Saatteesi: Alla joitakin kohtia TIME -lehden julkaisemasta Ukrainan sodan nykytilanteesta.

”Kukaan ei usko voittoomme kuten minä.” Volodymyr Zelenskyi taistelussa Ukrainan pitämiseksi taistelussa

”Kymmeniä tuhansia sotilaita ja siviilejä on kuollut, ja Zelensky voi tuntea matkoillaan, että maailmanlaajuinen kiinnostus sotaa kohtaan on laantunut. Samoin kansainvälisen tuen taso. ”Pelottavinta on, että osa maailmaa tottui Ukrainan sotaan”, hän sanoo. ”Sodan uupumus vierii kuin aalto. Sen näkee Yhdysvalloissa, Euroopassa. Ja näemme, että heti kun he alkavat hieman väsyä, siitä tulee heille kuin show: ”En voi katsoa tätä toistoa 10. kertaa.”

Hänen tavallinen kipinä optimismistaan, hänen huumorintajunsa, hänen taipumuksensa elävöittää kokousta sotahuoneessa pienellä pilailulla tai huonolla vitsillä, mikään näistä ei ole säilynyt toisella vuodella täydellisen sodan aikana. ”Nyt hän kävelee sisään, saa päivitykset, antaa käskyt ja kävelee ulos”, sanoo yksi hänen tiiminsä pitkäaikainen jäsen. Toinen kertoo minulle, että ennen kaikkea Zelensky tuntee olevansa länsimaisten liittolaistensa pettämä. He ovat jättäneet hänet ilman keinoja voittaa sota, vain keinoja selviytyä siitä.”

Päinvastoin, hänen uskonsa Ukrainan lopulliseen voittoon Venäjästä on kovettunut muotoon, joka huolestuttaa joitakin hänen neuvonantajiaan. Se on liikkumaton, lähellä messiaanisuutta. ”Hän pettää itseään”, yksi hänen lähimmistä avustajistaan kertoo minulle turhautuneena. ”Meillä on vaihtoehdot loppu. Emme voita. Mutta yritä kertoa se hänelle.”

”Meille se merkitsisi tämän haavan jättämistä auki tuleville sukupolville”, presidentti kertoo. ”Ehkä se rauhoittaa joitain ihmisiä maassamme ja sen ulkopuolella, ainakin niitä, jotka haluavat päättää asiat hinnalla millä hyvänsä. Mutta minulle se on ongelma, koska meille jää tämä räjähtävä voima. Me vain viivytämme sen räjähdystä.”

Eräässä vaiheessa lokakuun alussa, hän sanoi, Kiovan poliittinen johto vaati operaatiota Horlivkan kaupungin ”valtaamiseksi takaisin”, strateginen etuvartio Itä-Ukrainassa, jota venäläiset ovat pitäneet hallussaan ja puolustaneet kiivaasti lähes vuosikymmenen ajan. Vastaus tuli takaisin kysymyksen muodossa: Millä? ”Heillä ei ole miehiä eikä aseita”, upseeri sanoo. ”Missä aseet ovat? Missä on tykistö? Missä ovat uudet värvätyt? ” (1)

… … …

Muistakaamme US:n reaalipoliitikko Henry Kissingerin pari toteamusta:

”Amerikalla ei ole pysyviä ystäviä tai vihollisia, vain intressit”

”Yhdysvaltojen vihollisena oleminen on vaarallista, mutta ystävänä oleminen on kohtalokasta” (2)

Palaan asiaan.

Viite:

(1) Shuster, S. 2023. ‘Nobody Believes in Our Victory Like I Do.’ Inside Volodymyr Zelensky’s Struggle to Keep Ukraine in the Fight.   KYIV 30.10.2023., 2023 8:00 AM EDT

https://time.com/6329188/ukraine-volodymyr-zelensky-interview/

(2) https://www.brainyquote.com/authors/henry-kissinger-quotes