Saatteeksi: Presidentti Alexander Stubb piti tällä kertaa epävirallisen esitelmän Tampereen yliopistolla 17.09.2024. Alla muutama ensikommentti.

Presidentti Stubbin mukaan hänen ja istuvan hallituksen ulkopolitiikan kolme peruspilaria ovat nyt euroatlanttinen suhde, Ukraina ja globaalinen ulottuvuutemme (our global reach out). USA kanssa on ensi sijassa kysymys yhteisistä intresseistä, Ukrainassa sekä arvoista ja intresseistä ja globaalin Etelän kanssa ensi sijassa arvoista. (1)

Stubb olettaa

  • että Suomen ja Yhdysvaltojen geopoliittiset ja taloudelliset intressit käyvät yksiin. Näin ei ole. Se, mikä on meille eksistentiaalinen kysymys ja Venäjälle eksistentiaalinen uhka, on Yhdysvalloille geopoliittinen ja/tai taloudellinen intressi. Asetelma on siis epätasapainoinen ja siten epävakaa. USA:n liittolaisuudet palvelevat aina USA:n kansallisia intressejä. ”Amerikalla ei ole pysyviä ystäviä tai vihollisia, vain intressit” … ”Yhdysvaltojen vihollisena oleminen on vaarallista, mutta ystävänä oleminen on kohtalokasta” (Kissinger) (2)
  • että suurvaltojen geopoliittiset ja taloudelliset intressit eivät ole olennaisesti muuttuneet sitten 1990-luvun ja että voisimme vielä palata 1990 -luvun alun ”vapaan maailman tasapainoon”. Näin ei ole. Kun rahapuhe ei onnistunut päättämään historiaa, ts. turvaamaan Pohjoisen lännen ja erityisesti USA:n taloudellisia intressejä energian, kriittisten raaka-aineiden ja teknologian osalta, niin siirryttiin patoamisesta (containment) laajenemiseen (enlargement) (3) ja aseet alkoivat puhua. Paluuta 1990 -luvun ”tasapainoon” ei ole. Kysymys on nyt pohjoiselle Lännelle ehtyvien luonnonvarantojen uudelleenjaon estäminen pohjoisen Lännen ja Etelän välillä.
  • että kun lupaudutaan auttamaan Ukrainaan ”niin kauan kuin se on tarpeen” niin Ukraina voittaa sodan omilla, oikeudenmukaisilla ehdoillaan. Näin ei ole. Sodassa ei ole kyse oikeudenmukaisuudesta vaan siitä kuka jää henkiin ja kuka kuolee. Ukrainalle sekä annettu että luvattu mutta antamatta jätetty aseapu on ollut tuhoisaa ukrainalaisille. Länsi voi vielä epätoivoisesti yrittää pelastaa jo nyt pahoin tuhoutuneen Ukrainan ehdottomalta antautumiselta syventämällä rintamaan Venäjälle – aloittamalla kolmannen maailmansodan.
  • että globaali Etelä voisi pitää NATOsuomea liittolaisenaan pohjoista Länttä vastaan. Näin ei ole, ellei Suomi ryhdy Etelän kanssa rakentamaan ekologista sivilisaatiota ja ekologista demokratiaa.

Ulkopolitiikassa idealismin aikaansaannokset ovat useimmiten sankarihautojen pitkät rivistöt.  1990 -luvun ”arvopohjaisen idealismin” kääntäminen 2020 -luvun ”arvopohjaiseksi realismiksi” on ajatuksellinen siirtymä voimattomaksi todetusta rahapuheesta aseiden puhumiseen. Sankarihautojen rivistöt eivät siitä lyhene. Ihmisten traagisista kohtaloista on jo nyt tullut niin Ukrainassa kuin Venäjälläkin tilastolukuja, joissa ruumiskasojen massamittaista kokoa puolin ja toisin kehutaan – aina rintaman toisella puolella olevaksi. Kuten Stubb toteaa: ”Olkaamme hieman varovaisia ​​… väittämiemme suhteen, koska nuo väitteet voivat johtaa vääriin olettamuksiin, ja nuo väärät oletukset voivat johtaa vääriin johtopäätöksiin ja nuo väärät johtopäätökset voivat johtaa ihmishenkien menettämiseen.” (4)

Ulkopoliittisen realismin – oli se sitten arvopohjaista idealismia tai arvopohjaista realismia – olettamukset intresseistä, eksistentiaalista uhkista ja niiden ratkaisemisesta ”voima vastaan voima” -politiikalla, olivat nuo voimat sitten pehmeitä (raha) tai kovia (aseet), ovat mennyttä maailmaa, kun voimme tuhota itsemme ja koko elonsfäärin ydinasein tai Läntisellä elämäntavallamme, luonnonhistoriallisesti katsoen, muutamassa silmänräpäytyksessä.

Ajatus, että ”sodan ja rauhan kysymyksissä Suomi on puolueellinen: aina rauhan puolella sotaa vastaan” (Kekkonen) ei ole pragmaattista, siis periaatteetonta realismia kuten Stubb väittää, vaan eettistä realismia, elämän kunnioittamista. Se tarkoittaa nyt ekologista realismia.

Viitteet

(1) Presidentti Alexander Stubbin alustus ja keskustelu Tampereen yliopistolla 17.09.2024 (mainoskustannettu videotallenne)
https://www.aamulehti.fi/tampere/art-2000010702184.html

(2) https://www.brainyquote.com/authors/henry-kissinger-quotes

(3) Heikki Talvitien kirjoituksen avaus, ks. esim.

https://blogit.kansanuutiset.fi/volanen-vasemmalta/kysymys-kansallisesta-realismista/

(4) Why Mearsheimer is wrong about Russia and the war in Ukraine. Five arguments from Alexander Stubb.

https://www.youtube.com/watch?v=vlB-pRqdyBg&t=198s

KUVA

https://www.aamulehti.fi/tampere/art-2000010702184.html