Presidentti Sauli Niinistö Ylen Ykkösaamussa (18.03.2023):

… kun Putin ilmoitti Venäjän vaativan, että NATOn laajentuminen loppuu tähän …. alkoi ulkoa tulla viestiä yhä enemmän …  että onko Suomi jotenkin riskialttiina. … Siitä sitten väistämättä joutui ajattelemaan, että meidän on nyt jotain muutettava joka tapauksessa, muutoin me … menettäisimme sen, mitä me olemme maailmalle kertoneet, että me olemme vapaasta omasta tahdostamme sotilaallisesti liittoutumaton, ja että me koemme, että se … Ruotsin kanssa … vahvistaa Baltian vakautta. Mutta kun venäläiset menivät näin sanomaan, niin jokainen olisi ulkopuolisena ajatellut tämän kauniin selityksen jälkeen, että … venäläisittäin kielsivät teidät ja sillä olisi ollut jo sinänsä vaikutusta Suomen asemaan. Tämä oli minun arvioni … ”

”(M)eidän on nyt jotain muutettava joka tapauksessa” … siis ”jotain” ja ”joka tapauksessa”?

Miksi? Koska ”maailmalle olisi levinnyt käsitys, että Suomi ei omasta tahdostaan ole liittoutumaton vaan siksi, että Venäjä on kieltänyt Suomelta liittoutumisen.” Mitä? Liitytään NATOon!

Johtopäätös ei ainakaan ole looginen. Siitä, että joku – Venäjä – kieltää jonkun – Suomen – tekemästä jotain – liittoutumasta – ei seuraa loogisesti, että tuon jonkun – Suomen – on toimiakseen johdonmukaisesti, siis loogisesti, on toteuttava tuo kielto. Yhtä looginen ja johdonmukainen johtopäätös olisi ollut, että Suomi jatkaa ETYK:in viitoittamalla tiellä. Sitähän Niinistökin itsekin ehdotti FT:ssa 08.07.2021 tehden aloitteen ETYK:in 50 -vuotiskokouksen pitämisestä maailmanrauhan, vakauden ja yhteistyön edistämiseksi. (Niinistö, 2021).

Miksi sitten ”liitytään NATOon” -johtopäätös? Eihän tuo maailmalle (?) mahdollisesti levinnyt käsitys olisi ollut intressitön, Suomen kansallisia etujen kannalta asiaa tarkasteleva vaan kunkin tuon tulkinnan antaman maan oman kansallisen intressin määrittämä tulkinta: miten Suomen geopoliittinen asema ja puolustuskyky saadaan määritettyä palvelemaan itse kunkin maan tai liittokunnan tavoitteita.

Eikö siis meidän ”kaunis selitys” kestäkään poikkeavia käsityksiä ”maailmalta”? Eikö NATO-optiopolitiikka ollutkaan kestävällä pohjalla? Ei ollut, eikä koskaan ole ollutkaan. NATO -optio politiikka oli juuri ETYK -perinteen hylkäämistä ja turvallisuuspolitiikan asettamista ulkopolitiikan edelle.

Suomen NATO-optio määriteltiin aikoinaan näin: ”Suomen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikan perustaan kuuluu kansallisen liikkumatilan ja valintamahdollisuuksien ylläpitäminen. Tämä säilyttää mahdollisuuden liittoutua sotilaallisesti ja hakea Nato-jäsenyyttä. Ratkaisuja tarkastellaan aina reaaliajassa kansainvälisen turvallisuusympäristön muutokset huomioiden. Yhteistyön kautta saavutetulla yhteensopivuudella varmistetaan, ettei mahdolliselle liittymiselle muodostu käytännön esteitä.” (UTP -selonteko 2004, kurs. mvv).

NATO-option oli siis reaaliaikainen, kansallisen liikkumatilan kattava valinnanmahdollisuus. Jo kymmenen vuotta myöhemmin usko NATO-optioon oli mennyt: “Nato-optio olisi toiminut monessa kansainvälisessä tilanteessa hyvänä painostuskeinona. …. – Olisi riittänyt, kun valtionjohto olisi ilmoittanut, että meidän täytyy ehkä ryhtyä keskustelemaan tästä kysymyksestä. Se olisi ollut erittäin vahva diplomaattinen ele.” (Matti Vanhanen Suomenmaa 20.11.2014).

NATO -optio ei siis enää toiminut vakauttavana pelotteena eikä kiristysvälineenä, vaan ärsykkeenä; niinpä muutama vuosi myöhemmin Vanhanen tiuskaisee: ”Nato-optiolla huijaaminen on viimeinkin hyvä lopettaa. Joko jäsenyyttä haetaan tai sitten ei haeta.” (06. 01.2022). Siis NATO-optiopolitiikan täydellinen romahtaminen.

”Haetaan tai sitten ei haeta”? Sauli Niinistö on pariinkin kertaan todennut, että hänellä ei ole mitään ”suurta linjaa”, josta hänet pitäisi muistaa. Hän toimii siis ”reaaliaikaisesti” ja ”prosessuaalisesti” ”ulkoa tulleiden viestien” ohjaamana uskomatta itsekään meidän ”kauniisiin selityksiin”. Suomi – lastu lainehilla!

Entäpä jos nuo laineet ovatkin osa suurempaa aallokkoa, josta Niinistö on nyt NATO-päätöksen jälkeen puhunut useampaan otteeseen:

”– Ollaan menossa koko ajan vaarallisempaan suuntaan. … Kyllä nyt on tärkeää, että havahdutaan siihen, että maailmassa tapahtuu nyt hyvin kielteistä kierrettä. (Ykkösaamu)

– Kannattaa muistaa, että länsimaisessa traditiossa on arviolta kaksi miljardia ihmistä, kuusi miljardia on jossain muualla. Täytyy ymmärtää se, että emme ole ylivertaisia. Meillä on intressi välttää sitä, että maailma jyrkästi jakautuu. Jyrkkä jakautuminen tarkoittaa helposti kriisejä, ehkä pahempaakin.” (IS 24.02.2023)

”Meillä on intressi välttää sitä, että maailma jyrkästi jakautuu”? Voi Äiti maa! Juuri Sauli Niinistön ”reaaliaikaisen ja prosessuaalisen” politiikan seurauksena Suomi on omalta osaltaan nyt jakamassa maailmaa kahtia, viemässä maailmaa vaarallisempaan suuntaan ja kiihdyttämässä kielteistä kierrettä.

Vieläpä siten, että Suomi asettuu tuon ”kahden miljardin” -sotilaallisen liittokunnan eturintamaan tarjoten elävää voimaa – nuoria miehiä ja naisia -, taistelutannerta ja sotamateriaaleja valmistautumaan ulkopoliittisen realismin nimissä sotien, ei sopien, estämään luonnonvarojen uusjaon ”niiden muiden, kuuden miljardin” ihmisen kanssa.

Sauli Niinistö varustautuu sotaan – joko tietämättään tai meille sitä kertomatta.

Viitteet

Niinistö, S. 2021. It’s Time to Revive the Helsinki Spirit The 50th anniversary of the landmark Cold War conference is inspiring a renewal for today’s world. FT 08.07.21 https://foreignpolicy.com/2021/07/08/its-time-to-revive-the-helsinki-spirit/

Vanhanen, M. 2022. Alla pohdintani NATO-keskusteluun Levin laduilla https://www.facebook.com/matti.vanhanen.5

Vesala, H. 2023. Niinistö varoittaa Ukrainan sotaakin pahemmasta pilvestä: ”Täytyy ymmärtää, että me emme ole ylivertaisia”  IS 24.2. 21:57  https://www.is.fi/politiikka/art-2000009411630.html

Volanen, M. V. 2016. Rautaa rajalle vai rauhaa rannoille? KU -blogi 22.02.2016. https://blogit.kansanuutiset.fi/volanen-vasemmalta/rautaa-rajalle-vai-rauhaa-rannoille/

Ykkösaamu 2023.  Presidentti Sauli Niinistön haastattelu 18.03.2023.
https://areena.yle.fi/1-63224086

Kuva:
Ykkösaamu 2023.  Presidentti Sauli Niinistön haastattelu 18.03.2023.