Neljä kannanottoa:
Perussuomalaisten ay-yhdistys Peruspuurtajat ry. 30.3.2021
”Työehtosopimusjärjestelmä ja yleissitovuus ovat elintärkeitä oikeudenmukaisten työmarkkinoiden kannalta. Niiden romuttaminen iskisi kaikkein kipeinten jo valmiiksi pienipalkkaisimpien työntekijöiden nilkkaan, joista monet ovat naisvaltaisia. …
Pääministeri Sanna Marinin johdolla osa politiikoista tarjoaa vaihtoehdoksi tiukempaa lainsäädäntöä minipalkoineen alipalkkauksen kriminaliointeineen. Näin siirrettäisiin työehtosopimustoiminta eduskunnan kautta käräjäsaleihin.”
EK:n toiminnanjohtaja Jyri Häkämies 24. 5. EK:n Tweetti:
”Vahva valtio – sellainen haluamme olla! Meidän pitää avata markkinoita, lisätä kilpailua ja antaa kuluttajille ja kansalaisille valinnan mahdollisuus. Sellainen on vahva valtio.”
Jyri Häkämies SY:n toiminnanjohtaja Mikael Pentikäisen kanssa 24.5. Kauppalehti
”Paikallisen sopimisen edistäminen lakitietä, jotta kaikille yrityksille mahdollistettaisiin kipeästi kaivatut joustot, haudattiin tämän vaalikauden osalta.”
Puheenjohtaja Halla-aho 29. 5. YLE:n mukaan
”Suomen työllisyysastetta ei saada korjatuksi niin kauan, kun ay-liike vastustaa työttömyysturvan ja irtisanomissuojan heikennyksiä, paikallisen sopimisen lisäämistä, työehtosopimusten yleissitovuuden purkamista ja lakko-oikeuden rajoittamista.”
Puheenjohtaja Halla-aho asettuu siis vahvaa valtiota vaativien puolelle oman puolueensa ay-siipeä vastaan ehdottaen työantajien ”selkävoiton” (Halla-ahon käyttämä ilmaisu) sijaan niskalenkkiä työväenliikkeestä.
Tämä Vahvavaltio ei ole uusliberaali yövartija eikä ordoliberaali markkinoiden rakenteistaja vaan orgaaninen osa markkinoita. Vahvat, ”avoimet, kilpaillut markkinat” ja valtiovalta muodostaisivat symbioosin: markkinat -> valtio = Vahvavaltio, joka avaa paikallisen (= toimiala/yritys/kone/tehtäväkohtaisen ) sopimisen kautta kansainväliset (EK) ja kansalliset (SY) kustannuspaineet jokaisen meidän työsopimuksen ulkoisiksi ehdoiksi, joista ei neuvotella.
Kansantalouden kokonaisuudesta huolehtiminen jää VM virkamiesten huoleksi. Entäpä huoli kansakunnan kohtaloista?
PunaVihreä kansainvälisyys, internationalimi
Suomen talous on riippuvainen ulkoisesta tuonnista, viennistä, rahoituspääomasta ja nyt myös työvoimasta. Suomi voi ajaa omia kansallisia etujaan vain yhteistyössä muiden kansakuntien kanssa.
Perussuomalaisten piilo-ohjelma vihreästä nationalismista ei ole vaihtoehto silloin kun meidän on laskeuduttava mustan kasvun (growth) huipuilta yhteisiin kanssalaisuuden (convivialiality) vihreisiin laaksoihin (degrowth), siten kun sen olemme YK:n Agenda2030 ja 17 kehitystavoitteessa yhdessä määrittäneet.
Siten kanssalaisuuden, yhdessä elämisen (com-vivere) keskeisin haaste on tällä hetkellä ihmisen reaalinen suhde luontoon (com-mo/mu-ning, < yhteisen ruuan/veden tuottaminen), siis työ ja tuotanto. Tämän tunnistaminen ja tunnustaminen on kaiken viisauden alku.
Ylpeänä arjalaisena Halla-aho etsii tätä viisautta kansakuntien myyttisestä historiasta. Hän ei kuitenkaan tunnista eikä tunnusta, että hänelle kansakunnan synnyttää juuri nuo myytit, ei kansallinen historiamme.
Viitteet
YLE: Perussuomalaisten Halla-aho korjaisi Suomen työllisyystilannetta työperäistä maahanmuuttoa rajoittamalla ja paikallista sopimista lisäämällä https://yle.fi/uutiset/3-11955034
Peruspuurtajat: Ay-liikkeen on noustava taistelemaan työehtosopimusten puolesta. Tiedote 30.3.2021
EK: Vahva valtio – sellainen haluamme olla!
https://twitter.com/Elinkeinoelama/status/1396816451483406341
Häkämies ja Pentikäinen: ”Suomen talouden näkymä on enemmän kuin huolestuttava”. Mielipidekirjoitus Kauppalehti 24. 5.