Ranskan presidentti Emmanuel Macron korostaa yhä Euroopan suvereniteettia tutun kuuloisin, paasikiviläisin sanankääntein (epävirallinen käännös ranska->englanti ->suomi; Dresten 27.05.2024 Féte de Europe):

”Me asumme maanosalla, jonka yhdessä jaamme – eikä maatiede muutu – Venäjän kanssa, joka nyt uhkaa turvallisuuttamme ja on hyökännyt Ukrainaan.
Ja kyllä, nyt meillä on ennennäkemätön hetki historiassamme ja meidän on ajateltava puolustustamme ja turvallisuuttamme itse ja itsellemme eurooppalaisina.
Meillä on historiamme, maatieteemme. Ja Venäjä tulee olemaan paikallaan huomenna ja ylihuomennakin.
… toimimme liitossa NATOn kanssa ja Euroopan Unionin jäsenenä mutta myös Europan poliittisen yhteisön jäsenenä.
Euroopan todellinen yhdistyminen tule olemaan Eurooppa, jolla on omaehtoinen (by itself) turvallisuus ja puolustusarkkitehtuuri itseään (for itself) varten.” (1)
Macron ei näytä vieläkään ymmärtävän, että merivaltana Yhdysvallat ei tee Eurooppa vaan Euroaasian politiikkaa: Euroaasian suurvaltojen (Kiina, Venäjä, Saksa …) poliittinen vaikutusvalta on padottava pois meriltä ja niiden taloudellinen voima rajoitettava ”sääntöperustaisesti” Yhdysvaltain intressien mukaisesti. Euroopan osalta tämä on tarkoittanut – kuten sanonta kuuluu – ”Venäjä ulos, Saksa alas, USA sisään”.
Kun eurooppalaisen edistyksen tekniset ja sosiaaliset saavutukset ovat nyt – periaatteessa – kaikkien kansakuntien saatavilla ja edelleen kehitettävissä, maailmantalouden painopiste siirtyy takaisin maailman väestöllisen enemmistön keskuksiin, nyt siis Etelään. Pohjoinen Länsi ei siis enää kykene ”patoamaan” tai ”sääntöperusteisesti” ohjaamaan intressejään ilman yhä suurempaa voiman käyttöä.
Siten Euroopan turvallisuusarkkitehtuuri on nyt osa Euroaasian turvallisuusarkkitehtuuria. Rauhaa ja vakautta Euroopassa ei saavuteta ilman että puramme oikeudenmukaisella tavalla Pohjoisen Lännen ja Etelän Idän välisen suurimman, eksistentiaalisen uhan, ekologisen katastrofin aiheuttaman hätätilan.
Maantiede on muuttunut!
Viite: