoitan?

Meidän on löydettävä leipä ja toimeentulo pian 10 miljardille ihmiselle työllä, tuotannolla ja tekniikalla, joka ei tuhoa ympäristöä ja vielä siten, että emme käy sotien toistemme kimppuun, kun ratkaisemme tätä haastetta.

Leipä löytyy kaikille, jos teemme radikaaleja muutoksia kaikkessa ravinnontuotannossa. Teknologiassa on tapahtumassa uskomaton hyppäys, sen suuntaaminen ja rahoitus on nyt juuri ankaran poliittisen taistelun alla. On esimerkiksi asetettu kysymys: onko vanhuus parannettavissa oleva sairaus?

Rauha on mahdollinen vain ja jos vain meillä itse kullakin on realistinen käsitys ekologian asettamista ehdoista. Elämämme tuleekin olla tosi, hyvä, kaunis ja reilu. Mitä tarkoitan?

Elämämme tulee olla tosi suhteessa luonnonvoimiin, hyvä keskinäisissä suhteissamme, kaunis luonnonvarantojen hyväksikäytössä ja reilu niiden jakamisessa.

Meidän on siis maallistettava taloutemme kohtuutaloudeksi: kohtuus kaikessa, kaikille, kaikkialla, alati – ei harvoille ja harvoin.

Kuinka voimme oppia ekologista realismia nykyisen sotia synnyttävän ulkopoliittisen realismin sijaan? Vain jos olemme itse kukin mukana päättämässä mitä, miksi, missä, miten ja milloin jotakin tuotetaan ja kuinka mahdollinen ylijäämä hyödynnetään.

Se on ekologista demokratiaa.

Palaan lähiaikoina erikseen vielä edessä olevaan teknologiseen kehityshyppyyn ja koulutuspolitiikkaan.