Itse pääomasuhteeseen – siis ajatukseen, että rahalla tehdään lisää rahaa, money makes money – ei ole nyt tarvis eikä aikaa puuttua. Nyt on pistettävä toimeksi.
Katsotaanpa: Voitot tai oikeastaan voitto-odotukset ohjaavat kapitalisteja, siis pääomasuhdetta henkilökohtaisesti toteuttavia sijoittajia. Rahalla voi tehdä rahaa, joko keksimällä uusia myyviä tuotteita tai lisäämällä tuottavuutta jo olemassa olevaan tuotantoprosessiin.
Pääomasuhteen vallitessa molempien edellytyksenä on, että aines- ja/tai energiavirta luonnosta luontoon (throuthput) lisääntyy. Siten tuotannon kohteiden tai välineiden muuttaminen ei vielä ratkaise ongelmaamme, se vain viherpesee pääomasuhteen; se muuntaa pääomasuhteen ratkaisumekanismiksi vaikka se on keskeinen osa ongelmaamme: kasvun pakkoa.
Tuotantoa ei voi enää ehdollistaa pääomasuhde vaan sitä ehdollistaa nyt luontosuhteemme. Emme voi siis määrittää suhdettamme luontoon ylläpitämällä perusteetonta uskoa tulevista voitoista luontoa rajattomasti hyväksikäyttämällä.
Meillähän nyt juuri menossa tämä ”fiat(raha)sosialismi” keskuspankkien ”What ever it takes” -lupauksella.
Rahasta on tullut pelkkä poliittisten lupausten kirjanpidon väline. Rahan määrää voidaan näin säädellä, mutta ei sen arvoa, ts. sen suhdetta rajallisiin luontoresursseihin: luonto on aina viimekätinen maksaja, ei keskuspankit.
Edessä on kuitenkin joko hallittu tai hallitsematon sovinnonteko luonnon kanssa ohjelmalla kohtuus kaikessa, kaikille, kaikkialla, alati.
Se merkitsee juuriin menevää, siis radikaalia resurssien uudelleenjakoa niin kansakuntien kesken kuin kansakuntien sisällä – tähänhän myös Korkman ohimennen viittaa.
Kaikella on aikansa – niin myös kapitalismilla. Nyt on aika kapitalismin ylittämiselle niillä ehdoilla kun luonto meille asettaa.