Kansanrintamahallituksemme on ajautumassa presidentti Sauli Niinistön ja aiemman puolustusministeri Jussi Niinistön sukellusvenediplomatian taloudelliseksi ja poliittiseksi maksumieheksi.

Miksi? On uskottu, että ”rautaa rajalle” – politiikka on rauhan puolustamista maailmassa, jossa kaikki mahdolliset rajat (borders) on jo taloudellisesti ylitetty ja vastaan on tullut ylittämätön raja (limit) -luonnonvarat. Kaikkien muiden rajojen (borders) puolustaminen on nyt sovitettava yhteen  tämän ylittämättömän mutta kaikkien yhteisen rajamme asettamiseen ja vartiointiin.

 

Pienen kansakunnan kuten Suomen on oltava realisti. Sen on kaikissa toimissaan tunnistettava – mutta ei tunnustettava sellaisenaan – geopoliittiset realiteetit ja valtasuhteet.

Realismia sitäkin on montaa sorttimenttia. Nyt Suomessa vallalla oleva inhorealismi tekee sukellusvenediplomatiaa, ts. Suomi on sidottu mitä moninaisimmilla, enemmän tai vähemmän salaisilla sopimuksilla tukemaan NATO:n ja USA:n sotilasstrategista, geopoliittista doktriinia. Sen seurauksena Suomesta on muodostumassa tulevan USA-Kiina -voimainmittelön koeponnistusalusta: voi käydä niin, että juuri Suomen maaperällä koitellaan sitä, mikä valtio on seuraava johtava suurvalta maailmassa.

Itse kannatan rauhanrealismia: rauhaa on jatkuvasti, voimaperäisesti ja rohkeasti rakennettava. Olen monissa puheenvuoroissani ehdottanut Maailman Turvallisuus ja Yhteistyökonfretenssin (MTYK) valmistelun aloittamista.

Meillä on edessä todella kivulias ja elämäntapaamme syvästi ravisteleva mutta silti pakollinen sovinnon tekeminen luonnon kanssa siten kun se on määritelty YK:n Agenda2030 ja 17 kehitystavoitteessa.

Kysymys kuuluu: pystymmekö tekemään sen ajautumatta kansakuntien välisiin tuhoisiin konflikteihin?

Sovinnon tekemisen luonnon kanssa ja rauhan rakentamisen kansakuntien kesken on – olosuhteiden pakosta –  kuljettava käsi kädessä – se on realismia, jota nyt tarvitsemme. Kummassakin meidän on onnistuttava!.

 

Kirjoituksia aiheesta:

https://blogit.kansanuutiset.fi/volanen-vasemmalta/vasemmistoliitto-ja-rauhan-rakentaminen/

https://blogit.kansanuutiset.fi/volanen-vasemmalta/suomen-utva-laivasto-tarvitsee-perusteellisen-remontin/

https://blogit.kansanuutiset.fi/volanen-vasemmalta/koskenlaskua-puu-ja-sukellusveneella/