Sauli Niinistö NATO -kansanäänestyksestä:

”Minä olisin … vaatinut ehdottomasti kansanäänestystä” (30.10.2011 Yle)

”Kyllä Nato on nyt siinä mittarissa minulla, että se on kansanäänestyksen väärti asia”. (1.12.2012, radio1)

”Olen ollut vähän kummissani, kun kuulee sellaista, että nyt päättäjien pitää vaan päättää, koska kansa päättää kuitenkin väärin.” (28.05.2016, YLE)

”Ihan suomalaisten itsensä takia mielipide pitää selvittää legitiimillä tavalla. Tarkoitan sillä sitä, että myös tappiolle jäävä puoli hyväksyy, että nyt kävi näin.”… ”Sen pitäisi olla äärimmäisen laaja. Silloin ei kyllä olla kaukana kansanäänestyksestä. Olen edelleen sitä mieltä. Suuret ratkaisut, kuten EU-jäsenyys ja Nato-jäsenyys, vaativat kansan kantaa.” (26.01.2022, Asian ytimessä)

”Olen jo vuosia sitten todennut, että yhteiskuntarauhan kannalta on erittäin tärkeää, että tällainen äärimmäisen suuren luokan kysymys tulee käsitellyksi niin, että se nauttii legitiimisyyttä, sellaista tunnetta ihmisissä, että on oikein mitattu.”

”Minua vähän vieroksuttaa se, että sanotaan, ettei kansa tällaisista asioista ymmärrä, vaan se pitää jättää kansan valitsemien edustajien ratkaistavaksi. Niinhän se jäisikin joka tapauksessa ja mahdollisesti kahdenkolmasosan enemmistöä vaadittaisiin eduskunnassa.” (04.02.2022 IL)

”Nato tarvitsee tiedon siitä, että kansa nyt tukee jäsenyyttä. Mielestäni meillä on jo se.” (30.03.2022, YLE)

Niinkö? Mistä tämä tieto? Mielipidetiedusteluista! Mitä mahdettiin kysyä? ”Haluatko, että Suomi liittyy NATO:on?” Kyllä, ei, en osaa sanoa. Kerrottiinko vastaajille mitä siitä seuraa, jos liitymme/emme liity NATO:n? Vaihtoehtojen konkreettisia seurauksia, joiden pohjalta hän punnitsisi eri vaihtoehtoja muutenkin kuin aamuisten lehtiotsikoiden tai TV -uutisen pohjalta?

Ei varmasti, kun sitä ei vielä ole kerrottu kansanedustajillekaan. Tämä tieto on luokiteltu salaiseksi. Kansanedustajamme eivät siis saa kertoa meille, joita he edustavat, millä perusteella he joko kannattavat tai eivät kannata NATO:on liittymistä.

Mistä NATO sitten saa tiedon, että ”kansa tukee jäsenyyttä?” Mielipidetutkimusyritykseltä? Ei taida olla legitiimi, siis laillinen, tapa todeta kansakunnan mielipidettä.

Entäpä jos joku NATO:n jäsenmaa tulee kysyneeksi, miten suomalaiset perustelevat NATO:on liittymistä? Kansanedustajat eivät saa kertoa, kansalaiset ovat ymmällä: perusteet? Eihän meille niitä ole kerrottu. Ei meiltä ole niitä koskaan kysytty.

 

”Niinistön mielestä kansanäänestys kuuluu demokratiaan” (HS 29.05.2016). Emme siis enää elä demokratiassa?

Kuva:

https://svenska.yle.fi/a/7-10014841