HESARI tarttui pääkirjoituksessaan (29.01.2022) MTV:n toimittajan Jaakko Loikkasen tasavallan presidentti Sauli Niinistölle syöttämään mielikuvaan suurvaltojen viimeaikaisesta mittelöstä ”tennismatsina”: ”Tästähän on vanha viisaus, että tennis on mukava peli. Mutta palloksi ei pidä päätyä”, Niinistö löi suoraan verkolta takaisin. (Loikkanen, 2022; Tikka, 2022).

Väärä peli, väärä pallo.

Kysymyksessähän on pikemminkin lentopallo ja pallona maapallo. Vaikka on nyt menossa ties kuinka mones matsi, ei ole vieläkään oikein selvää kuka kuuluu millekin puolelle ja kuka on syöttäjä kussakin joukkueessa. Peliä nyt käyvät itä- ja länsijoukkueet kuvittelevat, että kysymyksessä on loppuottelu ja että sen palkintona taloudellisen ja kulttuurisen hegemonian kruunu. Niinhän ei tietenkään ole vaan edessä on vielä ratkaiseva etelä-pohjoinen ottelu.

Mikä pahinta, pelaajat kuvittelevat olevansa sen pallon ulkopuolella, jolla he pelaavat. Pelipalloa, maapalloa, voi iskeskellä ja lyödä miten vaan, jos siitä on etua omalle joukkueelle. Näinhän ei myöskään ole, vaan tulossa oleva loppupeli rikkoo pallon peruuttamattomasti, jos sitä käydään näistä lähtökohdista.

Pelin säännöt on siis muutettava. Ne asettuvat YK:n Agenda2030 ja 17 kehitystavoitteen toteuttamisesta ohjeella: kohtuus kaikessa, kaikille, kaikkialla ja alati. Tavoitteena on siis pitää pallo jatkuvasti ilmassa kevyin siirtoheitoin, ei saada iskettyä sitä maahan, saati syötettyä sitä pelikentän ulkopuolelle. Joukkueet voivat vaihtua koostumukseltaan tarpeen mukaan tämän tavoitteen toteuttamiseksi – apua saa antaa vastustajalle, vaikka menemällä verkon ali pelastamaan pallo – maapallo.

Toimittaja palasi tennismatsiin vielä toistamiseen: ”… me emme ole se pallo siinä pelissä?”
”Eikä meidän pidä pyrkiä siihen pallon asemaan”, Niinistö nauroi”, vaikka hän on tehnyt vuosikausia töitä sen eteen, että pelikenttä ja -säännöt olisivat etukäteen lukittu myös täällä Suomessa, jos meidät pakotetaan pelipalloksi … jotta siis NATO -optiomme olisi reaaliaikainen ja vaihtoehdoton. Sellaisen matsin tennispallon asemaan meidän ei todella pidä pyrkiä.

Eikö lentopallo uusilla säännöillä olisi parempi vaihtoehto?

 

Viitteet

Loikkanen, J. 2022. Asian ytimessä. Tasavallan presidentti Sauli Niinistön haastattelu 26.01.2022. klot 20.00. https://www.mtv.fi/sarja/33001049

Tikka, J.-P. 2022.Tennispallo, suurvallat ja Suomi – näin Sauli Niinistö sanoi Verkkouutiset 27.01.2022 10:09.
https://www.verkkouutiset.fi/tennispallo-suurvallat-ja-suomi-nain-sauli-niinisto-sanoi/#13098c94

Ukrainan vaarallinen valinta, Helsingin Sanomat pääkirjoitus 29.01.2022 https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000008572518.html