Presidenttiehdokas Alexander Stubb:

”Onko mahdollista saada normaalit suhteet Venäjän kanssa seuraavan kuuden vuoden aikana? Mielestäni se on erittäin epätodennäköistä. Ja jos sellainen suhde on olemassa, sen tulee perustua liittolaistemme mandaattiin” … ”Joten jos Joe Biden soittaa Suomen presidentille ja sanoisi, että voitko puhua Putinin kanssa, niin luultavasti kyllä, mutta muiden kontaktien täytyy olla merkityksettömiä” (1)

 

Stupp myönsi äskettäin olevansa  Li-fani. Minä vastasin yhtä karulla ironialla blogissani:

”Jos Stupp päivittäisi ulkopoliittisen realisminsa ekologiseksi realismiksi ja liberaalidemokratiansa ekologiseksi demokratiaksi, astuisi siis 2030 -luvulle, voisin minäkin ehkä fanittaa Alexia – jos joistakin muistakin yksityiskohdista päästäisiin sopimukseen …” (2)

Stubbin ”arvoperustainen realismin” arvot neokonservatiivisia ja realismi USA:n hegemonian voimapoliittista toteuttamista.

Ironiani oli karumpaa kuin osasin kuvitellakaan. Alexanderi Stubb ei pyri Suomen presidentiksi. Hän pyrkii Pentagonin pohjoisten erurintamamaiden (frontier states)  osastopäälliköksi.

 

Viitteet

(1) Politico/NICHOLAS VINOCUR 13.10.2023

https://www.politico.eu/article/finland-pm-alexander-stubb-intimidate-nato-allies-after-pipeline-leak/

(2) https://blogit.kansanuutiset.fi/volanen-vasemmalta/alexander-stupp-arvopohjainen-realisti-mies-menneesta-maailmasta-1980-luvulta/