Saatteeksi

Keski-Suomen Vasemmistoliiton eduskuntavaaliehdokkaat pitivät vaalikampanjan aloitustilaisuuden 8. 12. Jyväskylässä. Alla on joitakin teemoja,  joita omassa kampanjassani nostan esiin. Palaan asiaan vuodenvaihteen jälkeen.

 

Kestävää elvytystä

Nyt tarvitsemme massiivisen, miljardien eurojen investointiohjelman vihreän tuotannon ja vihreän teknologian kehittämiksi. Sen lisäksi tarvitsemme laajan, monipuolisen ja kattavan kehittämis- ja kokeiluohjelman taloudellisen toiminnan avaamiseksi väestöpohjaiseksi.

 

Demokratiaa laajentavia rakenneuudistuksia – pari ensiehdotusta

•Yritysten ensisijaiseksi tehtäväksi on määritettävä “tuottaa ekologisesti, sosiaalisesti, kulttuurisesti ja taloudellisesti kestäviä hyödykkeitä ja palveluja” eikä voittoja omistajilleen kuten nyt laki velvoittaa.

•Yritykset velvoitetaan vuosikertomuksissaan ja tarjouksissaan ilmoittamaan yrityksen korkeimman ja pienimmän palkan välinen suhde. Tätä suhdetta käytetään julkisissa hankinnoissa yhtenä laaturiteerinä: mitä pienempi ero, sitä enemmän lisäpisteitä.

 

Natolle EI – KYLLÄ demokraattiselle Euroopalle

“Ovi raollaan NATOon” -politiikan seurauksena Suomeen rakennettu NATO -talo valmiiksi viimeistä avainnippua ja isännöintiä myöten. Vain kutsu puuttuu. Nato -optio ei enää hillitse vaan provosoi Venäjää. Onkin astuttava uudelle vakautuspolitiikan tielle, jonka tavoitteena on Itämeren ja Pohjois-Euroopan vakauden ja turvallisuuden edistäminen.

 

Globaalia kaupunkipolitiikkaa

Ihmiskunnan kehitys tullaan ratkaisemaan kaupungien julkisissa, demokraattisissa tiloissa ja verkostoissa. Lähiverkostuneet kaupungit muodostavat kaupungien globaalin verkon. Paikallinen innostus välittyy osaksi globaalia kehitystä: kaupungeista on tullut keskeisiä uuden sukupolven yhteistoiminta- ja jakotalouden koekenttiä, joiden tulokset leviävät nopeasti ympäri maailmaa.

Niin myös Jyväskylässä: jos sote- ja toisen asteen koulutus rakentuvat maankuntapohjaisiksi, Jyväskylä muuntuu maakunnalliseksi kaupungiksi, jossa hajautettu energiverkko, tuotannollinen logistiikka ja kaiken internet muodostavat kehityksen vipuvoiman. Keski-Suomi voisi astua aluekehityksen kärkijoukkoon Euroopassa.