Yhdysvalloissa

Danaka Katovic (Jagobin 12.08.2022):
”F-35-hävittäjäprojekti on täydellinen epäonnistuminen. …  jos se päätyy kongressin pilkkomiseen, Lockheed Martin tekee kaikkensa saadakseen tilalle uuden biljoonan dollarin aseiden valmistussopimuksen.
…. Kaksi tosiasiaa F-35-hävittäjäkoneesta tunnustetaan lähes yleisesti: ensinnäkin koneessa on ominaisuuksia, joita ei ole koskaan ennen nähty hävittäjäkoneessa, ja toiseksi se on täydellinen katastrofi. … F-35 ei ole vielä valmis täysimittaiseen tuotantoon. Moottoriin liittyvistä teknisistä ongelmista on raportoitu lukemattomia, ja vielä heinäkuussa 2022 useimmat yhdysvaltalaiset F-35-koneet olivat lentokiellossa heittoistuimien ongelmien vuoksi. …
F-35-projekti saattaa pian joutua pilkottavaksi, mutta Lockheed Martin ei mielellään poistu hillotolpalta. Jossain vaiheessa meidän on kansana kysyttävä itseltämme: Onko tässä keskeytymättömässä massiivisten asesopimusten sarjassa edes järkeä?Mutta jos se päätyy kongressin pilkkomiseen, Lockheed Martin tekee kaikkensa saadakseen tilalle uuden biljoonan dollarin aseiden valmistussopimuksen. (Katovic, 2022).

 

Sveitsissä

Sveitsissä kansalaisliike, jossa on mukana vasemmistolainen Vihreä puolue ja SDP, esittävät viisi syytä F-35 -hävittäjä hankinnan perumiseksi. Aloite on edennyt kansanäänestykseen.

  1. Ylisuuri: Sen sijaan, että F-35 olisi toimiva, se on massiivisesti ylimitoitettu: ylihinnoiteltu luksuslelu joillekin armeijan upseereille.
  2. Ylihinnoiteltu Liittoneuvoston tärkein argumentti F-35 -hankinnalle on hinta. Tämä saattaa koskea hankintakustannuksia, mutta ei todellakaan elinkaaren kustannuksia. Kanadan hallituksen tekemän tutkimuksen mukaan F-35:n käyttöikä on viisi kertaa hankintahinta. Sveitsille tämä tarkoittaa: 25 miljardia frangia Sveitsin verorahoja!
  3. Virheille altis: F-35:ssä on useita teknisiä puutteita. Vikoja on tiedossa yli 800, joista lähes tusina on niin vakavia, että ne voivat aiheuttaa koneen putoamisen tai muuten vaarantaa lentäjän hengen.
  4. Sopimaton: Erittäin epätodennäköisessä aseellisen konfliktin tapauksessa F-35 olisi täysin sopimaton suojelemaan väestöä. Koska nykyaikaiset droonit ja ohjatut ohjukset voivat tuhota kiitotiemme kaukaa ja siten halvaannuttaa koko Sveitsin ilmavoimat muutamassa tunnissa.
  5. Mahdollistaa valvonnan: Jatkossa Yhdysvaltain salainen palvelu istuu aina F-35-ohjaamossa: Eri sotilasjärjestelmien välisen laajan viestinnän vuoksi on olemassa riski, että sveitsiläisiä lentokoneita ei käytetä vain Sveitsin ilmatilan suojaamiseen tulevaisuudessa. Neutraalisuuden näkökulmasta tämä on erittäin ongelmallista. (Plattform für direkte Demokratie, 2022.)

Suomessa 

Täysi hiljaisuus täydellisestä epäonnistumisesta! Pitäisikö tehdä jotain?

Viitteet

KATOVICH, D. 2022. The Government Should Cancel the F-35 Program and Replace It With Nothing

https://jacobin.com/2022/08/f-35-fighter-lockheed-martin-contracts  12.08.2022. Haettu 17.08.2022

Plattform für direkte Demokratie 2022. Luxus-Kampfjets stoppen!

https://wecollect.ch/projekte/stopp-kampfjet-initiative