Liberaalin demokratian ja lehdistövapauden lippulaivamme Helsingin Sanomat kaivoi NATO -missionsa tueksi John Robert Boltonin, joka on tunnettu myös mursuviiksistään:

”Ette löydä Washingtonista ketään, joka vastustaisi Suomen pyyntöjä. Kaikki puoltavat Suomen kutsumista Natoon. On luovia keinoja hoitaa asia.” … Varmistaisin ehkä Ranskan. Heistä ei koskaan tiedä, mitä he keksivät. Sen lisäksi en keksi, miksi haku viivästyisi.”

Kaikki Washingtonissa? Miksihän? Onko tämä yhteistä taisteluamme liberalistisen demokratian puolesta?  Ehkäpä he kaikki puolustavat Suomea kuten ovat puolustaneet Ukrainaakin: luvaten vapautta tapattaa itsensä.

”Bolton haluaa pommittaa viholliset vallasta” HS kirjoitti vielä muutama vuosi sitten (HS 11.09.2019). Bolton oli presidentti George W. Bushin hallinnossa kansainvälisestä turvallisuudesta vastaavana apulaisulkoministerinä 2001–2005 ja Yhdysvaltain YK-edustajana. Hänet tunnetaan voimakkaana YK:n kriitikkona ja jyrkkänä ”sotahaukkana”, joka ajaa kovaa voimatoimiin ja painostuksiin perustuvaa ulkopolitiikkaa. Hän oli myös mukanaProject for the New American Century (PNAC) uuskonservatiivisessa ajatushautomossa, joka ajoi Yhdysvaltain maailmanlaajuisen sotilaallisen, taloudellisen, poliittisen ja moraalisen johtajuuden asiaa. (Wikipedia)

 

America First!

Avatkaamme Mika Aaltolan meille viime päivinä lukemaa inhorealista sodanpelikirjaa, toisin kuin hän, ekorealismin lähtökohdasta. Uskon ekorealismin olevan nyt perustavanlaatuisin kansallisvaltioita liikkeelle laittava voima.

Meillä kaikilla – siis kaikilla kansallisvaltioilla – on edessä eksistentiaalinen kamppailu siitä, kuinka saada riittämään rajalliset luonnonvarat runsaalle 10 miljardille ihmiselle. Kysymys on ensisijaisesti leivästä ja energiasta. Kuinka ollakaan Arktisella alueella ja Venäjän hallinnassa on viimeiset suuret vielä hyödyntämättömät luonnonvarat. (ks kuva). Tässä tarvitaan nyt ”sotilaallista, taloudellista, poliittista ja moraalista johtajuutta”: America First! Usko globaaliin talousliberalismiin on nationalismin tuhon tie.

Kun USA katsoi voittaneensa toisessa maailmansodassa fasismin ja kylmässä sodassa kommunismin, oli ovi auki liberaalin hegemonian julistamiselle nationalismin voittamiseksi: saavutamme historian meille asettaman tavoitteen – ikuisen rauhan – jos ymmärrämme 1) demokratian, 2) kaupallisen yhteistyön ja 3) kansainvälisten taloudellisten yhteistyöjärjestöjen toiminnan kuten jatkuvaan kasvuun uskova talousliberalismi ne määrittää. Jos jokin kansallisvaltio ei näin tee, liberalismin edustajilla on oikeus ja jopa velvollisuus tulla paikalle panemaan ne toimeen ja tarvittaessa kiristää mitä tahansa kansallisvaltiota näillä samoilla keinoilla – rauhan edellytyksillä – niiden toteuttamiseksi.

Niin syntyikin EU, NATO ja värivallankumoukset, Naton laajeneminen – lupauksista huolimatta – parissa aallossa idän suuntaan, kunnes kolmas, vuonna 2008 luvattu aalto – Georgia ja Ukraina – kohtasi nationalistisen Venäjän vastavoimaan. Ei edes YK:n toimesta sovittu Minskin sopimus saanut tätä kolmatta liberalistisen hegemonian aaltoa pysähdyttää, siitä USA on pitänyt eri vaiheissa huolen … ja Ukrainan kansa taistelee nyt sankarillisesti.

 

Suomen lahja liberalismille/nationalismille?

Historiallisesti USA ja Englanti ovat aina viime kädessä sopineet suoraan Venäjän/Neuvostoliiton kanssa tämän meidän maailmankolkan asioista. Ranskaa tai Saksaa ei kaivata tänne taas kerran sotkemaan asioita. Tätä Suomen asettumista suurvaltojen eturistiriitojen koeponnistusalustaksi on prosessuaalisesti valmisteltu – siis ilman demokraattista päätöksentekoa – mitä moninaisimmin aiesopimuksin Sauli Niinistön johdolla.

Mikä olisikaan suurempi Suomen lahja ”kaikille Washingtonissa” kuin saada omat aseet ja asevoimien johto aivan Pietarin esikaupungin reunoille ja Kuolan niemimaan syrjään kiinni ilman, että tarvitsisi lähettää omia nuoria miehiä sinne kuolemaan. Paikalliset perheet – siis suomalaiset – tekevät sen puolestamme, me voimme sitten ylistää Suomen nuorten miesten ja naisten sankarillista taistelua ympäri maailman!

 

Eurooppa?

Entäpä se Boltonin mainitsema Ranska, miksei nyt militarisoituva Saksakin, siis EU:n strateginen kompassi ja Suomi? Onhan Sauli Niinistö korostanut välttämättömyyttä saada Euroopalle sotilaallista uskottavuutta militarisoimalla taloutta, joka on saanut vastakaikua eritysesti Ranskan taholta, mutta nyt myös Saksa on kääntymässä tälle linjalle. Onko sitten Euroopan militarisointi ekorealistinen ratkaisu? En usko.

Ensisijainen kysymyshän nyt ei ole vain itä vs. länsi vaan ensisijassa etelä vs. pohjoinen, ekosfäärin pelastaminen ja 10 miljardia ruokittavaa ihmistä. Olisi ollut loogista, että USA olisi Neuvostoliiton tuhoamisen jälkeen ottanut Venäjän vertaiseksi liittolaisekseen, joksi se ainakin hetkittäin tarjoutui, valmistautuessaan taloudelliseen yhteenottoon Kiinan kanssa. Ehkäpä niin olisi käynyt, jos Venäjän runsaat luonnonvarannot olisi Jeltsinin kaaoksen myötä saatu kansainväliseen omistukseen.

HS:n logiikka pettää?

Bolton lisää HS:n haastattelun lopuksi: ”Kerran väittelimme asetoimituksista tai jostain sellaisesta. Putin sanoi, että ’hei, teillä on teidän logiikkaanne ja meillä meidän logiikkamme, katsotaan, kumpi hallitsee’.”

Nyt voimme sanoa, että ajatuksellisesti – loogisesti – Putin ja Bolton ovat samalla, ekspansiivisen nationalismin pelikentällä, mutta reaalisesti eri puolella raja-aitaa. Bolton kuten Putinkin antaa siis meille kuoleman suudelman, vapauden kuolla sankarillisesti – turhaan. Miksikö?

Ekorealistit ovat kaikki viime kädessä samalla puolella aitaa. Kysymys on siitä kuinka liberaalinen demokratia, ekorealismi ja rauha saadaan sovitettua yhteen. Se ei ole pelikirja tai pelikenttä sodille vaan käsikirja rauhasta ja ekosfäärin pelastamisesta. Kirjaa kirjoitetaan jo, mutta se kaipaa kirjoittajia ja toteuttajia lisää – ja paljon.

Siinä olisi Helsingin Sanomillekin tehtävää.

 

Viitteet

 

Berner, A-N. 2019. Kirjeenvaihtajan kommentti: Mitä John Boltonin lähdöstä seuraa?

HS 11.09.2019. https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006234640.html?share=3a4cf631346eeb1d17e1589e73b785e5

Bolton, J. 2022. https://fi.m.wikipedia.org/wiki/John_Bolton

Elo, E. 2022. Haukka saattelee Suomea Natoon. HS Visio 09.03.2022

https://www.hs.fi/visio/art-2000008670382.html

Statista.com. 2022. Leading countries worldwide based on natural resource value as of 2021 (in trillion U.S. dollars) https://www.statista.com/statistics/748223/leading-countries-based-on-natural-resource-value/  Haettu 08.03.2022